Рафтъри и каякари протестират срещу преминаването на АМ "Струма" през Кресна

25.03.2023 19:23
СНИМКА: ekonovini
СНИМКА: ekonovini
СНИМКА: ekonovini
СНИМКА: ekonovini

Около 30 души – еколози и рафтъри, протестираха срещу довършването на АМ "Струма" в Кресна. Нито една от хилядите преминаваща кола не ги подкрепи.

Няколко видни зелени активисти, и представители на федерацията по рафтинг, се опитаха да направят масово събиране и митинг в Кресна срещу довършването на АМ "Струма" през Кресненското дефиле. 

Зелените направиха опит да използват откриването на сезона по рафтинг, което се състоя тази сутрин, за да привлекат повече хора на протеста си.

Още вчера те подготвиха почвата със събитие, наречено "Среща с обществеността на Кресна". На него имаше общо 10 еколога, начело с главния съветник на Борислав Сандов, Андрей Ковачев и трима човека от федерацията по рафтинг. 

Там бе и Димитър Василев – Велин - най-големият жалбоподател срещу АМ "Струма", който на няколко пъти бе изпращан в Европейския парламент, на разноски на зелените, по покана на Радан Кънев, да се жалва срещу АМ Струма.

Днес, използвайки състезанието на рафтърите, зелените правят опит да организират голям протест и обществено недоволство срещу АМ "Струма".

Лодките и полицаите обаче са повече от участниците.

Присъстващите направиха перформънс, поставяйки гумените жълти лодки, с които се спускат по реката, до трасето на път Е-79. Така искат да привлекат вниманието на местните хора и пътуващите. През цялото време нито една от хилядите преминаващи коли не показа, че подкрепя протестиращите - спирайки, светкайки или с клаксон. 

Общо участниците - зелени и рафтъри, са не повече от 30 човека. 

Това е поредният опит на зелените да блокират довършването на АМ Струма през Кресненското дефиле и да запазят лобистките си интереси за 15-километров тунел. Този път използват спортно състезание. Точно преди изборите събитието има и политически оттенък, тъй като Андрей Ковачев е отявлен активист и бивш съпредседател на Зелено движение.

Ако до 2027г. АМ "Струма" не се построи, България ще върне повече от 1 милиард евро на Брюксел, пише ekonovini. 

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>