Дипломиран учител от Пловдивско избра въжето, след като погреба майка си

04.04.2023 18:44 Радко Паунов
Кметството в село Борец.

Много начетен, сега няма кой да го пожали, казват хората от пловдивското село Борец

Добре, че изпрати майка си, за да не го види увиснал на въжето. Жалко за него, защото можеше да бъде друг човек, но той си избра този път.

Така жители на пловдивското село Борец описват трагедията с 60-годишния Дмитрий Павлов Топалски, който бе открит на 31 март обесен в дома си.

Дни по-рано погребал майка си, с чиято пенсия се препитавали. На страшната гледка се натъкнал кметът Иван Караджов. Дни наред Руския, както го наричат в селото, тъй като майка му е рускиня, не се появил.

“Какво го е подтикнало, той си знае

От година и половина тръгна назад и чашката изобщо не му беше чужда”, разказа пред “24 часа” кметът Караджов.

Бившата агрономка Пенка Василева твърди, че Топалски бил начетен и интелигентен човек. Често ходел в селската библиотека.

“Четеше много и с разбиране. Беше особен, но и интелигентен. Завършил е за учител. До последно се грижеше за майка си, която си отиде на 86 години. Преживяваха с нейната пенсия”, разказа Василева.

Бащата на Дмитрий - Павел Топалски, заминал като младеж за СССР на бригада. Там се запознал с Галина Трифоновна. И се оженил за нея. Дмитрий се родил в Русия, но след това семейството се преместило да живее в България.

“Добри думи мога да кажа за него. Познавам го, откакто дойдоха в Борец по времето на соца и си купиха имот. С баща му, лека му пръст, бяхме противници на шах.

Дмитрий навремето беше учител и пътуваше до
село Стряма

Мисля, че преподаваше история. Малко философстваше, но напоследък се отдаде на алкохола”, описа кметът на селото.

За да погребат майката на Дмитрий, от кметството положили големи усилия. Водела се руска гражданка, но паспортът бил изтекъл преди повече от 30 г.

Наложило се от общината в Брезово да влязат в контакт с руското посолство

и едва успели да издадат смъртен акт. Сега и с него щяло да е същото, тъй като имал руско гражданство.
“Знаехме, че Дмитрий не е семеен.

Но преди дни разбрах, че има голяма дъщеря, която живее в Чикаго. Не поддържали добри отношения. Значи е бил женен и разведен, но той не споделяше, защото беше малко особен”, обясни кметът.

Двамата с Руския често водили беседи за исторически събития.

“Макар да казваше, че е руснак, за мен той си е българин. Роден е в Русия, но цял живот е живял в България. Баща му е българин.

Двамата родители закупили преди много години имот в село Борец. Иначе Дмитрий имал апартамент в Пловдив. Следствените органи ходили да го търсят и там, след като не се появявал с дни.

“С този ум можеше да има друг живот

Но всеки кове сам съдбата си”, разсъждава кметът.
Според разследващи сам си е сложил въжето. Тялото му все още е в съдебна медицина. Констатацията на лекаря, дошъл на място, е, че няма следи от насилие. Същото е казал и следственият полицай.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>