Борисов обнадежден, Радев кани бързо. Но и нов вот на 16 юли е сред 4-те сценария (Обзор)

19.04.2023 22:00
Росен Желязков от ГЕРБ-СДС бе избран за председател на парламента за срок от 3 месеца, а след това ще го наследи Никола Минчев от ПП-ДБ. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
КОРНЕЛИЯ НИНОВА
ЯВОР БОЖАНКОВ

Четири сценария за развитие на политическия театър се написаха вчера, след като с избора на Росен Желязков за председател на 49-ото НС се отключиха всички конституционни процедури. А броени часове след като новият парламентарен шеф седна в стола си, Румен Радев свика първите консултации с ГЕРБ-СДС и с ПП-ДБ.

Президентът е бил решен още отпреди изборите да покани първите сили на разговор веднага след конституирането на парламентарните групи, което се случи вчера. Това е отговорът му на обвиненията, че в предишното НС разтегли процедурата с консултациите и мандатите. Тъй като в петък е Рамазанът, срещата с ДПС ще е в понеделник, а графикът на останалите не бе окончателно потвърден.

Радев чака от големите коалиции най-важния отговор - възможно ли е установеният между тях диалог да роди

приемлива формула за редовно управление

Шанс за кабинет между двете най-големи групи видя Бойко Борисов в разбирателството по избора на Желязков. Бил обнадеждет и след разговорите си с лидерите на останалите ПГ - знае на кого за каква подкрепя може да се разчита.

Видях, че партиите на “Промяната” и “Да, България” могат да си говорят само с нас. С всеки изминал ден и те, и ние, виждайки и отношението на другите в парламента, разбираме, че ако намерим решение, то ще е най-стабилното и добро за България, коментира той. Напомни, че всяка партия е обещала на избирателите си, че ще работи за правителство и дори заключи, че от новата коалиция могат да си говорят само с ГЕРБ.

Няма да сме на избори, ако те подкрепят нас от първия мандат, допълни Борисов. Призова през следващите дни партиите да се лишат от чувството си на величие.

Предстои и лидерска среща, след като минат разговорите при Радев.

От “Промяната” обаче продължават да са категорични, че кабинет с мандата или с участие на ГЕРБ няма да подкрепят. А Асен Василев напомни от парламентарната трибуна, че имат решение за това. Всички спекулации за уйдурми не ви правят чест, обяви той.

В изказването си Василев всъщност очерта един от възможните сценарии - парламентът да работи поне до средата на юни, приемайки спешните закони, и после евентуално да се отиде пак на предсрочни избори. Разбира се, първите 3 сценария са кабинети съответно с мандата на ГЕРБ, с този на ПП-ДБ или

авариен изход с третия

По думите на съпредседателя на ПП 5 седмици са нужни да се приключи цялата процедура по бюджета. Проблемът е, че ГЕРБ отказват да приемат бюджет, ако няма да има редовен кабинет, а “Промяната” настоява да се гледа този, подготвен от служебния.

Според запознати докато Борисов говори, че е обнадежден за правителство с обща подкрепа, в ПП вече обсъждат сценарий за втория мандат - кабинет с участието на лидерите Кирил Петков и Асен Василев, като ГЕРБ ги подкрепи в пленарната зала, но

без оферта за министри

В предизборната кампания Борисов категорично отхвърляше това - обяви, че няма да им дава подкрепа, “за да правят безчинства”.

При последния шанс за редовен кабинет - с третия мандат, неизвестните са много, а опциите малко. Едва ли Радев ще го даде отново на БСП, след като Корнелия Нинова 4 пъти му го връща. “Възраждане” няма да получи подкрепа от нито една друга сила в НС. Остават ДПС и ИТН.

В изненадата си, че президентът толкова бързо насрочи консултациите, депутати разчетоха вероятност да се върви към четвъртия сценарий с избори още през юли. В кулоарите дори се спрегна дата - 16-и, която съвпада с така очертания от Василев двумесечен период за приемане на важните закони.

За това, че 49-ото НС може да не преживее повече от 3 месеца, леко намекна и новият му шеф. На въпрос как охраната на НСО, която по закон му се полага, ще промени живота му, Желязков отговори: “Ако е за дълго, ще го мисля.”

Животът на парламента зависи от самия парламент, добави той. Изборите приключиха днес, дано не влезем в нова предизборна риторика, заяви още Желязков. Но призна, че днешната дискусия

не го прави оптимист,

че тонът ще е изключително балансиран.

Все пак за първи път от 2001 г., когато царят спечели изборите и кандидатът на НДСВ проф. Огнян Герджиков бе избран за парламентарен шеф без нито един глас “против”, това се повтори. Росен Желязков стана председател с подкрепата на 136 депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ИТН. “Възраждане”, ДПС и БСП гласуваха с “въздържал се”. От пленарната зала са отсътвали шестима от “Промяната” - Христо Петров - Ицо Хазарта, Радостин Василев, Настимир Ананиев, Михал Камбарев, Константин Бачийски и Манол Пейков (той не бе в парламента целия ден).

Желязков ще е първият в историята на НС и по още нещо - ротацията, която бе договорена по джентълменски между двете големи сили, но не и юридически оформена в правилника. Така след 3 месеца той по дадена дума

трябва да подаде оставка

и да отстъпи стола си на Никола Минчев от ПП-ДБ, вчера избран за зам.-председател. Иначе юридически ротационно председателство не може да има, предупреди и конституционният съдия и ексдепутат проф. Янаки Стоилов.

Критики за ротацията и че това е движение по ръба на конституцията валяха и от останалите групи, самоопределили се като опозиция (виж карето долу). И вицепрезидентът Илияна Йотова публично посочи, че сравнението с Европарламента не било уместно. На ротационен принцип е договорката и за шеф на правната комисия - ключова за обещаните реформи. Очаква се начело да застане първа бившата правосъдна министърка от ДБ Надежда Йорданова.

Днес депутатите ще изберат комисия за правилника си. От ДПС настояха да се почива в петък, когато е Рамазан Байрам, така че е възможно утре да има само парламентарен контрол. Вече са внесени 77 въпроса към служебните министри, най-много от ПП-ДБ.

В опозиция: Нинова видя коалиция на едноръките джентълмени, лидерът на ДПС Карадайъ изчисли: ГЕРБ + “Промяната” = подмяна

Затоплянето на отношенията между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ с избора на Росен Желязков за шеф на парламента предизвика бурни реакции сред партиите, за които е видно, че ще останат в опозиция при евентуален бъдещ кабинет.

Като “коалиция на джентълмени с една ръка” определи разбирателството между първите две сили Корнелия Нинова. Какво означава “джентълменско споразумение”, попита лидерката на БСП и припомни, че е предложила Вежди Рашидов да бъде избран за председател на 48-ото НС, но не като човек на ГЕРБ, а като доайен, заради което била обвинена в задкулисие.

След което даде примери с изказвания на депутати и от двете групи, които се кълнат как няма да се подкрепят едни други. По-скоро ще ми изсъхне ръката, отколкото да гласувам за ГЕРБ, цитира тя Явор Божанков, който в миналия мандат бе отлъчен от групата на БСП.

Припомни и думите на Делян Добрев от ГЕРБ: По-скоро бих си отрязал ръката, отколкото да подкрепя “Продължаваме промяната”. Тя призова ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ да заявят открито, че се готвят да се коалират.

Не знам какво е това състезание да се лишавате от ръце. И изведнъж - “джентълменско споразумение”. Коалиция на джентълмени с по една ръка?, попита Нинова.

Реториката за едноръките поде и колегата ѝ Георги Свиленски, който заяви, че “президентът ще трябва да си отреже и двете ръце”, понеже първо се е отрекъл от ГЕРБ, излизайки на протестите през 2020-а с вдигнат юмрук, а после и от “Промяната”, наричайки ги шарлатани.

И какво имаме вследствие на това решение - парламент с двама представители без ръце и президент без две ръце. И искате да управлявате държавата по този начин?, обобщи Свиленски.

Това предизвика Явор Божанков. Не зная какво става с референдума за джендърите, дали събрахте милиони подписи, дали има 50 разновидности на пола. Знам обаче със сигурност, че госпожа Нинова има 50 нюанса на морала, включи се в дебата той. И също припомни стари думи на Нинова - “че е готова да гласува и с дявола, ако това ще ѝ донесе още 50 депутати в парламента”. Обясни и че е била готова да се коалира заедно с ГЕРБ, ДПС и “Български възход” с третия мандат в предходния парламент. Което пък предизвика Свиленски, който му отвърна, че няма “и един нюанс морал”, защото е трябвало да напусне парламента след изключването си от групата на БСП.

След като и ДПС не подкрепи кандидатурата на Росен Желязков, лидерът Мустафа Карадайъ също направи своя анализ: Дотук това, което чуваме от тази трибуна от изказвалите се от мнозинството, може да го определим по тийнейджърския модел: ГЕРБ + “Промяната” = подмяна.

Вече очевидно се е оформило мнозинство в парламента, в което аз и групата на ДПС не желаем да участваме, допълни Карадайъ. Според него решението за ротация е противоконституционно и би трябвало най-голямата партия в парламента да излъчи председател.

Хората на Костадин Костадинов имаха своя кандидатура - Петър Петров.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>