Алиса Софиянска рисува в Поручик Чунчево, но само когато е щастлива

01.04.2023 18:43 Калина Костова
Фамилията Софиянски позира за селфи. СНИМКА: Личен архив
Ива, Елена и Димана Софиянски (от ляво надясно) на изложбата на майка им миналото лято в Каварна. СНИМКА: Личен архив
"Кубизъм 1", Алиса Софиянска СНИМКА: Личен архив
"Лалетата прекрасни", Алиса Софиянска СНИМКА: Личен архив
"Теменужено", Алиса Софиянска СНИМКА: Личен архив

Нестандартната съпруга на бившия премиер и кмет показва в София 60 платна, след като преди 3 години се събужда една сутрин и започва с акварелни моливи

“Рисувам от 3 години. Получих някакво вдъхновение. В началото започнах доста плахо, с акварелни моливи и малки рисунки”, описва своята нова страст Алиса Софиянска.

Във вторник една от най-впечатляващите и нестандартни съпруги на политик, но вече бивш - Алиса Софиянска, ще покаже в София картини с различни сюжети. Осмелява се за втори път да сподели света си в цветове, видян от любимото ѝ място - Поручик Чунчево.

Първата ѝ изложба е в Каварна, в чиято околност е селото, където фамилията живее постоянно от пандемията насам. 

“Беше успешна. Надявам се, че с времето напредвам. Ще видим дали ще се хареса и тази изложба”, допълва тя.

Алиса, която застава зад статива само когато е в добро настроение, показва 60 картини, които не са обединени в една тематика, защото рисува всичко, което ѝ се стори интересно. “Точно като малко дете, което отскоро е проходило и всичко му е любопитно. И аз съм така с рисуването”, обяснява Софиянска, която очаква приятелите на 4 април от 18,30 ч в общински културен институт “Красно село”, известен като “Дом на културата”. Използва акрил за картините си, няма специална техника, защото не е учила такава. 

Ясен Голев, известният ни художник, я насърчава преди години с думите “има нещо в тях”. Алиса не знае какво точно е породило желанието ѝ да рисува - появило се внезапно една сутрин. След това отива до магазина и си купува боички. “Много по детски”, спомня си тя.

Самият процес на рисуване за нея е съпреживяване, а не “да претворяваш непременно нещо точно както го виждаш”.

Почти всички картини се раждат на един дъх, а не на няколко пъти.

Алиса и съпругът ѝ - екскметът на София и служебен премиер Стефан Софиянски, от години посрещат приятели в Поручик Чунчево, където вече имат и постоянна регистрация. 

Купили мястото преди години по съвет на приятелско семейство и дълго преустройвали имота, който тогава бил с външна тоалетна.

Макар отскоро майката на три дъщери - Елена, Ива и Димана Софиянски, да се занимава с рисуване по-активно, то със сигурност не ѝ е непозната материя. Като дете Алиса ходи на курсове за изпитите по архитектура. Дълго време не пипа четката. Вероятно от разочарование, че не е приета да учи тази специалност. На кандидатстудентските изпити от необходими общо 4 оценки изкарва три пълни шестици и една 5,50.

Тогава обаче в университета приемат едва 6 момичета на общо основание. Започва да учи “Промишлено и гражданско строителство”, а по професия е конструктор. На тази сфера отделя около 10 години от живота си, после се насочва към интериор и архитектура, които винаги са я привличали. 

Сбъднатата ѝ детска мечта обаче е друга - да пилотира самолет. Дори успява да я изпълни. Фенката на екстремните спортове - гмуркане, скачане с парашут, летене с парапланер, се качва на самолет в период, когато Софиянски вече е бивш служебен премиер и кмет, но е лидер на партия. Той е единственият мъж в семейство с четири жени. И никога не е крил, че за повечето си решения пита Алиса, с която са заедно от 40 години.

Стефан не пропуска да ѝ благодари, че по онова време го е предпазвала от мними приятели.

В ролята на първа дама Софиянска подкрепя дискретно различни каузи, но винаги отстоява своето лично мнение. И никога не променя стила си на поведение - леко хъшлашки и дързък. И не пропуска приключенията, с които събира погледите, особено през 90-те години на миналия век. И макар да е съпруга на бивш министър-председател и кмет на София, не ѝ е минавало през ума да са занимава с политика. Но пък отдадено посещава йога класовете на една от дъщерите си Елена.

Напомня винаги, че се е отказала от личната си кариера, но са спечелили и трите ѝ дъщери, а сега и всички, които ще опознаят Алиса като художник.

Други от Оживление

Телешки скалопини с богат винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Георги Георгиев, който подрежда с кауза София

“Да подредим града с Георги Георгиев” - ето така общува със софиянци председателят на СОС Георги Георгиев. Той направи подкаст, в който разказва за всичко - от това как да помогнем на децата със

Силвия Лулчева и Васил Бинев участват във втория филм на Яна Титова – “Диада”

В главната роля във втория филм на Яна Титова - “Диада”, е 19-годишната актриса Маргарита Стойкова, позната от сериала “Татковци”. Тя играе Дида, която е на 16 години и живее в малък град

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан, съобщи АФП. Да се работи в киноиндустрията е мечта, която все по-често се превръща в кошмар във Франция

Евелин Костова на 30: Влизам в новото ниво с много мечти, малко планове и с верни приятели

Актрисата Евелин Костова отпразнува 30-годишнината си, обградена от любимите си хора. За това сподели самата тя в инстаграм профила си, като сподели снимки със семейството си

>