Бойко Борисов лично ще води преговори с всички партии за редовен кабинет (Видео)

05.04.2023 11:59
Бойко Борисов СНИМКИ: Велислав Николов

Аз съм против импийчмънт на президента, заяви лидерът на ГЕРБ

"Единственото, което трябва да излъчи това Народно събрание, е редовно правителство. Аз съм губил избори и знам колко е тежко и затова първите няколко дни избягвам да говоря", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"По време на кампания се чертаят разделителни линии, иначе всички ще са еднакви. След изборите в демократичния свят, ако на една партия не стигат гласове, се правят коалиции. Наши естествени партньори са в зоната на подкрепящите Украйна, влизането в Шенген, подкрепят процеса, който оставихме малко недовършен - чакалнята на еврозоната. Сега може спокойно да го направим.

Ще поканим всички партии, които народът е изпратил в НС. Най-стабилно ще е коалиция между големите партии. Това съм го казал преди изборите. Но втората партия, ако не подкрепи първата, народът ще я накаже. И г- н Петков го каза", заяви лидерът на ГЕРБ.

"Нормално е, които са счупили държавата, да участват в решаването на проблемите, а не да казват, че са им важни местните избори. Който си прави тънки сметки, че ще хейти, докато вадим държавата от калта, в която затънахме... Те обричат общините на гибел. Нека си поставят условията, да ги обсъдим. Това се очаква от отговорни партии. Ние ще направим правителство, но отговорността за нестабилността ще е тяхна. Ако има друга работеща коалиция, те ще загубят и по места", настоя той.

"Аз влизам депутат, защото ме принудиха с тези въпроси. Ще бъда депутат, ще водя лично преговорите с колегите, за да знам кой носи отговорност", каза Борисов.

Редовно, стабилно, в посока Европа и подкрепа на НАТО - това е правителството, което иска лидерът на ГЕРБ.

"Ако иска и Радев да участва, ако мисли, че има министри. Аз съм практик. Ако искаме приемственост, слагам и това на масата. С "Възраждане" ще говорим сериозно. Със 102 хил. им е нагоре резултатът", посочи той, като отбеляза и ръста в броя на гласувалите за тях висшисти. "Никой няма право да им омаловажава резултата. Трябва да работим с всички, които са избрани", заяви бившият премиер. Той обясни, че няма да отговаря на въпроси, защото "дума при така наранени би огорчила още повече".

"Моята цел е да се обединяваме в името на държавата. Да загубят партиите ни, но да спечели държавата. На инат няма да се приеме нито бюджет, нито реформи. При правителство ще се приемат всички реформи. Това съм го обещал", заяви той.

Все пак Борисов отговори на въпрос за евентуален импийчмънт срещу президента Румен Радев. "В този хаос, в това неразбирателство между партиите, да ударим единствената институция, благодарение на нея държавата не се е разпаднала. Ако има редовно правителство, Радев ще си изпълнява само президентските функции. Аз съм против импийчмънта, отсече Борисов. .

Това е първи официален коментар на партията след изборите на 2 април.

"Изборите минаха, благодаря на всички, които ни подкрепиха, за втори път повишихме резултата си. Победихме нашите основни опоненти. В деня на изборите бях искрен и сега съм още по. Целта на едни избори е да се излъчи правителство. Един път бива, втори път, но сега пети избори. Това НС трябва да излъчи редовно правителство", обясни лидерът на ГЕРБ. Според него иначе има риск за демокрацията. "Има състезание, победители победени. Губил съм избори и знам колко е тежко. По-малко съм губил де. Затова избягвам да говоря веднага", уточни той. И подчерта, че го прави от уважение пред медиите. Той поздрави "Възраждане" за вдигането на резултатите и посочи, че Слави се завръща в парламента.

При 100% обработени протоколи в ЦИК коалицията ГЕРБ-СДС спечели изборите за Народно събрание. С близо 2 на сто след тях остана втората сила - ПП-ДБ. Третото място е за "Възраждане", които водят с по-малко от процент разлика пред ДПС. Пета е БСП, "Има такъв народ" също влизат в състава на парламента с 4.11%.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>