Мъжът, вдъхновил филма "Хотел Руанда", беше освободен от затвора

25.03.2023 10:19
Пол Русесабагина, вдъхновил филма "Хотел Руанда", беше освободен от затворащ Снимка: Ройтерс

Пол Русесабагина, човекът, чиято лична история, вдъхнови сценария за холивудския филм "Хотел Руанда", беше освободен от затвора в Руанда, съобщиха американски официални представители, цитирани от Ройтерс и БТА.

Пускането му на свобода стана възможно, след като присъдата му бе намалена в резултат на интензивни дипломатически усилия от страна на САЩ.

Снощи Русесабагина, който има право на постоянно пребиваване в Щатите и освен руандийско има и белгийско гражданство, беше прехвърлен от затвора в катарското посолство в руандийската столица Кигали, придружаван от американски дипломат, съобщиха пред репортери във Вашингтон двама представители на правителството "Байдън".

За освобождаването му потвърди и руандийски правителствен говорител. По-рано вчера управляващите в африканската страна обявиха, че ще го пуснат на свобода.

Русесабагина беше осъден през септември 2021 г. на 25 години за връзки с групировка, противопоставяща се на властта на руандийския президент Пол Кагаме, която има и военно крило. Обвинението срещу него бе в тероризъм.

Президентът на САЩ Джо Байдън разпространи изявление, в което приветства освобождаването на Русесабагина и благодари на правителствата на Руанда и Катар за това, че пускането му на свобода е станало възможно.

Русесабагина ще остане още няколко дни в Руанда, след което ще замине за Доха, а оттам за САЩ, казаха американските представители.

Един от тях заяви, че правителството на САЩ не е правило никакви отстъпки на руандийските власти, за да осигури освобождаването му. "Мисля, че това по-скоро е резултат от съвместни стъпки на руандийското и американското правителство, а и на самия Пол", каза източникът.

САЩ и Руанда винаги са поддържали тесни връзки в исторически план, но случаят с Русесабагина и изпращането на руандийски войски в ДР Конго и подкрепата на Кигали за бунтовниците там се отрази доста отрицателно на отношенията им.

Говорител на руандийския президент написа в Туитър, че освобождаването на Русесабагина е "резултат от общо желание за ново начало в американско-руандийските отношения".

Шейсет и осем годишният Русесабагина отричаше обвиненията и бойкотираше делото срещу него, което той и привържениците му окачествиха като политически фарс.

Русесабагина твърдеше също, че че през 2019 г. е бил отвлечен от Дубай и върнат принудително в Руанда. Кагаме отрече, но допусна, че Русесабагина може да е бил измамен да се качи на самолет за Руанда.

Вашингтон заяви, че той не е трябвало да бъде задържан, като американските възражения донякъде бяха свързани и с липсата на гаранции според САЩ, че Русесабагина ще получи право на справедлив процес.

Източник на Ройтерс от американския Конгрес, запознат с преговорите за освобождаването му, отбеляза, че случаят има отзвук, далеч надхвърлящ границите на Африка и добави: "Мисля, че на руандийците им стана ясно, че този проблем няма да изчезне".

Филмът "Хотел Руанда" пресъздава успешното спасяване от Русесабагина на над 1000 бежанци, включително семейството му, по време на геноцида в Руанда през 1994 г., като ги подслонява в управлявания от него хотел в Кигали.

Русесабагина, който е отявлен критик на Кагаме, призна, че е имал ръководна роля в опозиционната организация Движение за демократични промени в Руанда, но отрече да носи отговорност за нападенията, извършени от военното му крило Силите за национално освобождение.

Други от Оживление

Телешки скалопини с богат винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Георги Георгиев, който подрежда с кауза София

“Да подредим града с Георги Георгиев” - ето така общува със софиянци председателят на СОС Георги Георгиев. Той направи подкаст, в който разказва за всичко - от това как да помогнем на децата със

Силвия Лулчева и Васил Бинев участват във втория филм на Яна Титова – “Диада”

В главната роля във втория филм на Яна Титова - “Диада”, е 19-годишната актриса Маргарита Стойкова, позната от сериала “Татковци”. Тя играе Дида, която е на 16 години и живее в малък град

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан, съобщи АФП. Да се работи в киноиндустрията е мечта, която все по-често се превръща в кошмар във Франция

Евелин Костова на 30: Влизам в новото ниво с много мечти, малко планове и с верни приятели

Актрисата Евелин Костова отпразнува 30-годишнината си, обградена от любимите си хора. За това сподели самата тя в инстаграм профила си, като сподели снимки със семейството си

>