Кой е достоен? Открит урок №20 (Обзор)

21.04.2023 22:00
Георги Милков открива 20-ата тържествена церемония “Достойните българи” на “24 часа”. СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ, ЙОРДАН ИМЕОНОВ, НИКОЛАЙ ЛИТОВ ВИДЕО: АЛЕКСАНДРА ТРЕНКОВА, ГЕОРГИ КЮРПАНОВ
Вицепрезидентът Илияна Йотова връчи голямото отличие - копие на ритона от Панагюрското златно съкровище, на ученици от Земеделската гимназия в Суворово
Диамантените момичета връчиха награда на Янка Морчева и на спасителите на Сашко от Перник.
Иван Юруков награди Димитър Димитров.
Теодоси Бояджиев дава наградата на сина на Габриел Илиев - Пламен.
Продуцентът Иван Христов награди Албина Ясинская.
Христо Бабев и Светлана Стайкова
Георги Георгиев награждава Илия Михайлов.
Мариела Рунтева и граничарят Павел Павлов
Кметът на София Йорданка Фандъкова отличи Владимир Симеонов
Издателят на “24 часа” Венелина Гочева заедно с журналистите Калчо Петков, Бесте Сабри и Мира Иванова и Виктор Николаев.
Директорът “Корпоративни комуникации” в А1 Илияна Захариева награди Димитър Гилев от Свиленград, учител по история.
Светослав Любомиров, главен изпълнителен директор на ,,Главболгарстрой Холдинг” АД и изпълнителен директор на “Главболгарстрой Интернешънал” АД, връчи отличието на Шукри Халилов.
Главният изпълнителен директор и председател на УС на УниКредит Булбанк Цветанка Минчева награди Елена Панайотова, прототип на героинята от филма “Майка”.
Кметът на село Чавдар Григор Даулов (вляво) получи наградата си от изпълнителния директор на “Геотехмин” ООД Доминик Хамерс.
Борислав Зюмбюлев връчи приза на дъщерята на Гено Генов
Пламен Анчев разплака залата, докато актрисата Силвия Лулчева връчваше неговата награда.
Георги Господинов връчи награда на шестокласника Никола Байкушев, който забеляза и потуши пожар до езерото Вая
Гергана Паси връчва наградата на скиора Алберт Попов.
Даниела Тренчева награди Живко Стамболиев.
Господин Йовчев награди д-р Веселин Йолов.
Емил Кошлуков награди Кръстьо Буцев.
Никола Рангелов отличи Никълъс и Йордан.

- 10-годишни формулираха своето определение - от Левски през Филип Кутев до Христо Стоичков
- Владимир доведе 8-годишната Виктория, за да познава и други добри хора освен мама и татко
- 8-годишният Пламен, момчето на Габриел, който загина, спасявайки непознат в морето, взе наградата вместо спомен
- Шестокласникът Никола гаси огън до езерото Вая и недоумява защо там няма покритие, за да извика пожарната
- Ученици от Суворово замениха държавата със своя автобус, грижейки се за самотни възрастни
- За 15-годишните Никълъс и Йордан, които пътуват всеки ден с влак от Търговище до Горна Оряховица, за да учат, е естествено да предотвратиш... влакова катастрофа

 

Когато питат дъщеря ми дали познава добри хора, отговорът винаги е - да, мама и татко. Затова съм я довел тук, за да види, че има много такива хора. Това обясни Владимир Симеонов - един от отличените на 20-ата церемония “Достойните българи”, събрала в НДК хора с големи сърца, които “24 часа” търси, открива, разказва и отличава.

Владимир, който върна загубени в София 70 000 евро, спестявани от възрастна двойка от Стара Загора цял живот, се качи на сцената с 8-годишната Виктория. Тя по Коледа рисува картички, разбива касичката си със спестявания и между рисунките поставя монети, които дарява на възрастни около НДК.

Церемонията бе изключително емоционална - сълзи, аплодисменти, ставане на крака: така бяха разказани 26 истории за всеотдайност на 34-ма българи.  Вицепрезидентът Илияна Йотова връчи голямата награда - копие на златния ритон. 

БНТ ще излъчи в понеделник от 22 часа “Достойните българи”.

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Имам една мечта: централните тв новини да започнат с разказа за доброто, не с консултациите за правителството

Вицепрезидентът Илияна Йотова връчи голямото отличие - копие на ритона от Панагюрското златно съкровище, на ученици от Земеделската гимназия в Суворово. Със своя “Жълт автобус” те обикалят самотните възрастни хора в съседните села, мерят кръвно и ги свързват виртуално с лекари.

Благодаря ви за тази огромна чест и привилегия. Сигурна съм, че всеки един заслужава най-голямата награда. Много ми е трудно да кажа няколко думи, защото след тези разкази, след тези примери за невероятна човечност като че ли думите бледнеят и речникът ни става много беден. Благодаря ви, че създавате нещо, което много ни липсва като хора и общество – не само да ни разкажете и представите тези хора, но и да ни накарате да направим нещо друго много важно, както правите и с много други инициативи – да ни накарате да мислим.

Да си дадем сметка дали ние оценяваме достойните хора около себе си, или залисани с други неща, независимо дали е поредната политическа интрига, или други проблеми, смятаме - “Да, добре че ги има тези хора”, или в забързаното ни общество да демонстрираме още по-голям нихилизъм. Благодаря ви, колеги, че с това, което пишете, провокирате тази мисъл. В крайна сметка пред олтара човек застава сам и си казва – дали съм достоен за тези хора, да чета тези неща.

У нас се ражда най-голямото желание да познаваме всеки един от тези малки портрети на първата ви страница днес. Има един чудесен български филм, което нашето поколение знае - “Вчера”. Ще помня цял живот една реплика – “Онова, което изричаш шепнешком, трябва да имаш куража да го кажеш на глас”.

Достойните казват онова, което мислят, на висок глас и право в очите. Те нямат нужда от украса, нито от пиар, нито някой да говори за тях, защото са много истински. Пожелавам ви с достойнство да носите тази значка.

Уважаеми колеги (бел. на редакцията - към журналистите), днес имам една мечта – тази вечер централните новини да започнат не с консултациите за поредното правителство, а с разказа за доброто, допълни вицепрезидентът.

Янка Морчева: Дарихме органи - моите момчета не живяха напразно

Олимпийските шампионки на България в художествената гимнастика - Симона Дянкова, Мадлен Радуканова и Лаура Траатс, отличиха спасителите на Сашко от Перник Веселин Георгиев и Милко Михалков. “Нашата награда ще я дадем на Сашко. Битката за Сашко бе на живот и смърт и той успя да я спечели”, каза Милко Михалков.

Шампионките връчиха отличие и на Янка Морчева, която дари органите на сина и внука си и трогна цяла България.

За да съм тук, имам две заслуги. Първата е, че така съм възпитала децата си, че са приели моето верую - грях и престъпление е жизненоважни органи да бъдат заровени в земята и да гният, вместо да бъдат дадени и да спасят животи. С дъщеря ми дарихме органите на моето внуче Тошко и на сина ми. Така сега имам още един внук, още две дъщери, още един син. Ще завърша с една велика строфа на Иля Велчев: “Ако си дал на чуждите живот от себе си, не си живял напразно“. Моите момчета не живяха напразно. Знам, че моите деца са някъде, но са живи, поне част от тях”, каза разплакана Морчева.

Актьорът Иван Юруков: Да правим така, че бъдещето ни да е достойно за гордост

Актьорът Иван Юруков награди Димитър Димитров, който строи църква с дарения и собствени усилия в родното си село Искър.

Младият мъж от Ловеч и ветеран от българската военна мисия в Афганистан иска да направи селото привлекателно за младите хора и там отново да закипи живот.

Чест е да съм тук. Това е много важен повод – благодаря на всички тези хора, които ни правят част от едно общество, за което всички милеем. Горд българин съм. Всички тези постъпки с малко помощ биха допринесли за още по-голямото добруване. Надявам се силните на деня, от които зависи нашето настояще, да направят така, че бъдещето ни да е достойно за гордост, каза развълнуван актьорът.

А награденият Димитър Димитров отправи призив доброто да стане заразно и самите ние да бъдем по-добри.

Теодоси Бояджиев, зам. главен

инженер на Джи Пи Груп, даде посмъртно

отличие за Мирослав и Габриел: За саможертвата - поклон!

Теодоси Бояджиев, зам. главен инженер на Джи Пи Груп, награди посмъртно Мирослав Петков от Костинброд и Габриел Илиев от Долни Дъбник, баща на малко дете. Двамата мъже жертваха живота си, за да спасят напълно непознат турист, завлечен от мъртвото вълнение край Ахтопол.

В такива моменти няма място за много думи. Благодарности на “24 часа”, че показват тези хора. А за тези, които стигат до саможертва – пред тях може само поклон, заяви Бояджиев.

Майката на Мирослав - Аделина Петкова, благодари на “24 часа”, че саможертвата на двамата млади мъже не е забравена. “Щеше да е хубаво да може да си получи наградата лично. След два дни щеше да има рожден ден. Искаме да благодарим и да кажем, че когато имате възможност, е хубаво винаги да помагате. Пожелавам ви изобилие от възможности и да покажете, че сте достойни българи”, каза сестрата на Габриел Илиев Цветелина. Синът му Пламен Илиев, който преди месец стана на 8 г., получи грамотата за баща си.

Тв продуцентът Иван Христов: Има нещо, което ще удържи вълната на разпада

Продуцентът Иван Христов награди Албина Ясинская - собственик и управител на Gelato & Latte и биоферма “Розино”, която с екипа си помагаше на пострадалите в голямото наводнение карловски села и на доброволците, които разчистваха.

Живеем във време на разпад, който нахлува като цунами. Има една-единствена стена - бент, който ще се опита да удържи тази вълна, и това е добротата. В нашето съвремие ние всички трябва да вграждаме себе си в този бент, каза продуцентът Иван Христов, който връчи наградата на Албина Ясинская.

Всеки от нас би помогнал, ако има хора в нужда. Големи адмирации за всички хора тук – вие сте пример, че доброто съществува, каза Ясинская.

Христо Бабев, заместник главен финансов директор на “Електрохолд” България: Заразителна е каузата младите и образованите да останат тук

Христо Бабев, заместник главен финансов директор на "Електрохолд" България награди Татяна и Димитър Узунови. От 25 г. те живеят и работят във Вашингтон, а от 2 г. връчват грамоти и парични премии на изявени ученици от ловешкото село Радювене.

Искат да го съживят и имат проекти за биоземеделие и екопътеки. С още две семейства - Стайкови и Панчеви и децата им, са създали фондация “Радетели”. Тяхната награда взе Светлана Стайкова, която посочи, че когато всеки един от нас направи най-доброто, на което е способен, то ще работи за нас и за България.

За мен е голяма чест да връча тази награда. Семейство Узунови са българи, които живеят далеч от страната, но помагат за образованието на нашата младеж. Това е една заразителна кауза - ако цветът на нацията остане тук, ще можем да се развиваме. Тази кауза съвпада и с каузата на “Електрохолд” – млади българи да могат да останат тук и да се образоват и развиват, заяви Христо Бабев.

Георги Георгиев, председател на СОС: Хората правят държавата, с делата си показвате, че не сме обречени

Георги Георгиев, председател на СОС, награди Илия Михайлов, учител по история от Пазарджик, който събира пари за онкоболни деца.

Често животът на достойните хора и постъпки много лесно си проправят път. Благодаря, че вече 20 г. светлината на прожекторите е насочена към достойните. Казват, че държавата се прави от хората. Докато имаме хора като г-н Михайлов, като шестокласника, който гаси пожар, докато имаме хора като г-н Генов, мисля си, че не сме обречени, а най-доброто ни предстои, каза Георгиев.

Вече 26 г. съм български учител в едно от най-старите училища в Пазарджик. В една от кампаниите ми с моя книжка събрахме 5 хил. лв. Сториха ми се много пари, защото съм учител. Когато отидохме да ги дадем на онкоболните деца, разбрахме, че те ще стигнат само за едно дете и лекарствата му за два месеца. Посвещавам тази награда на децата на България, каза Михайлов.

 Мариела Рунтева - представител на фондация “Трейс за хората”: Сбъдвате мечтата на Джон Ленън от негова песен

Да разказваш с талант и добро сърце историите на достойните българи, е събитие, достойно да бъде отличено. Вие сякаш 20 г. сбъдвате мечтата на Джон Ленън от една песен, в която се казва: “Представяш ли си всички хора, споделящи този свят”. За “Трейс” е чест да връчи награда на този човек, който, изпълнявайки своя служебен дълг, е изпълнил и своя човешки дълг – превръща детските обувки и дрехи на децата си в символ на спасението. Поклон пред всички хора, които знаят стойността на една секунда, на радостта през сълзи. Доброто е прегръдка, уверена е Мариела Рунтева, представител на фондация “Трейс за хората”.

Всички може да попаднат в такава ситуация, че да имат нужда от помощ. Благодаря за наградата, отвърна Павел Павлов от Гранична полиция - Драгоман, спасил сирийче и баща му от измръзване.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Истината принадлежи на хората, които имат големи сърца

Кметът на София Йорданка Фандъкова отличи двама достойни българи. Първият е проф. Теньо Попминчев, който обучава със свои средства млади българи в Калифорния, като прави научна лаборатория за рентгенови лазери. Вторият е Владимир Симеонов. 

Отличието от името на проф. Попминчев прие Александър Проданов, студент в Софийския университет със златни медали от международни олимпиади и три пъти в класацията на “24 часа” “Отличниците на България”.

Днес трябва да дадем думата на тези хора, да ги чуем, защото това е истината, а тя принадлежи на хората, които имат големи сърца и правят добро. Искам да поздравя “24 часа” за това, че 20 г. не само успяват да покажат лицата и историите на тези достойни хора, а че показват, че добрата новина също е новина и е важна, а ние имаме нужда от добри новини. Поклон пред тези достойни хора. Това, което правите, зарежда и показва, че доброто може да победи, каза още Фандъкова.

Вие сте хора, които правят нещо нормално в ненормален свят, които успяха да изкарат от себе си доброто, възпитанието, надеждата, каза Владимир Симеонов.

Венелина Гочева, издател на “24 часа”: Щастлива съм - вашите истории вече станаха ценни за качествените медии

“Вижте внимателно лицата на тази сцена, защото яростни конкуренти от големите телевизии почти никога не застават един до друг. Достойните заразяват само качествените медии.” Това каза издателят на “24 часа” Венелина Гочева, която награди журналистите Калчо Петков от БНТ, Бесте Сабри от bTV и Мира Иванова и Виктор Николаев от “Нова”.

Гочева цитира писателя Алек Попов, който пред “24 часа” казва нещо изключително важно за журналистите: “Лошите истории са лесни, разказът за доброто изисква повишена чувствителност и интелигентност”.

“Не можете да си представите вълнението, с което моите колеги Юри, Генка, Мила, Гергана и целият екип на “24 часа” откриват вашите истории и какви усилия полагат, за да качат на тази сцена за 20 години близо 800 българи”, благодари издателят на журналистите, които създават проекта “Достойните българи”.

Гочева представи и графичния знак на кампанията, чиято идея е на вицепрезидента Илияна Йотова, а проектът - на маркетинг мениджъра на медийната група Анатолий Попов.

Искрено съм щастлива, защото “Достойните българи” успяха да направят разказите за доброто търсени и ценни за медиите.

Илияна Захариева, директор “Корпоративни комуникации” в А1: Инициативите на “24 часа” показват, че доброто и технологиите могат да се съчетават

Директорът “Корпоративни комуникации” в А1 Илияна Захариева награди Димитър Гилев от Свиленград, учител по история и блогър и обявен за Будител на 2022 г. от БНР.

Будител на годината, любимец на България, а сега “Достоен българин”. Не мога да искам нищо повече. Благодаря, г-жо Гочева, че толкова години давате възможност на А1 да бъде част от вашите инициативи, които показват доброто, таланта и знанията. Видяхме, че Димитър добре е успял да съчетае двете области - бизнес и технологии. Да преподава по вълнуващ начин на млади и възрастни, каза Захариева.

Искам да призова всички българи – да положим всички усилия за основата на нашия народ и отечество, което са децата, каза Димитър Гилев.

Светослав Любомиров, главен изпълнителен

директор на ,,Главболгарстрой Холдинг” АД: Естествено лесно и безкрайно трудно е да се говори за това, което правите

Светослав Любомиров, главен изпълнителен директор на "Главболгарстрой Холдинг” АД и изпълнителен директор на “Главболгарстрой Интернешънал” АД, връчи отличието на Шукри Халилов, който събра пари за шест кладенеца в безводни села в Нигерия, Уганда и Кения.

Да говориш за доброто, е естествено лесно и безкрайно трудно. Името на този човек се споменава и на хиляди километри заради огромното му сърце и отдаденост от хора, които научиха за България благодарение на неговите действия”, посочи още Любомиров.

Радвам се, че съм сред такива достойни хора, някои от тях много мънички, но вече толкова големи”, заяви Халилов.

Цветанка Минчева, главен изпълнителен директор и председател на УС на УниКредит Булбанк: Благодаря, че показвате какво могат да правят достойните

Цветанка Минчева, главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на УниКредит Булбанк, награди режисьорката Елена Панайотова, прототип на героинята от филма “Майка”. Панайотова обучава деца от сиропиталища в Африка.

“Думата майка за мен е изпълнена с много личен смисъл. Загубих майка си, когато аз станах майка и тогава осъзнах какво значи това. Тази жена е избрала да бъде майка на хиляди деца. Благодаря ви, че показвате какво могат да правят достойните хора. За нас е чест да бъдем партньор в това събитие. За мен денят е важен, защото освен да имам честта да връча тази награда, днес на това събитие имаше и наш колега Достоен българин – Живко Стамболиев, аз се гордея с него”, подчерта Минчева.

Проектът започна в Широка лъка преди 15 г. и искам да благодаря на всички свои колеги, които са ме следвали и са ми помагали, заяви Елена Панайотова.

Доминик Хамерс, изпълнителен директор на “Геотехмин”: Село Чавдар се превърна в мечтано място за живеене

Изпълнителният директор на “Геотехмин” ООД Доминик Хамерс отличи кмета на село Чавдар Григор Даулов.

Щастлив съм да връча наградата на един кмет на малко село, който наистина се превърна в еталон на местното управление, и село, което стана мечтано място за живеене. Поздравявам г-н Даулов не само за това, което е постигнал, но и че надгражда направеното от предшественика му. Той работи в интерес на хората. В партньорство с “Геотехмин” осигуряваме безплатни прегледи, ремонтираме църкви и детски площадки, имаме и много други проекти, каза Хамерс.

Макар наградата да е персонална, смятам, че тя е за целия ни екип, с който успяхме да покажем, че живот може да има във всички български села, категоричен бе пък Даулов.

Борислав Зюмбюлев, главен редактор на “24 часа”: Дадохме известна устойчивост в държава, в която няма никаква

Главният редактор на “24 часа” Борислав Зюмбюлев награди 89-годишния дядо Гено Генов, който спаси паметника “Майка България” във Велико Търново, като дари щик на Опълчението.

Неговата награда взе дъщеря му Румяна Байчева.

За мен е голяма чест да наградя дъщерята на Гено, който е дарил оригинален щик, за да се възстанови паметникът. Други са го откраднали. Преди малко си говорихме, че успяхме да дадем известна устойчивост в държава, в която няма никаква устойчивост, и това ме изпълва наистина с гордост, каза главният редактор Борислав Зюмбюлев.

Приветствам екипа на “24 часа”, който вече 20 г. разказва за големия смисъл на малките неща, каза от своя страна Румяна Байчева. И допълни, че доброто съществува и трябва да бъде показано.

Актрисата Силвия Лулчева: С “24 часа” виждаме живота без филтрите на социалните мрежи

Актрисата Силвия Лулчева награди Пламен Анчев от Сливен, който помага на възрастни хора с умствена изостаналост в социален дом в сливенското село Качулка. Разплакан, Пламен прегърна актрисата.

Благодаря на “24 часа” за уникалната възможност да виждаме живота рошав, немит, страшен, без филтрите на социалните мрежи, без грим и червен килим. Защото оказва се, че във век на информация може да научим какво е времето на Марс, но много често не знаем какво се случва зад заключената врата на съседния апартамент или къща. Една такава история при в ръцете на читателите.

Това е историята на момчето, което много рано научи урок от живота, че той освен дар и красив, може да бъде жесток и несправедлив. Но вместо да натрупа злоба, гняв и да иска да превърне живота си в отмъщение или да стане медалист в превърналия се вече в национален спорт – мрънкането, той посвещава живота си на това да получи светлината на просветата, развълнува залата Силвия Лулчева.

“Библията казва да бъдем слово и светлина там, където сме. Вие сте светлина, светила на света”, каза разплакан Пламен и вдигна залата на крака.

Георги Господинов: Ние всички сме малки в сравнение с теб, Никола

Първи отличие връчи писателят Георги Господинов, който сега се бори за наградата “Букър” с “Времеубежище”. Той награди шестокласника Никола Байкушев, който забеляза и потуши пожар до езерото Вая. Малкото момче носи 200 кофи с вода, притеснено, че пожарът е до жп линиите, може да мине влак и да стане взрив.

Ще връча тази награда на един достоен човек. Казвам човек, защото в момента битката е за това да останем човеци. Може да звучи просто, но е най-ясната разделителна линия, която има днес. Ние всички сме малки в сравнение с теб, Никола, обърна се към него писателят.

От доста време мечтая да се окажа на такова място, не ми беше лесно да загася този пожар. На мястото, където гасях, се запалваше отново след 15 секунди. Гасих около два часа, но успях. Извиках баща си и той много ми помогна. Там нямаше обхват, за да се обадя на тел. 112, а и пожарна не можеше да мине, затова се взех в ръце, усещах как се изморявам, но успях да го загася, разказа Никола.

Гергана Паси, бивш министър по европейските въпроси: Да си пожелаем повече новини със смисъл

Бившият министър по европейските въпроси Гергана Паси награди скиора Алберт Попов, който върна България на световната ски карта.

Да си пожелаем все по-често да намираме новини със смисъл, за които да говорим с децата си. Много се радвам, че именно аз връчвам наградата на този български спортист. Лично аз уча децата си, че дори когато падат, много по-важни са усилията, отколкото това да спечелят, каза развълнувана Гергана Паси.

Един спортист не може да успее сам. Благодаря на семейството си, на федерацията по ски и Министерството на младежта и спорта, каза Попов.

Даниела Тренчева, дългогодишна и утвърдена водеща на Нова телевизия: Тръгваме си оттук с вяра, че всичко може да е по-добро

Даниела Тренчева, дългогодишна водеща на Нова телевизия, даде приза на Живко Стамболиев. Младият мъж се притече на помощ заедно с приятеля си Теодор Бочев на ранени деца минути след тежка катастрофа на автобус на магистрала “Тракия”. Вярвам, че всеки от нас ще си тръгне оттук с вяра, че всичко може да бъде по-добро, каза Тренчева. Няма нищо по-нормално от това да видиш хора и да помогнеш, сподели Живко Стамболиев.

Господин Йовчев, изпълнителен директор на “Би Ти Ви Медиа Груп”: Да благодарим на героите - дават ни надежда

Господин Йовчев, изпълнителен директор на “Би Ти Ви Медиа Груп”, награди анестезиолога от МВР болница д-р Веселин Йолов. Медикът бе един от многото български спасители, които помагаха след земетресението в Турция. Благодаря на героите от всички истории за това, че ни дават надежда, че светът е едно добро място и ще продължава да бъде такова, каза Господин Йовчев.

А д-р Веселин Йолов пожела на всички да са здрави, успешни и достойни.

Емил Кошлуков, генерален директор на БНТ: Всичко се свежда до едно - да помогнеш на този до теб

Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков награди Кръстьо Буцев. Той и Георги Соваджиев от Ямбол оказаха помощ на пострадалите пътници в тежка катастрофа с автобус на пътя Тополовград - Свиленград.

Любовта към отечеството е най-висшата добродетел. Вярвам, че всички високи морални принципи, които трябва да следваме, опират до едно нещо – дали можеш да помогнеш на този до себе си, каза Кошлуков.

Вярвам, че ще има много хора като мен, които ще помагат. Не е лесно, но който има смелостта, нека да го направи, а не да снима, каза Буцев.

Никола Рангелов, председател на УС на
Българската асоциация на металургичната индустрия: Две момчета пътуват с влак по 2 часа на ден, за да учат

Никола Рангелов, председател на УС на Българската асоциация на металургичната индустрия, член на настоятелството на НХА, отличи Никълъс Михайлов и съученика му Йордан Киров, които всеки ден пътуват от Търговище до училището си в Горна Оряховица и с бързата си реакция да дръпнат ръчната спирачка на влака Варна - София предотвратиха катастрофа.
За героизма и за достойния българин няма възраст. Достойнството на тези деца се изразява и в друго – всеки ден те пътуват 2 часа до училище, за да получат знания, гордея се, че има такива деца, заяви Рангелов.
Който и да беше в тази ситуация, би реагирал по същия начин, скромно каза Никълъс Михайлов.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>