Капиталите напускат строителите, които са в режим на оцеляване - не инвестират и не сключват нови договори

30.04.2023 19:59 Христо Николов

Това е логичен резултат от липсата на индексация, особено на важни обекти от ВиК, жп и пътната инфраструктура, както и частичното спиране на плащанията за текущи ремонти и поддържането на пътища

Строителният бранш продължава да е в режим на оцеляване, става ясно от публикувания редовен годишен икономически отчет на Камарата на строителите в България (КСБ) за 2022 г. И това е логичен резултат от огромните проблеми, които започнаха година по-рано с липсата на индексация на строителните договори, особено на важни обекти от ВиК, жп и пътната инфраструктура, както и частичното спиране на плащанията за текущите ремонти и поддържането на пътища.

По предварителни данни на НСИ

ръстът на произведената строителна продукция е едва 6,5%

и е в размер на 17,152 млрд. лв. При инфлация 16,9% за цялата минала година обаче това на практика означава поне 10% спад.

Самото поскъпване на строителните материали беше доста по-голямо от средния индекс на инфлацията, за някои основни като дървен материал, желязо и др. то достигна дори 70%. А това означава, че на практика спадът е по-голям и от 10 процента.

За сравнение, през последната година, в която ситуацията в бранша все още се развиваше нормално и проектите вървяха – 2020 г., произведената строителна продукция бе за 23 млрд. лв.

Данните на НСИ показват, че от всички сектори на икономиката

само в строителството и в селското стопанство има реален спад на произведената продукция

през 2022 година. Във всички останали отрасли има по-голям или по-малък ръст.

Забавянето в строителния сектор през миналата година личи най-добре, ако се погледнат данните от отчета за обявените и сключените договори по обществени поръчки. В бранша сякаш вече има страх да се сключват такива договори, след като през 2021 и 2022 г. стотици фирми напразно чакаха стойността на подобни контракти да се актуализира заради поскъпналите материали.

На пръв поглед обявените обществени поръчки в строителството миналата година са нараснали, и то доста. Броят им е с 23,9% по-висок от този през 2021 г., а заради повишаването на цената на продукта стойността на тези договори е със 119,9% по-висока, отколкото е била през 2021-а.

Но интересът сред строителните фирми към тези процедури не е голям – броят на сключените договори е спаднал с 0,7%, а стойността им не е със 119% по-висока, а само с 48,3%.

С други думи, браншът се въздържа от отношения с публични възложители – държавни ведомства и общини, които, дори да искат, трудно биха могли да коригират впоследствие договорите, ако възникнат непредвидени обстоятелства. Защото

методика за индексация има, но засега остава

само на хартия Належащо е в бюджетите на държавата, общините и оперативните програми да се предвидят и средства за индексация, без която възложените обекти няма как да бъдат завършени успешно. Нещо, което при сегашната политическа ситуация и липса на държавен бюджет е много трудно и засега никой орган в държавата не смее да предприема действия.

Въздържането в строителния бизнес от поемане на рискове личи и от данните за вложенията в дълготрайни материални активи. По принцип това са инвестициите, които правят фирмите в техника, земя, имоти, съоръжения и други активи. В годините назад строителството заемаше съществен дял от тези вложения у нас, стигащ до една трета от всички.

През 2021 и особено през 2022 г. обаче този процес на технологично обновление сякаш е паднал до своя минимум. Строителният бранш е направил вложения в дълготрайни материални активи за едва 928 млн. лв. Спадът в сравнение с предходната година е цели 56%, а делът на строителството от тези инвестиции в цялата икономика е паднал до нищожните 4,5%.

Данните на БНБ за преките чужди инвестиции, цитирани в годишния отчет на КСБ, говорят същото. През 2022 г. в България са направени преки чуждестранни инвестиции за 2,378 млрд. евро, като спрямо 2021 г. увеличението им е с 48,7%.

В отрасъла строителство обаче

преките инвестиции са с отрицателна стойност

от минус 48,6 млн. евро и спадът в сравнение с предходната година е 69,3%.

С други думи, капиталите напускат строителния бранш, който все повече започва да се съсредоточава в своето оцеляване, а не в развитието си.

Лошата година само донякъде може да се обясни с това, че 2022-а до известна степен е преходна по отношение на оперативните програми. Новият бюджетен период 2021-2027 г. започна с огромно закъснение и програмите се отварят едва сега. Предходният период – 2014-2020 г., отдавна е приключил и може да се отчете до 31 декември 2023 г.

Точно това обаче едва ли ще стане безпроблемно именно заради някои програми, в които строителните дейности заемат огромен дял. Като например ВиК проектите по ОПОС, които още чакат своята индексация и е твърде вероятно да има неусвояване на средствата от програмата. А в ОПОС ВиК проектите със своите 1,8 млрд. лв. съставляват около една трета от цялата оперативна програма.

По данни към 10 март т.г. в поддържания от КСБ Централен професионален регистър на строителя са вписани 6506 български юридически лица и 57 чуждестранни. Заличени са 422 фирми.

 

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>