Иван Тотев до последно се надявал ГЕРБ да бие в Пловдив

03.04.2023 14:18 24 часа Пловдив онлайн
Градският лидер на ГЕРБ Иван Тотев при регистрацията на листата. СНИМКА: НИКОЛА МИХАЙЛОВ

Логично беше ПП и ДБ да имаме повече гласове спрямо миналия вот, но не стана, казва зам.-председателят на ДСБ Йордан Иванов

"Представете си, ако водач на листата на ГЕРБ-СДС в Пловдив не беше Бойко Борисов, а местният лидер Иван Тотев, какъв щеше да е резултатът".

Този кратък коментар направи кметът Здравко Димитров в утрото след вота, след като се разбра, че ГЕРБ губи във втория град. И то не с малко. Разликата в полза на ПП и ДБ е 5072 гласа.

Губи обаче и победителят, защото има 3567 гласа по-малко от механичния сбор на двете формации от 2 октомври м.г. Тогава "Продължаваме промяната" и "Демократична България", когато се явиха поотделно, имаха 39 639 гласа, а сега получиха общо 36 072. "Логичното беше да имаме по-висок резултат от механичния сбор, но не стана. Трябва да си направим много сериозен политически анализ на случилото се", заяви за "24 часа" зам.-председателят на ДСБ Йордан Иванов. 

ГЕРБ качва своя резултат спрямо последните избори с 1058 гласа, но все пак губи първото място в града, където дълги години беше хегемон. На последните избори тяхната преднина пред ПП обаче беше 342 гласа. 

На какво се дължи загубата, искахме да разберем от градския лидер Иван Тотев, но той не отговаря на многократните ни обаждания. В нощта на вота изобщо не е бил в настроение, защото до последно се надявал, че ГЕРБ може да излезе първа политическа сила в 16 МИР. "Имаме шанс", повтарял той. А в партията се молели да спечелят, макар и с 1 глас преднина. На старта на кампанията Тотев не скри притеснението си от факта, че механичният сбор от гласовете на ПП и ДБ от 2 октомври в Пловдив е близо 10 000.

"Стопихме голяма част от разликата. Малката загуба е голяма победа", коментира вторият в листата на ГЕРБ-СДС Радомир Чолаков.

От партията отвръщат на зададения от кмета Здравко Димитров въпрос с твърдението, че скандалите около стадионите, панаира и спрения пробив до Водната палата, са дали отражение на резултата.

На този фон с категоричен успех в Пловдив могат да се похвалят от "Възраждане" - техният ръст спрямо предишния вот е 5240 гласа.

Други от Пловдивски

Каква е истината за освобождението на Пловдив

Нелепо е да се твърди, че турците сами са напуснали града – напротив, готвели са пълното му опожаряване На днешния ден, вместо да спорим и сипем хули, е редно да отдадем почит  на онези

Областният управител на Пловдив: Когато даряваш, ти ставаш по-богат

Областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев пожела здраве, мир и просперитет на всички жители на региона по случай Коледа и Нова година. Той призова хората да даряват, защото така стават по-богати

Кирил Борисов: Брендо идва в България и си отива в зависимост от работата, която има

Брендо идва в България и си отива в зависимост от ситуацията, в която се намира, в зависимост от работата, която има. Това коментира журналистът от "24 часа" Кирил Борисов пред Нова тв

Зам.-кметът Стефан Стоянов си събра багажа - губи ли Пловдив без него?

Минава за един от най-образованите и интелигентни управници Той е човек с десни убеждения, макар да не е член на ГЕРБ След 12-годишно управление на европейските политики и образованието в Пловдив

Кандидатът за кмет на Пловдив от ПП-ДБ проф. Ивайло Старибратов: Приходите от данъци спадат, защото хората нямат доверие на управлението (видео)

Всички от моя род преди мен са дали нещо на града и смятам, че и аз мога да допринеса със своите сили да подредим собствения си дом Поддръжката на инфраструктурата – пътища, тротоари, озеленяване

>