Петима ще отговарят пред съда за убийството при масовия бой в Казанлък

23.03.2023 14:37 Ваньо Стоилов
Окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов /на преден план/ и директорът на ОДМВР старши комисар Лазар Христов дадоха днес пред журналисти подробности за мерките след масовия бой в центъра на Казанлък на 20 март т.г. между две ромски фамилии. Снимка: Ваньо Стоилов

Кръгът на обвинените ще се разшири заради нанесените множество травми на участници в "битката"

За петима души, сред които непълнолетен на 17 години и жена, са събрани достатъчно доказателства, за да им бъде повдигнато обвинение за смъртта на 36-годишен мъж,, настъпила след масовия побой на 20 март до кооперативния пазар в Казанлък. Петимата са в ареста за 72 часа с прокурорско разпореждане, предстои утре Окръжният съд в Стара Загора да се произнесе по прокурорското искане за постоянно задържане под стража и на петимата. Това съобщи на пресконференция днес окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов.

Тъй като на много хора са нанесени телесни повреди, със сигурност кръгът на обвиняемите ще бъде разширен, но събраните доказателства трябва да се прецизират, допълни прокурорът.

Директорът на ОДМВР в Стара Загора старши комисар Лазар Христов припомни, че сигналът за масовия побой е подаден в 13,55 часа в понеделник, а полицейски екипи са били на мястото минута след 14 часа. След като чули сирените на приближаващите полицейски автомобили, участниците във въргала се разбягали, но впоследствие били установени. Още в първия ден са задържани 19 лица, 14 от които са с криминални прояви - основно хулиганство и кражби. На 11 човека е оказана медицинска помощ, като и до момента за 5 от тях има опасност за живота. "Травмите на трима, които са в критично състояние, се утежняват въпреки усилията на лекарите", каза още окръжният прокурор.

Един от мъжете, баща на 2 деца на 36 години, е починал от раните си в медицинско заведение в Казанлък.

Старши комисар Лазар Христов обясни, че враждата е между два ромски рода от село Тъжа в община Павел баня - Бишеви, от които е и починалият човек, и Тахирови. Всички те живеели в село Тъжа, но в последствие малка част от хората били помолени от полицията и те приели да се преселят при роднини в съседното село Манолово, за да се потуши напрежението в Тъжа.

Всичко започнало в средата на миналата година съвсем невинно, когато дете от единия род е ударено от представител на другата фамилия. Последвала саморазправа, при която били увредени къщи на двата рода. В последствие искрите между враждуващите прехвръквали периодично - на 11 октомври м.г. станало сбиване току пред сградата на полицията в Казанлък, където били извикани да дават показания за погрома над къщите част от участниците в него. Там ги причакали и нападнали от другия род. Спречкване станало и на 10 февруари т.г. близо до игрална зала в Павел баня. И в двата случая имало задържани и са образувани досъдебни производства.

На 20 март от 14,30 часа в Районния съд на Казанлък трябвало да се гледа делото заради боя до полицията, но вместо в съдебната зала ромите предпочели сами да раздават правосъдие преди съдебното заседание. В търкала участвали около 30 души от двете страни, подготвени предварително. Действали първосигнално. Бойният им арсенал бил земеделски сечива - мотики, брадви, лопати, но и дървени пособия като сапове и колове. Делото било отложено.

"Повечето от тези хора работят в розопроизводството и са използвали сечивата, с които са в градините. При тях не е открито огнестрелно оръжие", поясни старши комисар Христов.

Работата по случая продължава, тепърва ще бъдат назначени нови експертизи. Окръжният прокурор Дичо Атанасов съобщи още, че екипът от прокурори и от следователи ще бъде разширен, тъй като в убийството е замесен и непълнолетен. Случаят е предаден на Окръжната следствена служба в Стара Загора.

В хода на разследването на предишните сблъсъци било установена, че част от ромите живеят на 4 адреса в село Тъжа незаконно. В селото вече се чуват гласове те да бъдат изселени.

Със случая е ангажирана и местната власт в Павел баня, а общинският кмет Иса Бесоолу лично се е заел с ролята на модератор при разговорите с двете фамилии. По линия на полицията и жандармерията присъствието на униформени в двете села е засилено.

Конфликтът стана повод старши комисар Лазар Христов да каже още, че в полицейския участък на Павел баня има кадрови проблеми заради незаети щатни бройки. "Една от мерките, които ще вземем, е да предложим на наши млади перспективни служители да поработят в този район, за да натрупат опит за по-нататъшното си кариерно израстване", сподели директорът. Предстоят и поредица срещи с кметове на населени места от района с цел превенция по опазването на обществения ред.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>