ГЕРБ и “Промяната” преговарят, а парламентът - на трупчета (Обзор)

12.04.2023 22:00
Шестима бяха представителите на ГЕРБ-СДС на срещата вчера. На снимката вдясно - след тях пристигнаха и четиримата от ПП-ДБ.
На срещата пристигнаха и четиримата от ПП-ДБ.
Президентът Румен Радев поиска от депутатите смирение, правителство и бюджет. СНИМКИ: РУМЯНА ТОНЕВА, ЙОРДАН СИМЕОНОВ И ВИЛИ НИКОЛОВ
След като удари първия звънец, почетният председател на 49-ото НС Вежди Рашидов призова депутатите за смирение и заедно да изградят общия път напред.

В проваления старт на НС Борисов видя нови шансове за редовен кабинет

Скоростно свиканото от президента Румен Радев 49-о народно събрание бе поставено на трупчета още в първия си ден.

Депутатите ще останат в почивка и без шеф, докато ГЕРБ-СДС и “Продължаваме промяната”-“Демократична България” не се разберат за общи приоритети.

Двете най-големи политически сили в парламента започнаха да преговарят още в сряда. След като не бе избран председател на парламента и се стигна до блокада като в миналото Народно събрание, да разговарят седнаха Кирил Петков, Асен Василев, Атанас Атанасов и Николай Денков от ПП-ДБ и Росен Желязков, Теменужка Петкова, Десислава Атанасова, Деница Сачева, Даниел Митов и Томислав Дончев от страна на ГЕРБ.

Това е първият път, в който те сядат на една маса да обсъждат

общи приоритети. Преговорите ще продължат и днес, като всяка от двете водещи коалиции ще излъчи своя контактна група. Нейната задача ще е не само да преговаря с тази на другата партия, но и с всички останали в парламента. Едва след като се договорят за приоритети, ще мислят и за шеф.

Много по-добре е да се вземе комплексното решение за това каква ще бъде законодателната инициатива на парламента и това да е обвързано с избора на председател, коментира Десислава Атанасова от ГЕРБ след продължилата 2 часа среща с ПП-ДБ.

Шенген, еврозоната и приемане на нужните закони, за да си вземем парите по плана за възстановяване (тук влизат реформата на КПКОНПИ и въвеждането на механизъм за разследване на главния прокурор), ще са сред приоритетите на ГЕРБ-СДС, но и на ПП-ДБ. Останалите тепърва ще се договарят.

Това ще отнеме някакъв период от време. По-добре е това време да се вземе, за да има стикована работа и програма, отколкото то да се вземе с непремерени ходове и скандали, коментира съпредседателят на ПП Асен Василев. Той обясни, че бюджетът също е много важен, но напомни, че той така или иначе не се прави по инициатива на парламента, а на правителството.

Общото решение на ГЕРБ и ПП-ДБ първо да преговарят, а после да изберат председател на НС ще забави приемането на бюджет за 2023 г. и останалите закони. Но ще даде и повече време да се разберат, преди президентът Румен Радев да завърти рулетката с мандати, за която има определени срокове по конституция. Първият се връчва след провеждането на консултации между президента и парламентарните групи. Вчера Радев се закани да ги стартира още следващата седмица. Това обаче няма как да стане, ако депутатите не са си избрали шеф дотогова, защото без него не могат да сформират и парламентарните групи, които Радев да покани.

Ако не се избере председател на НС, това ще блокира целия процес по консултации и връчване на мандати. Има най-различни предложения, но всичко зависи от диалога и разбирателството между партиите, изрази притеснение Радев на излизане от парламента в сряда.

Ако партиите не успеят да се разберат помежду си за кабинет, мандатът да се реализира от министрите в служебния кабинет на Румен Радев. Тази нова оферта отправи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов към ПП- ДБ часове по-рано.

Ако са искрени декларациите, има голям шанс да се направи поне в два варианта правителство, каза той. Идеята на Борисов е президентът Румен Радев да се обяви като обединител предвид тежката политическа конфронтация.

Той иска тези министри, които седяха в кошарката, да им гласуваме пари да продължат месеци наред да харчат. Аз предлагам, като не може партиите да се разберем,

тези министри остават в кошарката,

правим ротационни принципи за комисии. Президентът ги оставя и отива да си президентства. Тези, които са внесли бюджета и са внесли разходите, ние като парламент ще ги задължим да работят. Ние не нарушаваме конституцията, те вече не са му подчинени - всички партии гласуваме шестия мандат те да го занесат в президентството, мотивира се Борисов и отново заговори за търпение, внимание и диалогичност.

От “Възраждане” страх нямаме. Имаме ясно формулирани различия и посоки, в които може да работим заедно - земеделие, вериги, енергетика, патриотизъм, мощна армия. Другите имат проблем, добави Борисов като доказателство, че е готов за всякакви компромиси.

За различни формати на правителство говориха депутатите и в речите при откриването на 49-ото НС.

С вота си българските граждани показаха еднозначно, че политическата криза не може да бъде решена само от една формация, партия или коалиция, даде тон Десислава Атанасова от ГЕРБ. И обяви готовност не само да разговарят с всички, но и да чуят аргументите им.

Пресечни точки за редовно правителство очерта съпредседателят на ПП Кирил Петков. С уговорката то да си е на ГЕРБ. Но може да разчита на подкрепата на ПП-ДБ за Шенген, еврозоната, плана за възстановяване, дефицита от 3%.

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов също не бърза да отпише шансовете

за съставяне на правителство. Но обясни, че намирането на формули и механизми за разговор било трудно.

За редовен кабинет с ясен план за действие и конкретни срокове за действие се обяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Той трябва да подготви и местните избори. Неговият призив бе политиците да седнат на масата за преговори и да започнат да си говорят. Приоритетите трябва да са приемане на бюджет, да се овладеят цените и инфлацията, да се гарантират мирът и сигурността на гражданите.

Изненадващо, но диалогичен се оказа дори лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов, въпреки че още с първите си думи в парламента обвини част от депутатите, че работят за чужди посолства.

Ние сме служители на нашите избиратели, пратиха ни да запазим българската финансова независимост, да не ни вкарват във войната с Украйна, да защитим българския национален интерес. По тези приоритети сме длъжни да разговаряме с всички партии, защото уважаваме техните избиратели, обясни Костадинов.

Той обаче не е склонен на компромис с въвеждането на еврото, макар да изненада положително Борисов, според когото депутатите му станали прави и за химна на ЕС. Всъщност хората на Костадинов седнаха на столовете си с първите тонове на “Одата на радостта”.

 

Вежди Рашидов: Наведете глава, хората искат елементарни неща от нас

Пътят към рая минава през чистилището, обърна се към депутатите в речта си за откриването най-възрастният депутат Вежди Рашидов. “Моля ви, в името на единствения ни приоритет да смирим нравите си, да наведем глава и да приемем факта, че голямата политика е низ от компромиси в името на българския народ”, призова той колегите си в емоционално слово.

Рашидов обясни, че хората искат елементарни неща, които държавата им дължи, като автобус до съседното село и пенсии. Най-разчувстван бил от посещение в Цар Калоян, там възрастен човек поставил само един проблем - път до гробището. “Бликнаха сълзи в очите му, тежки. Исках да успокоя душата му. Колко малко иска този човек. Не разбирам какво друго може да свали на земята един политик. Какво е необходимо да си избраник на този плачещ народ”, каза Рашидов.

След като удари първия звънец, почетният председател на 49-ото НС Вежди Рашидов призова депутатите за смирение и заедно да изградят общия път напред.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>