Българи масово ходят до Комотини за по-евтини и качествени стоки

24.04.2023 19:17 Ненко Станев
Предлаганата риба е уловена часове преди да бъде доставена до сергиите.
Десетки видове маслини могат да се опитат и купят на пазара в Комотини.
Най-евтините цветя са петуниите - струват 50 евроцента.

Допреди година беше обратното - магазините в Кърджали бяха пълни с гърци. Сега съседите от Северна Гърция идват у нас само за бензин или да поиграят хазарт

Събота, 9,30 часа, ГКПП Маказа.

Образувала се е голяма опашка от автомобили, предимно с кърджалийски номера. Отваря се второ гише, за да могат чакащите да преминат по-бързо в Гърция.

Необичайно е за април, защото няма много туристи, но е обичайно за съботен ден, който е пазарен в Комотини. Разстоянието от Кърджали до гръцкия град е 70 км и по това време на годината се взема за малко повече от час с чакането на границата.

Повечето от преминаващите са тръгнали на пазар. Комотини привлича все повече българи със

сравнително ниските цени и отлично качество на стоките

Допреди година гърците идваха за евтини продукти в Кърджали, а браншовите организации на търговците в Комотини настояваха държавата им да вземе мерки, за да спре “кървенето” на Северна Гърция, имайки предвид изтичането на пари към България.

През последните месеци тенденцията се обръща. Цените в двете държави са почти изравнени, а някои основни храни в южната ни съседка са по-евтини.

В Комотини първата спирка на кърджалийци е общинският пазар, който се намира в покрайнините на града и предлага изобилие от стоки и продукти.

Проблем с паркирането няма, защото до самите сергии има голямо празно пространство, където може да се спре.

Пазарът е буквално на метри от импровизирания паркинг, а виковете на търговците се чуват още от колата.

“Ористе, буйрум, заповядай”, крещят продавачите

на гръцки, турски и български. Един на пръв поглед безразборен микс от думи на тези 3 езика се използва при пазарлъка. А когато думите не достигат, на помощ идват мимиките и жестовете.

Най-шумни са гръцките роми. Те са в началото на пазара и предлагат от сергиите евтини дрехи и предмети за бита, най-вече произведени в Турция.

Цените започват от 50 евроцента за чифт чорапи и достигат до 30 евро за якета, носещи надписи на световни марки.

Някои от търговците са толкова упорити, че буквално тикат стоки в ръцете на преминаващите край тях хора.
В края на масите с дрехи започва да се усеща силна миризма на риба.

Малко встрани от останалите са разположени десетина сергии с прясна риба и морски дарове. Изобилието е голямо.

Цената на рибата започва от 4 евро за килограм

сардела или гаврос и достига до 10 евро за ципура и фагри. Предлаганата стока е съвсем прясна и е само гръцка. В зависимост от сезона продават различни видове риба - това, което са хванали рибарите през нощта.  

Сьомга не се предлага, но пък за 6 евро може да се купи килограм шаран или пъстърва

Иван Атанасов от Кърджали си купува сафрид, който е доста по-едър от българския. Мъжът твърди, че често идва на пазар специално заради рибата.

“По-изгодно е, отколкото по нашите магазини. Освен това си сигурен, че е прясна, а не замразена и размразена или престояла”, твърди българинът. По време на пътуването обратно той съхранява купената стока в хладилна чанта.

След масите с риба са подредени търговците на маслини. Разнообразието на този продукт е огромно. И ако доскоро за българите маслините бяха само зелени и черни или едри и ситни, тук има възможност да се избира сред десетки видове.

Предлагат се маслини от цяла Гърция. Но търговците винаги препоръчват месното производство.

Маслините от Мароня, Макри или Самотраки не отстъпват по качество на може би най-известния вид – каламата. Продавачите са изключително учтиви и

задължително предлагат на клиентите да опитат стоката,

преди да купят. Цените са от 4 до 7 евро за килограм.

“Идваме почти всяка седмица. Пазаруваме най-вече плодове и зеленчуци. Пролетта цените им тук са доста по-ниски, отколкото в България”, твърди кърджалиецът Ахмед Хюсеин.

Той носи няколко торби, пълни с краставици, домати, портокали и лимони.

  “Краставиците и доматите купих по 1,5 евро за килограм. Портокалите и лимоните са по евро, но знаеш, че са узрели на дървото, а не в някой склад”, казва кърджалиецът.

Той смята да купи също чувалче с картофи, защото отново са по евтини от предлаганите в България и струват между 60 и 70 евроцента в зависимост от големината им.

По-рано Ахмед е ходел често на пазар в Одрин, но сега предпочита в Комотини.

“Цените не са много по-различни.

Одрин стана изключително популярен - ходят да пазаруват и българи, и гърци,

а това превърна града в по-скъпо място за пазар. Не си струва да биеш два пъти повече път, а и чакането на границата между България и Турция отнема много повече време.

В пазарните дни съм чакал и 4 часа, за да минат всички проверки”, твърди кърджалиецът.

Той оставя торбите с покупките в багажника и отива да търси съпругата си, която се е отбила при търговците на цветя. Те заемат сериозни площи от пазара, а стоката им е буквално на асфалта.

Предлаганите цветя са сезонни, а цените започват от 50 евроцента - колкото струват петуниите, и стигат до 10 евро за фиданките лимон, нар или маслина.

По обяд посетителите на пазара оредяват, а търговците започват да събират сергиите си.

Българите, дошли на пазар в Комотини, се отправят към магазините за хранителни стоки. Най-често се посещават местните вериги, защото асортиментът, който поддържат, е голям, но цените са по-високи, отколкото в малките магазини.

Най-купуваното от нашенци тук са зехтин и бяло сирене

Цените на маслиновото масло започват от 5 евро за литър, а по-качественото е около 8. Слънчогледовото олио е на цената на българското – около 2 евро за литър, и не представлява интерес за българските купувачи.

За сметка на това бялото краве сирене, което гърците наричат тири, се продава за 6,50 евро за килограм и за разлика от българското е с доста по-добро качество. Около 10 евро е цената на сиренето тип фета.

Гръцкият кашкавал може да се купи за 9-11 евро за килограм. Гаудата и едама са по 7-8 евро килото.
Другата стока, която се купува масово от нашенци, е оризът. Цената му е между 1,60 и 2 евро за килограм.

Месото не представлява интерес за българите. Цените на пилешкото и агнешкото са като в България, а телешкото е по-скъпо.

“Преди стоките в България бяха евтини и некачествени, а сега са само некачествени”,

твърди търговецът Христос Василис. Той е женен за българка и често пътува до България, където е част от бизнеса му.

Според него през последните месеци сънародниците му пресичат границата и идват у нас предимно за да напълнят резервоарите на колите си с евтино гориво или за да играят хазарт, който е забранен в Гърция.

“По-рано се ядосвахме, защото българите минавахте транзит през Комотини на път за морето и не харчехте и евро тук. Сега нещата се промениха. Оказа се, че българите сте добри клиенти”, казва гръцкият търговец.

Пазарът в Комотини завършва в ранен следобяд в някоя от многобройните таверни. Обядът в гръцкия град излиза между 5 и 20 евро на човек в зависимост от мястото.

Най-евтино е в заведенията за бързо хранене, където се предлагат гироси (дюнер) и суфлаки (шишчета). Порция риба в таверна излиза между 6 и 10 евро, а калмарите и октоподът – между 8 и 10 евро.

Салатите струват между 3 и 5 евро, а хлябът, водата и десертът са бонус от заведението.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>