Карадайъ дари президента с баклава и му обясни, че България е постигнала всичко, когато ДПС е било във властта (видео)

21.04.2023 11:00
Мустафа Карадайъ подари на президента Румен Радев баклава.

За наша гордост членството на България в НАТО и ЕС се реализира, когато ДПС беше във властта. Явно трябва ДПС да влезе във властта, за да влезем в Шенген и еврозоната, обяви лидерът 

ДПС е четвъртата политическа сила, която ще разговаря с президента Румен Радев в рамките на консултациите, които държавният глава води с парламентарните групи преди старта на процедурите по връчване на мандатите за съставяне на правителство.

По-рано днес при Радев бяха от "Възраждане", които заявиха, че имат готовност да представят кабинет.

Вчера президентът разговаря с първите две политически сили - ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, които поискаха време за работа на 49-ия парламент, за да се приемат законите, необходими за еврозоната, Шенген и плана за възстановяване, както и бюджета.

Очакванията бяха консултациите с ДПС да са в понеделник, тъй като днес е Рамазан Байрам. Заради празника вчера парламентът си гласува днес дори да почива.

Въпреки това лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ дойде лично на "Дондуков" 2, за да уважи поканата на президента. Дори му донесе баклава като подарък по повод празника.

Вижте какво ще си кажат Радев и ДПС тук:

Радев напомни, как на предишни консултации Карадайъ влязъл при него с таблица със статистика от няколко избора с процентното представяне на партиите и предрекъл, че ще се постигне същия резултат. И се оказал прав.

Още тогава вие призовавахте за нов поглед към политическия процес в страната и търсене на нови подходи за формиране на управляващо мнозинство, напомни президентът. И напомни, че в кампанията си ДПС заложили на необходимостта да се търси диалог, разум и компромис в този политически процес и това била едно от причините да затвърди солидното си присъствие в парламента като партия с голям парламентарен опит.

Радев обясни, че парламентът тича по две писти - съставяне на редовно правителство възможно най-рано, и приемането на важните закони за европейската ни интеграция и закона за бюджета. И се оказва, че дължината на втората писта зависи от първата - ще се радвам ако бързо се състави правителство, но има риск и да не се състави такова. И ако наистина вървим по стандартната процедура с раздаването на мандатите, има риск това да доведе и до неуспех в законодателната дейност със сериозни последствия за страната, предупреди той.

Президентът попита Карадайъ какви са условията ДПС да промени заявката си, че засега остава в опозиция в този парламент.

За нас днес е празника на покаянието и освобождението, започна с поздрав към всички мюсюлмани Мустафа Карадайъ.

Българският народ е мъдър, избирателят е мъдър и след 12 г. еднолично управление ни определя такава структура на НС, че да няма партия, която да може да управлява самостоятелно. Още след предишните избори предупредихме, че поредните, пети избори, ще произведат сходна структура на НС, напомни лидерът на ДПС.

Хората имат много проблеми. Ние обиколихме цяла България и в диалог с хората се опитахме да определим дневния ред на обществото. И поехме ангажимент, че ако участваме в управляващо мнозинство ще се опитаме да направим така, че дневния ред на хората да стане дневен ред на политиците, допълни той.

В момента сме свидетели, че въпреки 5 пъти избори, някои от уроците все още не сме ги научили. Имаме пропуснато време около 20 дни след изборите - достатъчно много време - вместо да се занимаваме как може да се структурира мнозинство в НС, което да излъчи редовен кабинет и с кои теми да се занимава той, ние наблюдаваме, че първите две политически сили влязоха в полето на популизма да определят кои законопроекти да се разглеждат от НС, без да има ясен субект, който да носи отговорност за тези действия. Първо трябва да се определи субектността, да му се направи дневен ред със срокове и да се върви напред. Но това, което наблюдаваме в момента е загубено време, оцени Карадайъ.

Явно самите участници в политическия живот трудно могат да надскочат личното и партийното его и в смисъла на понятието диалог се влагат различни неща. А ние призоваваме още от 2016 г. за нормалност в политиката, а основата за възстановяването й е диалогът, допълни той. И добави, че това върви с отговорността пред обществото, но всичко това може да се случи с разум.

По законодателната програма, която е в пряка връзка с европейската интеграция, една голяма част от законите сме ги заложили ние като собствени задачи, но съдържанието им никой не ни налага и виждаме как различните субекти разбират и влагат различни неща в съдържанието на реформа, допълни той.

За бюджета Карадайъ заяви, че е постижим, но зависи от срока и цената. И предупреди, че не трябва той да се превръща в инструмент за предизборен популизъм.

За наша гордост членството на България в НАТО и ЕС се реализира, когато ДПС беше във властта. Явно трябва ДПС да влезе във властта, за да влезем в Шенген и еврозоната, обяви Карадайъ. И изброи с много примери колко по-добре е било и по отношение на бюджета, и по отношение на европейските програми, когато ДПС е била във властта. Трябва спешно да си напишем домашното и пред вас стои партия, която знае как, обърна се Карадайъ към президента.

В отговор Радев напомни, че служебното правителство, което трябва да прави само избори, е успяло да внесе и договори плана за възстановяване и е получило първия транш по него.

Двамата с Карадайъ си размениха реплики по плана за възстановяване, но се обединиха, че трябва да има редовно правителство, което да определи параметрите, по които да се разходстват средствата от него.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>