100 хиляди - деца, родители, учители, заложници в грозна игра на бомби (обзор)

28.03.2023 22:30
Хиляди деца в различни градове си тръгнаха принудително от улилище в понеделник и вторник. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
Вицепремиерът и вътрешен министър Иван Демерджиев

Младеж, най-вероятно от Беларус, побърка близо 100 хиляди души у нас - учители, директори, ученици, техните родители и студенти, след като втори ден бълва на служебните имейли на учебните заведения заплахи да ги взриви.

Въпреки успокоенията на властите, че са фалшиви, десетки хиляди деца бяха евакуирани от училищата и вчера и в понеделник, когато необяснимата засега атака започна.

Първо кибертерористът разпрати на 31 училища в Бургас, София и Варна съобщения за поставени тротилови заряди. Човешката раса трябва да бъде унищожена. Скоро ще взривим всички ваши училища в Бургас. Пожелавам ви да умрете!, гласяха получените на училищните пощи послания. Подателят се обяви в телеграм канала си за последовател на американския математик и анархист Теодор Качински, който с писма-бомби е убил трима и ранил 23-ма души.

Някои изпаднаха в паника и веднага прекратиха занятия. Други отворили пощите и видели заплахите чак когато повечето часове вече били свършили, а трети продължиха с уроците.

Във вторник подобни предупреждения за заредени взривни устройства вече бяха получени в 102 училища. Към тези в Бургас, София и Варна се добавиха от Пазарджик, Плевен и Сливен, както и УНСС.

Ако средно вземем, че в едно училище учат 500 деца, то тогава поне 50 хиляди ученици са потърпевши от грозната игра на бомби на анонимния кибертерорист. Това изчисляват директори, с които “24 часа” се свърза. Тези от тях, които са до 5-и клас, не може да бъдат оставяни сами вкъщи. Те не могат и да се приберат сами у дома при евакуация, а трябва един от родителите да се освободи от работа и да тича да ги вземе. Отделно всички учители и педагогически и помощен персонал плюс студентите, в чийто вуз също имаше заплаха - това прави близо 100 хил. българи, побъркани от чужденеца, подал заплахите.

Само в Сливен 14 хил. ученици излязоха в неочаквана ваканция. В града писма бяха получени във всички училища. Децата са били евакуирани, а родителите им повикани да си ги приберат. “Това е буквално кражба от бъдещето на тези деца и от спокойствието на хората!”, възмутен бе кметът Стефан Радев.

Среща на директорите на училища и детски градини организираха в Бургас, където първи получиха от заплахите - 15 училища в понеделник и още две гимназии във вторник. На нея те ще бъдат обучени как да реагират в подобни ситуации.

След проверките и евакуациите столичните директори попитаха как трябва да се действа и защо няма точни правила.

Веднага след като прочел заплахата, директорът на 51-о училище Асен Александров, който е и шеф на Сдружението на директорите в средното образование, се обадил на спешния телефон 112. Оттам му казали да се обади в полицията, после се завъртял кръг от препращания на кого всъщност да се звъни. В знак на протест той демонстрира как е попитал ChatGPT как да реагира, понеже нямало ясен полицейски протокол.

Запазете спокойствие и чакайте детайлни инструкции от полицията и местната власт, посъветвал изкуственият интелект. Директорът обаче не получил такива.

Не може един имейл да вдигне под тревога цялата държава, когато стане такова нещо, полицията трябва да изпраща на официалния имейл на съответното училище протокол какво трябва да се направи. Например първо да се евакуират всичките ученици, второ - обаждане на родителите, и т.н. Този протокол може да е в 6-7 точки, за да знаят директорите какви действия да предприемат, разсъждава Александров. Пред Нова тв той разказа и че проверките за бомби в училището му били направени от преподавателите, а не от полицията.

Имаме 1600 ученици и 135 души персонал. Аз трябва да поема отговорност дали да ги оставя, смятайки, че няма бомба, или да ги пусна да си ходят и отговорността пак да бъде моя, защото редица мероприятия, които са предвидени, пропадат. При всички положения директорът е виновен и поема отговорност. Но трябва да има ясно разписани правила, по които да се ръководи, а не под влияние на чувства и емоции, разказа и директорката на 22-о училище в София Елена Кърпачева пред БНР.

Такъв протокол има от 2000 г., обясни вътрешнияат министър Иван Демерджиев. Но свикал работна група, която да го прегледа, “за да се установяват реалните опасности, преди да се пристъпи към евакуация на училища, летища и т.н”.

Посолството на Русия отхвърля твърденията Москва да има нещо общо.

Напълно осъждаме гнусните престъпни действия, насочени към сплашване на обществото чрез заплаха за подрастващото поколение. Категорично отхвърляме всякакви необосновани обвинения на страната ни в извършване на подобни информационни атаки. Разчитаме, че в резултат от разследването на сюжета компетентните органи на Република България ще дадат изчерпателни коментари по забележките за “руската следа”, се казва в официалната позиция на мисията, публикувана в страницата ѝ във фейсбук.

Мъж между 18 и 21 години с предишни кибератаки, при които е вандализирал сайтове. Не от Русия, а от Беларус.

Такъв профил на заподозрения за спам мейлите очертаха разследващите във вторник. Писмата, които дойдоха с подател whitedevilrace666@gmail.com. Той твърди, че е организация, но по данни на разследващите става дума за един-единствен човек. Самият мейл, чието име се превежда като “бялата дяволска раса”, е създаден едва дни преди първото писмо. Неговият автор се е постарал да не бъде хванат, като е използвал анонимизиращия браузър Tor, както и VPN, за да прикрие следите си. Въпреки това с помощ от доставчика на пощата - в случая гугъл, се стигнало до айпи адреса на мъжа в Беларус. Писмото е преведено на български с гугъл транслейт.

В телеграм канала си мъжът, който се представя за организация с името Fmull Free Misanthropic Unа bombers Legion, се заканва да бомбардира не само България, но и Европа и Русия. Въпреки това се възхищава на няколко руснаци, избивали деца -Владислав Росляков, който застреля 20 гимназисти в Керч през 2018 г. и се самоуби, Илназ Галявиев, погубил 9 души в Казан преди 2 г., и др.

Патрон на измислената организация е Unаbomber. Под това име е известен Теодор Джон Качински - американският терорист, пращал в продължение на 20 години писма бомби.

И телеграм каналът също като мейла е създаден на 25 март. В него има под 200 последователи. Повечето са ученици, смятат разследващите. Публикациите са на английски, отдолу хората реагират със смеещи се човечета.

По първоначални данни мъжът има лека форма на психично отклонение. Не е сигурно да е наясно, че в неделя у нас има избори, които се провеждат в секции именно в училищата. Някои от разследващите смятат, че е съвпадение, други са на мнение, че случайни неща няма.

Има данни, че мъжът преди се е занимавал с лека форма на хакерство. Пробивал различни сайтове и ги вандализирал - заменял началните страници с различни картинки. Не е известно да е ползвал същия псевдоним. Изпратени са писма за правна помощ до Беларус.

От прокуратурата се самосезираха по случая и образуваха разследване за всяване на смут с цел тероризъм. То е възложено на Националната следствена служба. За подобно престъпление се предвиждат от 5 до 15 г. затвор. Преди от Софийската градска прокуратура да поемат разследването, се говореше, че то ще е за фалшиви сигнали, което е по-леко престъпление.

Подобни заплахи има и в други държави, обясни вътрешният министър Иван Демерджиев. 

Източниците на атаките и подходите са едни и същи. Сигнализирали сме партньорските служби в САЩ и Великобритания. Там се установява дали е регистриран имейл адрес, или са ползвани телефони, от които идват тези заплахи, каза министърът.

Няма опасност за провеждането на изборите на 2 април, увери той и обясни, че ще бъде създадена специална процедура за реакция по време на вота, ако има сигнали за взривни устройства в избирателните комисии.

Вълна от заплахи паникьоса Балканите

Стотици училища на Балканите са били евакуирани заради вълна от бомбени заплахи през последната година, показа справка на “24 часа” в чужди издания. Засегнати са били Сърбия, Северна Македония, Черна Гора и Босна и Херцеговина - все държави, за които се твърди, че Русия опитва да им влияе.

В края на април миналата година властите в Черна гора отмениха занятията във всички училища в страната. Причината бе именно бомбени заплахи в 41 от тях. “Повечето IP адреси на изпращачите са от чужбина”, обявиха тогава местните власти. Всички училища получили един и същи имейл от анонимна група. Подателите твърдели, че “винаги са мечтали за отмъщение” и заплашвали да убият всички, така че “целият град да кърви”. 

Президентът Мило Джуканович определи инцидента като предполагаем опит за дестабилизиране на Черна гора в момент, когато тогавашното ново правителство е трябвало да бъде гласувано от парламента.

На 17 май 2022 г. над 100 училища са били изпразнени в Белград заради предполагаеми бомби в стаите. Заплахите били изпратени в 6 ч сутринта. В съобщението подателят твърдял, че “няма бъдеще” и обещал “да се самоубия и да взема възможно най-много животи със себе си”. Дни преди тези закани подобни текстове били изпратени в цяла Сърбия, като те били насочени към болници, магазини, туристически обекти и летища. Сръбските власти набедиха Украйна, че е виновна за мнимите атаки, тъй като Белград не подкрепя санкциите срещу Русия. Киев обаче отрече да има нещо общо.

Заканите за поставени взривни устройства идвали от акаунти в Gmail и ProtonMail. Полицията установи, че 8 от тях били от Полша, 4 от Гамбия, 2 от Иран и Нигерия и по една от Украйна, Словения и Русия. 2-ма сърби са били задържани като част от разследването.

След заплахи за бомба по имейл над 400 училища в Република Сръбска в Босна също били евакуирани в началото на юни 2022 г. Паниката се разпространила толкова бързо, колкото и кибератаката. Нападателите пишели, че планират да “взривят сградата” и да убият “хиляди сръбски деца”. Подобни закани имало и срещу болници.

Най-скорошните подобни случаи на Балканите са в Северна Македония. В края на 2022 г. най-малко 23 места, включително главното летище на страната, училища, хотели, търговски център и спортни обекти в рамките на няколко часа получили бомбени заплахи. Те били отправени по имейл, в който македонците били обвинени, че са “съучастници в унищожаването на моята страна”, без да се уточнява държавата. Анонимният терор засегал над 60 учебни заведения. Скопие свърза кибератаките с войната на Русия срещу Украйна, но без да обвинява директно Москва.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>