Окончателно: 20 години затвор за домашен насилник, убил приятелката си

28.03.2023 16:36
Осъдиха на 20 години затвор мъж, убил приятелката си в Тетевен СНИМКА: Pixabay

Върховният касационен съд окончателно осъди мъж за причиняване на смъртта на 29-годишна жена при условията на домашно насилие.

Обвинителният акт е внесен от Окръжна прокуратура в Ловеч. След разглеждане на делото от три съдебни инстанции, извършителят е признат за виновен и е осъден. През нощта срещу 4 март 2021 г. в апартамент след нанесен побой и с особена жестокост причинил смъртта на жената.

В резултат на травмите младата жена е починала на 11 март 2021 г. в УМБАЛ-Плевен, съобщиха от прокуратурата.

Обвиняемият - три пъти осъждан за хулиганство и пострадалата живеели на семейни начала, като често се карали, а спрямо жената бил упражняван психически и физически тормоз.

За упражненото домашно насилие пострадалата сезирала полицията, а през 2018 г. и Районният съд в Тетевен, като делото в съда било прекратено по желание на жената, след разкайване на мъжа и обещание да се поправи.

Поради влошените отношения пострадалата се е преместила да живее при майка си, но обвиняемият продължил да я преследва и заплашва. На 3 март 2021 г., вечерта двамата се срещнали в жилището на обвиняемия. Между тях е възникнал скандал, който преминал в побой над пострадалата.

В резултат от насилието тя е изпаднала в безсъзнание, но обвиняемият я оставил да лежи на леглото в спалнята. Едва сутринта, той се обадил по телефона на свой приятел и извикали бърза помощ. Жената е била откарана в болницата в дълбока кома с видими наранявания, където на 11 март 2021 г. е починала.

За извършеното престъпление Окръжен съд-Ловеч е осъдил мъжа на доживотен затвор и да заплати на близките на убитата обезщетение за причинени неимуществени вреди в размер на общо 900 000 лева, като това наказание е потвърдено от Апелативен съд-Велико Търново.

Върховният касационен съд е изменил присъдата, като е намалил наложеното наказание от доживотен затвор на 20 години лишаване от свобода при първоначален строг режим.

Обвиняемият е оставен за постоянен в ареста и присъдата е приведена в изпълнение.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>