Червеното яйце - знак за Възкресението на Христос

16.04.2023 10:01
СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

Използват черупките им при баене против уроки и ги стриват на прах за лечение на различни болести

Според библейската притча, преди евреите да побягнат от 300-годишно робство в Египет, Мойсей им казал: “В полунощ всяко първородно дете - от сина на фараона до тези на робите, ще умре. Заколете едногодишно мъжко агне и сложете на вратите си знак с кръвта му. Господ ще мине да порази египтяните, а когато види кръвта, ще отмине вратата ви и няма да ви порази”.

По-късно християните заимстват символиката на този цвят и боядисват в червено яйца за Великден – празник на Божието възкресение, съвпадащ с еврейската Пасха, която чества освобождаването от робство в Египет, обяснява православният архидякон в Германия Ириникий Шултен. “Затова и великденските яйца в православната църква са червени. Хората винаги ме питат: Къде са другите цветове? А аз им отговарям, че няма нужда от други цветове. Червеното е цветът на живота”, казва свещеникът пред “Дойче веле”.

Това е само едно от многобройните предания, свързани с обичая великденските яйца да се обагрят в червено. Всъщност яйцето, излюпено от кокошката, символизира началото на нов живот от дълбока древност. То е било изографисвано още в Месопотамия. В Персия следовниците на Заратустра са носили боядисани яйца на празника Новруз преди повече от 2500 г. В езическите времена германските народи са принасяли в жертва на богинята на пролетта Остара писани яйца като символ на живота, плодородието и пречистването.

“Боядисването, украсяването и раздаването на червени яйца е традиция още в ранната християнска църква като алегория на възкръсналия от мъртвите  Исус Христос”, разказва германският етнограф Алоис Дьоринг.

“Първоначално било така - яйцата се оцветявали само в червено, и този обичай  се пази до днес в православния свят. Червеният цвят е символ на Христовата кръв и  на Христовата любов към хората. Точно това обагряне различава благословените от обикновените яйца на Великден”, обяснява Дьоринг.

Една легенда свързва появата на червеното яйце с Мария Магдалина

След като Христос се възнесъл на небето, тя посетила император Тиберий в Рим. По юдейски обичай носела яйце като израз на уважение от гост, който не може да си позволи по-скъп дар. Мария от Магдала му разказала за живота, учението и възкресението на Христос. Императорът се усъмнил в това чудо и поискал доказателства. Тогава тя му подала яйцето с думите: “Христос воскресе!” При тези думи бялото яйце станало червено. Затова светицата често е изобразявана с червено яйце в дясната ръка.

Друго предание разказва, че когато Исус бил разпънат на кръста, тълпата го замеряла със запъртъци. Но щом развалените яйца се докосвали до тялото му, се превръщали в здрави червени яйца.

Има и притча, че Дева Мария се опитала да подкупи палачите на Исус с кошница яйца, за да смири жестокостта им. Тя се разплакала, една сълза паднала върху яйцата и те заблестели като обсипани с безценни камъни.

Преданията продължават с разказа за кокошка, която снесла яйце под Христовото разпятие, а кръвта на Спасителя се стекла върху него и  го обагрила в червено. Затова и първото яйце се боядисва така.

Според една от версиите три дни след разпъването на Исус Мария Магдалина отишла до гробницата му, носейки кошница със сварени яйца за жените, които го оплаквали. Когато пристигнала, камъкът на входа на гробницата бил преместен, тя била празна, а яйцата в кошницата ѝ поруменели.

Когато се борим с червени яйца и ги счупим, черупките олицетворяват отварянето на гроба Господен и освобождаването на Исус от него. Те 

символизират и разбиването на портите адови,

възнесението Господне в небесата, победата на живота над смъртта, духовното спасение.

През XII век християните започнали да боядисват яйцата на Велика събота. По-късно, освен на този ден, правят това и рано сутринта на Велики четвъртък. Първото боядисано яйце е червено и с него се поставя кръстен знак на челата на децата, момите и младите булки, за да са здрави и Господ да ги пази от всякакви злини. Това първо яйце подменя миналогодишното пред домашната икона и се пази през цялата следваща година за здраве, благополучие и късмет. Ако то се счупи без време, не е на добро.

Второто червено яйце се носи в черквата след Възкресение и се оставя  пред иконите. С яйца за първи път се блажи след дългия пост.

Великденските зайчета, пиленца и многоцветни яйца са измислица на протестантите, навлязла и у нас. На Запад шоколадовите зайци имат задачата да крият яйца в градината, а децата да ги търсят. В протестантската традиция цветът на яйцето е от голямо значение - ако намериш първо синьо яйце, не е на късмет, а пурпурното носи 3 дни щастие.

Червеното яйце е свързано с ред суеверия и обичаи, някои от които –  езически. До ден днешен в някои краища бабите пазят черупките и вярват в магическата им сила. Използват ги при баене против уроки и ги стриват на прах за лечение на разни болести.

Когато в четвъртък на иконата се поставяло новото яйце, по старото са гадаели каква ще е идната година. Пукнато ли е то, значи в дома ви са влизали неприятели. Ако е кухо и мирише лошо - попило е

семейни проблеми и болести

Здравото и свежо на вид яйце вещае добра година.

Традицията е миналогодишното яйце да не се хвърля, а да се пусне в река или друга течаща вода, която да го отнесе.

 

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>