Краят на невидимия живот и как местата се объркаха

02.05.2023 11:36 Диляна Ценова
Елена Мирчовска и Филип Трифонов в кадър от “Момчето си отива”

Съвременниците на българския социализъм разказват, че ако не друго, то поне животът бил спокоен и предвидим в онази мрачна епоха. Нямало го сегашния стрес. Под “спокойно и предвидимо” се има предвид или идилично безвремие на село в ТКЗС-то, или оруелска реалност.

Повечето граждани следват предначертаната си съдба, не очакват особени изненади. За каквото си учил, такъв ставаш. Рядкост е да си директор на предприятие с диплома за логопед, или началник в телевизията със спортно училище. Такива безобразия се случват, ако си наследник на член на Политбюро на БКП по пряка линия.

Завършваш МЕИ (Машино-електротехнически институт), ставаш инженер, назначават те в предприятие. Знаеш си тавана на кариерата, повече няма накъде да растеш. Прилична заплата, лада или москвич, карти за почивка на ведомствените станции, панелен апартамент. С малко късмет, ако те изтеглят за началник - командировки в чужбина и вила. Ненапразно гледачките на кафе в този период вещаят: “Път, пари, командировка”. Завършваш хуманитарна специалност в СУ - учител, по-амбициозните стигат до университетски преподаватели. Филологиите може и в издателство добре да се устроят. Пред дипломираните в техникум се простира широк избор, от продавач консултант в “Плод и зеленчук” до “Кремиковци”, обаче растежът е мижав. А панелката е в далечни работнически квартали.

Спортен тип си, изкласяваш някак ВИФ (Висш институт за физическо възпитание ), там профилират по две направления: треньор/учител по физическо и рехабилитатор.

Артистичните натури минават през ВИТИЗ (Висш институт за театрално изкуство), отиват на щат в театър, но където партията ги разпредели.

Спокойствието и предвидимостта са толкова устойчиви, че цели фамилии се окопават в привлекателни откъм допълнителни приходи и мощни връзки професии, като чиновник или митничар. Баби, дядовци, деца, внуци, братовчеди, лели, вуйчовци си предават щафетата години наред, в предприятието се запознават, женят и раждат. Понякога половината персонал, барабар с лавкаджийката и управителя на стола, са с една и съща фамилия.

 Министерството на народното просвещение да поеме грижата за развоя на литературата и художествата, както и на всички учреждения като кина, театри и други, които имат непосредствена връзка с тях.

Те трябва да поощряват чрез награди и откупувания на родни литературни произведения от министерството, като за тази цел предвиди средства в бюджета си. Предвижда да се дават награди за литература, като всяка от тях е не по-малко от 10  000 лева. Също така министерството да присъжда ежегодни награди за драми и комедии, а за пластичните изкуства сумата да бъде 10  000 лева. Заложил е в законопроекта и предложенията за наградите да се обсъждат от специални комисии. Писателите, художниците и музикантите в своята творческа дейност според Омарчевски трябва

да се подпомагат и чрез субсидии и командировки в чужбина,

а министерството да издава някои техни произведения за собствена сметка.

Законопроектите за народните библиотеки и поощряване на родната литература се обсъждат на парламентарно заседание след 5 месеца - на 8 февруари 1921 г., но се приемат без поправки.

Актуален и днес е и внесеният от Омарчевски проект за закон за детската литература.

В него казва, че Министерството на народното просвещение има върховния надзор върху всички книги и списания, предназначени за деца, и никой не може да издава книги или списания, предназначени за тях, без предварително одобрение от това ведомство.

Ще цитираме член 3: “Забpанява се издаването на книги и периодични издания за деца и юноши:

а) с неморално съдържание

б) с явна и грубо партийна тенденция, чрез която би се будило деление, омраза, съсловна ненавист и ожесточение между децата.”

За да не става това, тези, които издават детски и юношески издания, веднага след отпечатването им трябва да изпратят 2 екземпляра в министерството за преглед.

Стоян Омарчевски е основател на Художествената и Музикалната академия. Художествената е създадена с негова заповед от 1921 г., като за основа служи Рисувалното училище, а Музикалното се организира за пръв път у нас по негово предложение. Пак той

променя статута на операта от частна в държавна

За приноса на Стоян Омарчевски в юбилейния лист за него се изтъква още: “Предвиди 20 низши професионални училища, които не можаха да се осъществят поради последвалите политически промени.

Отдели самостоятелно института Училищно настоятелство от общинската власт, с което се отстрани партизанстването със съдбата на учителя. Създаде реално образование с шестокласните реалки за подготвяне питомци за специалните училища. Покри страната с много красиви и хигиенични училища, колкото дотогава не бяха направени. Откри над 250 училища в села, където никога на е имало такива. Изобщо в цялата страна е открил 2800 основни и средни училища, като създаде и закон за техния строеж.

Въведе ученическа трудова повинност, чрез която школската младеж възлюби стопанския труд”.

С две събития е свързан 1 ноември

в законотворческата дейност на Стоян Омарчевски. От тази дата през 1921 г. той въвежда ученическа униформа, но поради скъпотията след войните временно я отлага.

На 28 юли 1922 г. министерството праща окръжно до всички училища и културни институти, в които определя 1 ноември за Народен празник на заслужилите българи. Под това име той е записан и в решението на Министерския съвет. В окръжното се посочва, че новият празник не трябва да е само училищен. Да уточним, че идеята за него е на група интелектуалци, сред които и Иван Вазов.

На 13 декември 1922 г. Народното събрание приема допълнение към Закона за празниците и неделната почивка. Цар Борис III го подписва с указ на 3 февруари 1923 г. и така

Народният празник на заслужилите българи става общонароден

По-късно е преименуван на Ден на народните будители.

Омарчевски изпитва пиетет към български писатели, сдобили се с общонародна слава. С негово разпореждане от 15 юни 1921 г. са пренесени тленните останки на Пенчо Славейков от Италия и на Петко Тодоров, починал в Шато д'Екс, Швейцария. Те са изложени за поклонение в църквата “Света Неделя” и на 22 юни погребани в Централните гробища. По този повод спътницата на Пенчо Славейков Мара Белчева му пише: “Никой друг министър досега не е тъй умело изтъквал значението на словото и на изкуството изобщо”. Негова е заслугата и за 50-годишния творчески юбилей на Иван Вазов и отпускане от Министерството на народното просвещение на еднократно дарение от 100  000 лева. То му е поднесено тържествено на 18 юли 1921 г.

В юбилейния лист е публикувано благодарственото писмо на Иван Вазов. Ето част от него: “Аз четох с трепетно вълнение мотивите, с които подкрепяте законодателното си предложение – мотиви, надъхани с толкова великодушие и симпатия при оценката на моята писателска дейност, както бяха и речите на народните представители, които се присъединиха с горещина към Вашата идея. Аз бях дълбоко покъртен от проявата на толкова доброта към мене. И, моля Ви, в близката сесия на Народното събрание да бъдете тълкувател пред него на тая моя гореща благодарност.

Аз съм толкоз по-дълбоко покъртен, че вотът на Народното събрание се взе в моменти, тежки за родината ни, когато аз не очаквах, нито смеех да очаквам подобен акт на великодушие и внимание към един труженик на перото. Чест необикновена, която по Вашата благородна инициатива пръв път се прави у нас на представител на българската литература, а в негово лице на самата литература и нейните предани служители.”

Земеделският министър превръща “Оперната дружба” в държавна опера. Това става с промени в Закона за народната просвета, одобрени с царски указ от 11 юли 1921 г. В чл. 426 е записано: “Народният театър има два отдела – драматичен и оперен, които действуват независимо един от друг под имената: “Народен драматичен театър” и “Народен оперен театър”. В чл. 468, ал. 2 се упоменава: “Артистите, оркестърът, хорът и чиновниците от Народ. опера имат право на пенсия според специалния за това закон за времето от 1908 г. (основаването на Оперната дружба насам)”. Някои от неговите реформи се оказват дълготрайни и към днешния ден са се наложили като традиция, а е бил министър на народното просвещение малко повече от три години.”

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>