Борисов първи по тежест с преференциите - 1/4 от вота за листата. Христо Иванов с 13% (Обзор)

04.04.2023 22:00 Павлета Давидова
Бойко Борисов гласува с хартиена бюлетина
Божидар Божанов
Катя Панева
Иван Белчев
Манол Пейков
Христина Георгиева
Славена Точева

Бившият премиер Кирил Петков е човекът с най-добър личен резултат в битката за преференции на 2 април - 11 728 гласа. Това е 12,8% от гласовете за ПП-ДБ в столичния 23-ти МИР. Първенството обаче се променя, ако се съберат преференциите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов от 25-и МИР и Пловдив - 18 121, или 25,5% от гласовете за партията, подадени общо за двете листи.

В столицата премиерската битка печели Петков, Борисов събира 9504 гласа, от тях малко над 5000 идват от хартиените бюлетини. Пловдивските му преференции са 8617 и

всяка втора е от хартия

Преференциите за другия съпредседател на ПП Асен Василев в Пловдив са 10% от всички гласове за партията там - малко над 1600.

Доста по-добро е представянето на лидера на “Да, България” Христо Иванов - 7827 личен вот, или малко над 13% от подадените за листата в 24-ти МИР.

Христо Петров - Ицо Хазарта, който от влизането си в политиката 2 пъти биеше Борисов в лидерския 25-и софийски район, този път му отстъпва с малко над 300 гласа (има 9175 преференции).

Опасенията на “Промяната”, че партньорите от ДБ ще им разбъркат много листите в София, не се оправдаха, но играта бе сериозна. От задна позиция се изстрелва бившият министър на електронното управление Божидар Божанов. Той пренарежда списъка в 23-ти МИР с внушителните 8562 преференции. Рокадата обаче е формална, защото коалицията вкарва 9 души оттам, а той бе точно №9.

С добро представяне, пак там, но без да мести никого, е бившата правосъдна министърка на ДБ Надежда Йорданова. Тя бе 5-а и взема над 4200 преференции.

В цялата страна рокадите, предизвикани от силния вот за ДБ, са само четири - в Русе, Пловдив, Варна и Хасково.

Д-р Катя Панева е в лисите в Хасково и Пловдив. В първата тя може да изхвърли от депутатската банка Веселин Недев от ПП. Ако реши да даде шанс на бившия депутат и да влезе от Пловдив-област, там ще изпадне друг човек на “Промяната” - адвокатът Стою Стоев.

В Русе 5-ият Иван Белчев от ДБ изпревари Рена Стефанова от ПП, което е и една от причините за гневните постове на бившия транспортен министър на “Промяната” Николай Събев.

Седмата във Варна Стела Николова от ДБ ще вземе един от 4-те мандата за коалицията за сметка на ексшефа на правната комисия в 47-ото НС Милен Матеев.

Човекът на “Промяната” е големият губещ 

в Пловдив. Бе четвърти, но отпада за сметка на издателя и граждански активист Манол Пейков от квотата на ДБ. Той се похвали, че е събрал 12,29% от гласовете за коалицията под тепетата и така влиза в парламента въпреки 7-ата си позиция.

И все пак първоначалните планове мандатите да са 3:1в полза на ПП не са сработили, а съотношението е по-скоро три към две. За двама от бъдещите депутати може да се спори чия квота са - пристаналият от БСП Явор Божанков и Христо Даскалов, който влиза от Пловдив. Той вече е бил депутат от ПП и е сред основателите ѝ, но преди това е бил в националното ръководство на ДСБ. На “Промяната” са и бившите на Слави - Радостин Василев и Деян Петков, които взимат двата мандата в Плевен.

Водачът на БСП в 24-ти МИР Христо Проданов има едва 1140 лични гласа, един от които идва от соцлидерката Корнелия Нинова, чието гласуване бе уловено от репортерските камери в изборния ден. Самата Нинова е с 2005 преференции в 25-и МИР, а като водач и в Благоевград взема още близо 1600.

Персонално за лидера на “Възраждане” Костадин Костадинов са подадени 5087 бюлетини в столицата, в родната му Варна - още 5301 гласа.

Председателят на СДС Румен Христов, който водеше в 24-ти МИР, има 3485 гласа.

Слави Трифонов поведе за партията си в Благоевград и спечели 1009 преференции в неделя от общо подадените за ИТН 4104 гласа.

Делян Пеевски има 513 преференции

като водач на ДПС в Благоевград и около 300 в Пазарджик.

Единственият, успял да разбърка софийска листа, е журналистът Велизар Енчев, който бе трети в 23-ти МИР. С 1200 преференции измества социалиста Еньо Савов, но пак не влиза - БСП не получи втори мандат там.

Почти 2800 лични гласа трябват в листата на ГЕРБ в 25-и МИР за промяна на позиция, което никой не е постигнал.

Около 1300 преференции не стигат на д-р Таня Андреева от ДБ да пренареди списъка в 24-ти МИР. Промени тук няма да има.

С 5319 фена е Лена

Бориславова - най-добрия личен резултат, който би предизвикал разместване, но тя така или иначе е втора след Христо Иванов.

Само 200 лични гласа пък не стигат на отличничката вдясно по преференции - блогърката Елена Белобрадова, да мести в 25-и район. Тя пак ще е депутат и от петото си място, има 2988 преференции.

При ГЕРБ последни в две от софийските листи бяха водачите в Габрово и Хасково Томислав Дончев и Делян Добрев и направиха най-добър личен резултат в тях. Но не ги пренареждат.

Това стана и с Ицо Хазарта, чието изпращане като последен в Благоевград за ПП-ДБ взриви местните структури - бояха се, че ще измести техните и “Промяната” начело с водача Андрей Гюров ще обере мандатите. Рапърът обаче взе в Пиринско само 734 преференции, шестима са с повече от него.

В Русе СДС изпусна да вкара депутата Драгомир Драганов, защото младият Георги Кръстев от ГЕРБ бетонира второто си място с 3208 преференции.

В Пазарджик най-много преференции - 5212 на брой, е събрал кандидатът на ГЕРБ и бивш областен управител Стефан Мирев. Още двама събират над 2100 лични гласа, но там ГЕРБ не взема 3-и мандат.

След като пропусна един парламент, с 2558 преференции деветият в листата на ГЕРБ Валентин Милушев пак влиза в НС, защото се изстреля втори в София-област.

В Бургас Димитър Найденов от ДБ избутва назад Даниела Божинова от “Зелените”. При БСП Тодор Байчев от трети стана втори, но червените вкарват само водача Петър Кънев.

Заради преференции в Перник последната в листата на ГЕРБ Христина Георгиева се нареди 2-ра след водача Георг Георгиев. Бившият областен управител на града Кирил Стоев от ПП става втори вместо Александра Стеркова от ДБ, но това не го вкарва в НС.

Във Велико Търново се разместват листите на ГЕРБ и БСП

При социалистите седмият Георги Филипов прережда бившата депутатка от “Възраждане” Цвета Галунова, но БСП вкарва само водача - Кристиан Вигенин. Сега той трябва да реши дали да даде шанс на Филипов, влизайки по традиция от Ямбол. Там обаче за мандат чака 3-ти в соцлистата Галин Пантелеев.

Ветеранска челна тройка на ГЕРБ, хубава варненка пак мина лидера си 

Синът на кмета на Симитли за 5-и път депутат от последна позиция

Никаква изненада няма в челната тройка на отличници по преференции в ГЕРБ. Те са същите като от предходните избори с малка разлика в числата, а сборът от личните гласове на Славена Точева, Георги Станков и Стефан Апостолов е 23 922.

Точева е събрала 10 155 преференции във Варненско, което ѝ е нов личен рекорд. Младата и хубава дама изпреварва бившия спортен министър Красен Кралев и става втора след друг ексминистър - външния Даниел Митов, който е зам.-председател на ГЕРБ. Това е и най-добрият личен резултат в цялата страна за кандидат, който не е водач.

Точева бие лидерите на собствената си и на останалите партии с изключение само на Кирил Петков. Цели 12 политически формации, както и двамата независими кандидати са се представили по-зле от нея. Вотът, който Точева е събрала сама, е почти колкото общия резултат на коалиция “Неутрална България”, която събира в себе си “Атака”, “Русофили” и комунисти.

Дамата се появи за пръв път в листите на ГЕРБ за изборите през април 2021 г. Макар и непозната, от раз събра 6803 преференции. Тогава бе представяна като студентка в университета в Свищов, а по професия е хостеса в увеселително заведение. Бащата на детето ѝ имаше проблеми с правосъдието, бил е в затвора. От 2021 г. МВР пък разследва нея заради многото преференции. Проверката още не е приключила, а по неофициална информация сега е стартирала нова.

За 5-и пореден път последният в листата на ГЕРБ в Благоевград Стефан Апостолов излиза втори със 7033 гласа. Футболният съдия вече няколко пъти прави това, не без подкрепата на баща си - кмета на Симитли Апостол Апостолов, който пък печели поста си с рекорден вот на местните избори и е подкрепян от всички партии. В Благоевградско като цяло хората на ГЕРБ са смели с преференциите - Костадин Стойков има 5117 гласа, още 3-ма кандидати събират над 3000 лични гласа. 78% от бюлетините за ГЕРБ са с преференции, сочат данните на ЦИК.

След като бизнесменът Георги Станков миналата година предизвика прецедент, като измести водача в Хасково Делян Добрев, сега бетонира второто си място с 6734 преференции. Станков се прочу преди 5 г., когато за рождения си ден в парламента духна свещички на кичозна торта с пачки евро по нея. Преди да стане депутат, бе отговорник по ветеринарния контрол на “Капитан Андреево”. За Добрев са подадени малко над 2400 бюлетини, но по сметката му отиват и всички над 9000 гласа за ГЕРБ в района без отметнато предпочитание. С една позиция напред дръпва и Иван Минев, който бе 4-и.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>