Санитарката, разкъсана от кучета, ходела винаги с тояга, сменяла пътя да не ги среща (обзор)

30.03.2023 23:15 Дима Максимова
В тази къща в Долна Оряховица са отглеждани кучетата, които са нападнали Мирослава.
Кметът на Долна Оряховица Йордан Байчев

През лятото на 2021 г.  в Долна Оряховица стана подобен инцидент - ротвайлер нападна и рани тежко двама души

40-годишната Мирослава Стоянова, зверски разкъсана от глутница кучета в Долна Оряховица, се страхувала от четириногите. Винаги ходела с тояга и минавала по заобиколни улици до къщата си, за да избегне срещата с песовете.

Това разказаха съседи на ул. “Янтра” в покрайнините на градчето.

В четвъртък сутринта там се разигра зловеща трагедия. Жената, която работела като санитарка в общинската болница, се връщала от нощна смяна около 7 сутринта, когато я нападнали озверелите песове.

Явно никой не е чул виковете й за помощ

По-късно съседи се натъкнали на обезобразеното тяло. Сигналът на тел. 112 бил получен около 8 ч, казаха от полицията. Пристигнали линейка и полиция, но само констатирали смъртта. Районът бе отцепен, а 3 от кучетата открити.

Трагедията е ужасна, а гледката непоносима, коментираха свидетели. Жената е разкъсана, животните са ръфали тялото й.

Кучетата били отглеждани в съседен двор, но често били пускани свободно на улицата. Не били кастрирани,

размножавали се безконтролно, а около тях се събирали и бездомни песове

Правели пакости по дворовете, но досега не са налитали на хора, казват от съседните имоти.

“При първоначалния оглед са констатирани следи от разкъсни рани. Данните към момента сочат, че с голяма степен на вероятност нараняванията по тялото на жената са били причинени от кучета, отглеждани в близкия частен имот.

В него са установени 3 кучета със зацапвания от червена течност по тялото, които са под полицейски надзор.

Извършват се активни действия по залавяне на 4-о куче, отглеждано в имота с останалите. Обективните находки по делото ще бъдат подложени на експертизи”, обясниха от окръжната прокуратура в Търново.

Според комшиите в съседния двор, пълен с отпадъци и скрап, живеели над 10 кучета. Отглеждал ги Мартин, мъж от ромски произход, който купил къщата преди 2-3 години.

“Работим това дворно място и имахме проблеми. Влизаха песовете, разваляха посевите, казахме на собственика, а той ни предупреди: “Само да видя някое куче да е умряло, ще ви обвиня.”

Чорбаджията обаче изчезна, къде отиде, и ние не знаем. Остави един гледач, но не му дава пари, и той няма с какво да храни псетата. Може би оттам е цялата работа”, разказа възрастна жена.

Според нея Мирослава много пъти се оплаквала от кучешката глутница.  

“Горката, все по тъмно ходи на работа и се връща, на смени работеше и все с пръчки, с тояги, минава от друго място, защото я лаят”, казва съседката.

Мирослава работела във военния завод в Лясковец, но я съкратили и от година се хванала като санитарка. Била семейна, но с мъжа в последно време не били заедно. Купили къщата преди 10-ина години, не били местни. Майката останала да живее с 15-годишния си син.

“Работна беше. Ходеше си на работа, гледаше си детето, а сега то остава сирак”, каза жената.

Кметът не отрече, че има проблем с безстопанствени кучета

“Виждал съм ги, но не са ходили на глутници. Имали сме сигнали за кучета и сме вземали мерки, за въпросните обаче нямаме конкретен сигнал”, каза кметът Йордан Байчев.

Нито едно от тези кучета не е регистрирано като домашно - т.е. те са бездомни.

Огледите в присъствието на наблюдаващ прокурор и съдебен лекар продължиха часове. Разпитани са свидетели. Общинската болница ще подпомогне финансово семейството на починалата санитарка.

През лятото на 2021 г. в града се случи подобен инцидент, при който ротвайлер нападна и рани тежко двама души. При опита за залавянето му се стигна до стрелба и 10-часово преследване.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>