Служебният министър Милков отива посланик в НАТО, а заместникът му Коджабашев - във Ватикана

01.04.2023 22:30 Румина Димитрова
Николай Милков СНИМКА: Велислав Николов
Костадин Коджабашев СНИМКА: МВнР

Главният секретар на Министерския съвет оглавява мисията ни в Словения

Служебният министър на външните работи Николай Милков ще бъде новият постоянен представител на България в НАТО, а заместникът му Костадин Коджабашев ще бъде назначен за посланик на страната ни във Ватикана.

Това е било одобрено от правителството на последното му заседание тази сряда. То ще бъде пратено за одобрение и до президента Румен Радев, който трябва да издаде указ за назначаването им.

Постът на постоянния представител на България в НАТО стои свободен вече втора година. До ноември 2021 г. той се заемаше от Драгомир Заков, но той се върна в България, за да стане министър на отбраната в правителството на Кирил Петков. След падането на кабинета Заков не се върна на тази длъжност, но не бе избран и нов представител. Че ще търси нов човек самият Милков заговори преди месец. 

Преди да стане служебен външен министър Милков работи като посланик на България във Франция като отговаряше и за Монако. Със същото решение, с което се назначава за представител в НАТО, той е освободен от тази си длъжност.

  За Ватикана ще замине пък служебният зам.-министър на външните работи и говорител на МВнР Костадин Коджабашев. Той ще смени на поста Богдан Паташев, чийто мандат изтича.

"Костадин Коджабашев е роден на 5 март 1962 г. в Смолян. През 1989 година постъпва на работа в Министерството на външните работи, където работи като експерт в отдел „Латинска Америка” и управление „Международни организации”, началник на отдел „Латинска Америка” в управление „Азия, Африка, Латинска Америка и Австралия”, заместник-началник и и. д. началник на управление „НАТО и въпроси на сиryрността”, началник на отдел „Латинска Америка“ в дирекция „Америка“.

През годините заема постовете аташе в Посолството на Република България в Лагос, Нигерия; трети и втори секретар в Посолството на Република България в Хараре, Зимбабве; първи секретар и съветник в Посолството на Република България в Рим, Италия, както и заместник-ръководител на мисията; съветник и пълномощен министър в Посолството на Република България в Мадрид, Кралство Испания, и заместник-ръководител на мисията.

От 2009 до 2012 година е назначен като генерален консул на Република България във Валенсия, Кралство Испания, след това до 2016 година заема поста извънреден и пълномощен посланик на Република България в Кралство Испания и Княжество Андора.

От края на 2016 година до началото на 2019 година е генерален директор на Генерална дирекция „Двустранни отношения” в МВнР. Бил е извънреден и пълномощен посланик на Република България в Украйна. Назначен е за служебен заместник-министър на външните работи в служебното правителство с министър-председател Гълъб Донев. Владее испански, английски и руски език. Ползва френски и италиански език.", става ясно от решението на МС.

Коджабашев заемаше поста посланик в Украйна преди да стане зам.-министър. Посолството ни в Киев бе затворено в началото на войната през февруари 2022 г., но отвори врати отново през септември миналата година. В момента то се управлява от дипломат с по-ниско ниво, а не от посланик.

Мисията на България в Словения да се оглави от настоящия главен секретар на Министерския съвет Красимир Божанов, пък е друго решение на правителството. Той ще смени Младен Червеняков, чийто мандат също изтича.

"Красимир Свиленов Божанов е завършил право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. В продължение на 12 години е работил в Министерството на външните работи. Изпълнявал е длъжности в дирекция „Международно право“ и в дирекция „Правна“, която оглавява в продължение на 4 години, както и заема дипломатическа длъжност в Постоянното представителство на Република България към Съвета на Европа в гр. Страсбург, Франция. Притежава дипломатически ранг „съветник“ от 2012 г.

От 2016 г. е директор на дирекция „Модернизация на администрацията“ в администрацията на Министерския съвет. От 2021 г. изпълнява функциите на главен секретар на Министерския съвет. Председателствал е различни формати в областта на публичната администрация по време на Българското председателство на Европейския съюз. Има значителен управленски опит в публичния сектор и в изпълнението и координацията на проекти. Владее английски, френски и руски език, ползва испански език", става ясно от решението на правителството.

Смяна на посланиците има и в две други държави. Посланик на България за Норвегия и Исландия ще е Десислава Иванова - Козлева. Тя е дипломат от кариерата. В момента работи като директор на дирекция „Източна Европа и Централна Азия“ (ИЕЦА) в МВнР.

"Г-жа Иванова-Козлева ръководи успешно поверената ѝ дирекция от близо две години – в период на безпрецедентни промени, предизвикани от войната на Русия в Украйна, и настъпващи значителни последствия за регионалната, европейската и световната сигурност. Периодът съвпада и с промени във фокуса и възприятията към района на Централна Азия, чиято видимост и значимост рязко се покачва през изминалите години, а с това и интензитетът на двустранните отношения на България с държавите от региона", казват от правителството. 

Тя ще смени на поста Вера Шатилова-Мицарова.

Мая Добрева пък ще е новият посланик на България в Молдова. Тя отива на мястото на Евгени Стойчев.

"Мая Николова Добрева е родена на 6 май 1961 г. в гр. Кърджали. Магистър e по икономика с втора специалност - магистър по Управление на труда. Работи в МВнР от ноември 1991 г. През годините има специализации в различни държави, като Великобритания, Швейцария, САЩ, Южна Корея, Финландия.

Към момента посланик Добрева е генерален директор „Политически въпроси“, като отговаря за Общата външна политика и политика за сигурност на Европейския съюз, за Общата политика за сигурност и отбрана, противодействието на хибридни заплахи и санкционни режими, за Политиката за сигурност – НАТО, ОССЕ, и регионална сигурност, контрола на въоръженията и неразпространение, хоризонтални компетенции по отношение на въпроси, свързани с Общата външна политика на ЕС, отношения с трети страни, които не са членки на ЕС и НАТО.

Мая Добрева е заемала през годините следните позиции на задгранични мандати:

1997-2001 г. – Канада – заместник-ръководител на мисия и консул;

2004-2006 г. – Беларус – пълномощен министър, временно управляващ;

2009-2013 г. – Черна гора - извънреден и пълномощен посланик;

2016-2020 г. – Кралство Белгия – извънреден и пълномощен посланик, акредитиран и за Великото херцогство Люксембург.

В Централното управление на МВнР Мая Добрева е била началник на Управление „Външноикономическа политика” (1992-1997 г.), директор на дирекция „Европа II“ – двустранни отношения със страните - членки на ЕС, НАТО, ЕФТА (2001-2004), директор на дирекция „Европа III“ - двустранни отношения с Русия, Украйна, Беларус, Молдова, Южен Кавказ, Централна Азия (2007-2009), директор на дирекция „Югоизточна Европа“ – страните от Западните Балкани, Румъния, Гърция, Турция, Кипър (2013 – 2016), и.д. постоянен секретар на МВнР (2014-2015 г., съвместяване в качеството й на директор на дирекция „ЮИЕ“), и.д. генерален директор „Двустранни отношения“ и и.д. генерален директор „Европейски въпроси“ през 2021-2022 г. (съвместяване в качеството й на генерален директор „Политически въпроси“). През 2021 г. е била ръководител на работната група в МВнР по евакуацията от Афганистан, а през 2022 г. - ръководител на работната група в МВнР по Украйна.

За работата си през годините е отличена със следните държавни отличия:

Орден от Краля на белгийците като директор на дирекция „Европа II“;

Орден от Краля на Испания като директор на дирекция

„Европа II“;

Орден от Президента на Португалия като директор на дирекция „Европа II“ ;

Орден от президента на Черна гора за особени заслуги като извънреден и пълномощен посланик на България в Черна гора;

Медали от Папа Йоан Павел II;

Отличия от МВнР - за председателството на Съвета на ЕС.

Посланик Мая Добрева владее английски, руски, сръбски/черногорски и немски език", посочват от Министерския съвет.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>