Бивша банкерка, дирена от Русия за присвояване на милиони, припада в съда, иска закрила у нас (Обзор)

28.03.2023 23:00 Ана Михова
Съдебната охрана прикрепя Галина Марчукова, която трудно се движи заради заболяването си. СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ
Дмитрий Захарченко е осъден на 13 г. затвор. През 2016 г. става голям скандал, когато в дома на човека, който трябва да се бори с корупцията, са открити милиони евро и долари.
Алексей Алчин пред съда във Варна

Влязла в България с фалшива гръцка лична карта

С електронна гривна в квартира в “Манастирски ливади” и в болница ще чака решението за екстрадиция бивша руска банкерка, дирена за присвояване вероятно на милиони рубли. Влязла е в България с фалшив гръцки паспорт и е поискала международна закрила.

Галина Марчукова, която се изправи пред Софийския апелативен съд във вторник, е смятана за близка до Дмитрий Захарченко, твърдят руските медии. Той е бивш полковник от руската милиция и бивш шеф в агенцията за борба срещу икономическите престъпления в Русия. Осъден е на 13 г. затвор за крупни далавери през 2019 г. През 2016 г.

в дома му в Москва били открити 2 млн. евро, което е около 7 млрд. рубли, и 125 млн. долара

Година по-късно парите са конфискувани заедно с 13 имота и 14 автомобила на стойност 800 млн. рубли. Смята се, че голяма част от парите са от Нота банка, чийто финансов директор била Галина Марчукова.

Тя е в България от края на септември, а преди това била в Австрия. Оттогава е в центъра от закрит тип в “Бусманци”. Настанените там нямат право да излизат. В началото на март Галина, която влязла у нас през ГКПП Калотина с фалшива лична карта, била настанена в МВР болница. Жената страда от онкологично заболяване. Там била посетена от зам.-министър на вътрешните работи, шефа на ГДБОП и директора на МВР болница.

Това обяви пред Софийския апелативен съд адвокатът ѝ Калоян Стоянов. Не е ясна причината за визитата им.

Във вторник апелативните магистрати решаваха дали Марчукова да остане в ареста в очакване на искането от Москва. От него ще стане ясно в какво точно я обвиняват руските власти.

Докато съдиите се съвещаваха, жената припадна в залата. Наложи се да бъде извикана лекарката на Съдебната палата. След като я прегледа, тя обясни, че бившата банкерка има нормално кръвно и пулс, възприема обстановката и разбира какво се случва около нея.

Съдът реши, че въпреки обвинението и издирването ѝ от Руската федерация тя е под контрол от влизането си в България. Освен това нямало опасност да се укрие, тъй като има адрес в кв. “Манастирски ливади”, където ще изтърпява домашния арест. Електронната гривна пък щяла да бъде на нея и по време на лечението в болница.

През 2022 г. се обърнах към агенцията за бежанците и те ми предоставиха международна защита. Не съм имала проблеми в Австрия и Русия. Не са ме търсили по криминални дела. Моето здравословно състояние се влошава и аз имам постоянно кръвотечение.

Трябва да ми бъде отстранена матката и единият яйчник,

обърна се към магистратите Галина, преди да припадне. Тя уточни, че дори и по време на делото има кръвотечение.

Трябвало да бъде оперирана на 21 март, но не се случило, защото се намирала в МВР болница. Според адвоката ѝ след посещението на МВР шефовете в болничната стая се оказало, че тя била “излекувана” от тумора, нямала нужда от операция, а само при необходимост да пие витамин С. На 23 март била преместена в болницата към софийския затвор, защото на 19 март Софийският градски съд е казал, че трябва да бъде задържана.

Името на Галина Марчукова се чу в България тези дни, но в руските медии има доста информация. Жена на име Галина Ивановна Марчукова е

била финансов директор на Нота банка,

чийто лиценз е отнет на 24 ноември 2015 г. от Централната банка на Русия. Причината - не е предоставяла вярна информация за активите си. Започва разследване за присвояване. Руски медии споменават, че присвоената сума била 29 млрд. рубли, после делото е за сумата от 350 млн. рубли.

Разследвани са Галина и нейната сестра Лариса. Двете били под домашен арест в Русия. Пред разследващите разказали за схемите за източване на банката. Дали показания и срещу Дмитрий Захарченко, който е бил шеф в руския антикорупционен орган. Галина сключила споразумение с разследващите, но въпреки това била подсъдима. През 2019 г. Московският пресненски съд осъжда полковника на 13 г. затвор и на глоба от 117 млн. рубли (1,6 млн. евро), съобщава РИА “Новости”. Захарченко взел милиони от Нота банка, за да ги предупреди за предстояща проверка, твърдят руските медии.

През 2019 г. Галина се озовала в Австрия. Защо е напуснала родината си, не е ясно, но на 24 септември м. г. около 20,30 ч пристигнала с кола на ГКПП Калотина. Легитимирала се с гръцка лична карта, издадена на 4 декември 2019 г. в Русия. Граничните власти се усъмнили в документа. Образувано било досъдебно производство и било отправено запитване до “Международно-оперативно сътрудничество” в МВР за установяване на самоличността на жената. На 30 септември м. г. тя поискала международна закрила. Посочила, че е гъркиня, която постоянно живее в Гърция. Разследването установило, че фалшивата лична карта е измайсторена от престъпна група, която се занимавала с фалшификати и за което била разследвана в южната ни съседка. На жената били взети отпечатъци заради производството за закрила.

Питани били посолствата на Русия и Гърция. Тогава станало ясно, че отпечатъците са на руската гражданка Галина Марчукова. От решение на административния съд става ясно, че е разследвана за участие в престъпна група, занимаваща се с измами. Както и че в информационните масиви “Население” няма регистриран гражданин на Русия с имената от гръцката лична карта. В предоставената информация било отразено, че е осъждана за длъжностно присвояване в големи размери. В решението си административният съд потвърждава настаняването ѝ в дома от закрит тип в “Бусманци”. По време на интервю пред агенцията за бежанците тя потвърждава, че е Галина Марчукова.

Масово отказват да ги предават

след началото на войната

Съдилищата масово отказват да екстрадират руски граждани в Москва след началото на войната, показа проверка на “24 часа”. Повечето руснаци са издирвани за финансови престъпления, какъвто е случаят с Галина Марчукова. Обикновено първата инстанция допуска предаването, но втората отменя решението. Причините най-общо са лошите условия в затворите в Русия и опасност от репресии.

Така например през ноември руснак с гражданство и от Израел е бил задържан у нас по молба на Москва. От април е обвинен за измама на банка, от която е присвоил 85 млн. рубли. За това престъпление в Русия го чакат 10 г. затвор.

През октомври Софийският градски съд допуска екстрадицията, но Апелативният отменя определението. Пред магистратите руснакът дава доказателства, че е опозиционер и е правил антиправителствен изказвания, както и e публикувал критики срещу Путин в социалните мрежи. В крайна сметка да не бъде екстрадиран. Съдиите се позовават и на доклад на БХК за нарастващите репресии в местата за лишаване от свобода в Русия. Посочва се и съгласието на министрите от ЕС от 4 март 2022 г., че нахлуването на Русия в Украйна е толкова сериозно, че оправдават избора на много държави членки да не разглеждат искания от Русия и Беларус за сътрудничество по наказателноправни въпроси. Освен това Руската федерация е отстранена от Съвета по правата на човека.

Популярен стана и случаят с Алексей Алчин, който беше арестуван във Варна, защото Русия го беше обявила за международно издирване по обвинения за данъчни измами. Той е участник в антикремълските протести в родината си. По време на нахлуването на Русия в Украйна е във Варна. Тогава той сложи украинска лента на ръката си и демонстративно запали руския си паспорт. След това е обявен за издирване. На първа инстанция съдът реши да бъде предаден, но Апелативният отказа. Като свидетел беше разпитан бивш депутат от Думата, който разказа, че там отдавна не се спазват правата на човека и дори за споменаване на думата “война” за операцията в Украйна, човек може да бъде осъден на 5 г. затвор.

Месеци по-късно беше отхвърлено искането на Русия и за екстрадицията на Сергей Лаврентев в Окръжния съд в Бургас. Обвинен е за незаконни хазартни игри през 2019 г. Магистратите отказаха да го предадат на съдебните власти в Русия с обичайните за след войната мотиви. Лаврентев също твърди, че обвиненията срещу него са изфабрикувани заради политическата му дейност срещу властта.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>