Отново искат пари за мост към Килифаревския манастир от Комисията по бедствия

28.03.2023 15:12 Дима Максимова
Килифаревския манастир и отнесения от наводнение мост пред него

Девет обекта от Великотърновска област са предложени за финансиране от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет. Това реши Постоянната областна ресорна комисия на заседание, водено от областния управител инж. Георги Гугучков. Обектите са били предлагани в предишни години, но не са получили финансиране. Стойността на необходимите ремонтни дейности е актуализирана, а цените са с включен ДДС, уточняват от областната управа.

Пет от предложенията на днешното заседание направи областният управител. Те са включени в двугодишната програма за Планово почистване на речните корита - първи приоритет. Останалите искания са от общините Елена, Велико Търново и Свищов.

За обект „Укрепване на свлачище“ по пътя Елена – Лазарци – Мийковци кметът на община Елена е подал искане за финансиране на стойност 1 009 900 лв.

1 473 588 лв. са нужни на община Велико Търново за пешеходния мост на река Белица, който води към Килифаревския манастир „Рождество Богородично“. Други 434 152 лв. са поискани за отводнителен покрит канал и улична настилка на ул. „Единадесета“ и ул. „Четиринадесета“ в село Пчелище.

От община Свищов е постъпило искане за 85 150 лв. за укрепване на подпорна стена между ул. „Вихрен“ и УПИ III, кв. 58 по рег. план на гр. Свищов.

Областният управител внася искане за финансиране от 85 644 лв. на участък от р. Янтра в землището на с. Първомайци при моста по пътя Поликраище – Елена. Освен това са необходими 181 640 лв. за участъка от р. Росица в землището на село Росица преди стоманобетонния мост.

За участъка от река Веселина в землището на с. Тодювци в района на моста по пътя Тодювци – Багалевци са необходими 288 182 лв., а за участъка от р. Янтра при моста, свързващ селата Горски долен Тръмбеш и Върбица - 107 234 лв.

Другото искане от областния управител е за отпускане на 278 806 лв. за участъка от р. Янтра – 200 метра преди стоманобетонния мост на ул. „Сан Стефано“ и 570 метра след него с обща дължина 770 м.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>