Притискат Найден Тодоров да забрани пианистката Лисица заради Путин

09.04.2023 13:45 Румина Тодорова
Валентина Лисица КАДЪР: Facebook/Valentina Lisitsa

След като се присъедини към войната на Русия срещу Украйна, Валентина Лисица, родена в Киев класическа пианистка, отмени концертите си по целия свят. Но не и в столицата на България, където 53-годишната пианистка се очаква да свири два пъти през април.

Този ход предизвика призиви за отмяна на планираните ѝ изпълнения. Амелия Личева, професор по литература в София, заяви пред Българската служба на RFE/RL, че иска наскоро назначеният български министър на културата Найден Тодоров, опитен музикант и диригент, който е свирил с Лисица и все още ръководи Софийската филхармония, да изключи Лисица от концертите на 20 и 23 април, посветени на 150 години от рождението на руския композитор Сергей Рахманинов, пише RadioFreeEurope.

Наред с други противоречиви изявления Лисица определи ситуацията в Украйна след 2014 г. като "гражданска война" и повтори прокремълски тези, като например разпространението на "неонацистки" елементи в Украйна. Тя се изтъква като специалист в "разобличаването на фалшификати, публикувани от западни медии".

Няколко месеца след пълномащабното нахлуване на Кремъл в Украйна през февруари 2022 г. Лисица изнася представления под руска окупация в опустошения южноукраински град Мариупол. Видеоклип с нейното свирене и предполагаемото ѝ изпълнение на "Деня на победата" бяха използвани от подкрепяните от Русия сепаратисти и прокремълските държавни медии за пропаганда на руското "освобождение". Моментът на клипа - 9 май - изглеждаше символичен, тъй като се падаше в деня, в който Русия отбелязва победата си във Втората световна война над нацистка Германия, което допълнително разгневи защитниците на Украйна в социалните медии.

През май 2022 г. будапещенският театър "Маргицигет" отменя планирано представление на Лисица, позовавайки се на появата ѝ в Мариупол, а през декември същата година организаторите оттеглят поканата за участие в легендарната опера "Ла Фениче" във Венеция.

Въпреки останалите отменени концерти, теза в София изглежда ще се състоят. За последен път Лисица гостува на Софийската филхармония през октомври 2021 г.  именно под палката на министъра на културата Тодоров.

Обръщайки се към Тодоров, Личева написа във Facebook, че "да я поканим преди няколко години било възможно, но днес не е". Тя добави, че събитията трябва спешно да бъдат отменени, защото "това е срамно!".

"Тезата, че трябва да съдим за твореца по неговото изкуство, а не по неговата личност, е принципно важна, но не винаги ефективна", каза Личева и нарече поканите на Софийската филхармония "срамни и неморални". По думите ѝ във време на война "изкуството трябва да отстъпи място на морала".

Лисица не е единственият музикант, който се сблъсква с последици заради това, че подкрепя Путин или не критикува войната на Русия в Украйна. Диригентът и лоялен към Кремъл Валерий Гергиев беше уволнен през март 2022 г. от поста главен диригент на Мюнхенската филхармония. Приближеният до Кремъл руски пианист Денис Мацуев се сблъска с отменени концерти в Австрия, Чешката република и Италия, заедно с руските оперни певци Илдар Абдразаков и Анна Нетребко.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>