Димитър Стоянов: Две частни фирми у нас произвеждат 155-милиметрови снаряди

28.03.2023 13:54 Дима Максимова
Министър Димитър Стоянов с началника на НВУ"Васил Левски" бриг.ген.Иван Маламов

Български войник няма да стъпи в Украйна, докато служебното правителство е на власт, заяви военният министър

"България няма да изпраща абсолютно никакъв контингент в Украйна, български войник няма да стъпи там, докато служебното правителство е на власт." Това заяви във Велико Търново военният министър Димитър Стоянов. Той увери, че не върви никакъв процес на мобилизация, каквито съобщения се появили в социалните мрежи. Това са регулярни годишни сверки, които се правят ежегодно във военните окръжия.

"Това, което правим, е в съответствие с решението на НС. Един Щабен офицер в Брюксел, щабни офицери в Полша и до 50 военнослужещи при нужда за участие в Европейската тренировъчна мисия отново в Полша.  Имаме готовност и за Германия", уточни служебният министър.
Не виждал смисъл да се води предизборна кампания по този начин, защото 2 април ще мине и ние ще се събудим в една друга реалност с избран парламент, но категорично без изпращане на войски в Украйна.
Според Димитър Стоянов България е изпълнила решението на НС от 9 декември за предоставяне на военна помощ на Украйна. "Техниката, която беше предвидена, до края на месец януари вече беше предоставена на украинската страна. Транспортните разходи бяха осигурени от Обединеното кралство и от Канада. Има различни спекулации, че България трябва да продължи да дава. Българските възможности са такива и ние това, което можем да предоставим, сме го предоставили", категоричен бе Стоянов. 

"Ако има друго правителство и то реши, че българската армия може да загуби способности, това ще бъде тяхна отговорност.", подчерта той.
По отношение на производството у нас на въоръжение по натовски стандарти, Стоянов заяви, че военно-промишления комплекс е към Министерство на икономиката.

"Към МО е единствено компанията ТЕРЕМ, а тя не произвежда боеприпаси с натовски стандарти. При посещението си в два от заводите на комисаря Бретон беше демонстрирана способността на предприятията да произвеждат 155-милиметрови снаряди по натовски образец. Имаме такива способности, количествата са ограничени. Две частни фирми са заявили, че произвеждат 155 мм снаряди. Това са частни контракти, нямаме информация за сделките, посочи министърът.

Няма постъпила заявка за ремонт на бронетанкова техника за Украйна. Не е извършван такъв ремонт, не е искано от нас да го правим, допълни още Димитър Стоянов.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>