"Умрете! Хората са гадни" – странни заплахи към 30 училища от руски адрес (Обзор)

27.03.2023 22:00
Директори евакуираха деца от училищата.

Мейлите за поставени тротилови заряди получени в Бургас, София и Варна. Подателите се обявяват за последователи на американски терорист, убивал хора с писма бомби. Щели да завладяват Европа

“Здравейте, ние сме организация Fmull Free Misanthropic Unаbombers Legion. Всички човешки същества са гадни същества и копелета, които трябва да бъдат изтребени. Човешката раса трябва да бъде унищожена. Във всички училища са поставени тротилови заряди. Скоро ще взривят всички ваши училища в Бургас. Пожелавам ви да умрете.”

Това съобщение получиха училища от София, Варна и Бургас сутринта в понеделник.

Цитираният патрон на организацията Unаbomber, чието име е Теодор Джон Качински, е американски терорист,

анархист, математик, който извършва

поредица от атентати с писма бомби в продължение на 20 години, при които убива трима и ранява 23-ма души, сочи справка в интернет.

Имейлите били пратени от руски адрес. Че най-вероятно става дума за хакерска атака, потвърдиха по-късно и от областната дирекция на МВР. Проследяваше се откъде идват електронните съобщения.

Веднага след получаването на мейлите няколко бургаски и софийски училища евакуираха децата и прекратиха часовете. Други обаче продължиха с учебните занятия.

Полученото на служебните училищни пощи съобщение е било еднотипно

Ръководствата разполагали с две възможности - или да подпишат протокол за поемане на отговорност, като учебните занятия не се прекратяват и продължават с нормален ритъм, или да прекратят всичко за срок от едно денонощие от констатиране на заплахата, обясни говорителката на полицията в Бургас Цветелина Рандева. В града сигналите за поставени взривни устройства започнали да валят в полицията едно след друго след 10,30 ч, като до 13 ч училищата, получили сигналите за бомби, бяха вече 15.

В столицата сред заплашешените се оказа и 119-о средно училище “Акад. Михаил Арнаудов”, чийто директор Диян Стаматов оглавява организацията на работодателите в просветата.

“Държавата разчита ние да предприемем някакви стъпки, нея я няма, а това е много опасно.

Няма яснота какво да се прави в такава ситуация - има училища, които не затвориха, други

евакуираха децата само за час. Питат нас, директорите, дали ще поемем отговорност”, коментира Стаматов.

Той се ядосва, че с повишено внимание се реагира при сигнал за бомба на летището или в съда, а когато ставало дума за училището, питали директорите какво ще правят.

Като директор и шеф на сдружението на работодателите в просветата Стаматов настоява държавата да разпише правила за реакция в подобни ситуации. При вчерашната заплаха неговото 119-о училище реши да затвори за 24 часа.

В София проверки са били извършени в общо 16 училища,

съобщиха от столичната полиция. Към 18 ч в понеделник нямаше намерено нещо съмнително, успокоиха оттам.

А проверка в телеграм канала, който е посочен в заплашителния мейл на организацията, показа, че тя се цели не само в България. Той е създаден на 25 март и има едва 23 абоната.

“Прецаках всички ченгета. Вие всички сте тъпи роби на системата. Обръщам се към властите, FMUL не може да бъде спряна, ще сме навсякъде.

Ще завладеем България, Македония, Гърция и останалата част от Европа”, пишат в нещо като манифест от организацията.

“Създаваме нова ера, ера на терор, ера на прочистване на света

от човешкия биоотпадък”, заканват се от FMUL. И продължават в същия дух: “всички ш****и хора” и човешката раса ще бъдат изтребени.

Има и още по странни заплахи - от Джихад до закани към Русия (макар адресът да е руски). Проблемът им с Европа бил, че в нея пуснати мигранти, руснаци, а хората от ЛГБТ обществото получили права.

В канала са публикувани и няколко снимки на оръжие, боеприпаси и взривни вещества. Има и видео как мъж се прицелва в тъмното и стреля по хартиена мишена.

Най-смущаващото от публикациите е клип с различни експлозии и кадри от нападения в училища по света.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>