Стадионът, който лиши кмета на Пловдив от втори мандат, готов до 9 дни (снимки)

23.03.2023 09:07 Радко Паунов Румен Златански
Така изглежда спортното съоръжение на този етап. СНИМКА: “КОЛЕЖА 24/7”
Кметът Здравко Димитров пробва нова седалка на сектор А от стадиона.
Отборът на "Ботев" за първи път от 9 години проведе тренировка на новия стадион преди дербито с "Локомотив".
Валяци и тежка техника полагат настилка на паркинга пред стадиона.

Над 200 работници и сто машини повече от 20 дни ударно работят на стадион “Христо Ботев” в Пловдив. Поставят се 18 800 седалки, като в това участват и фенове, монтират се два асансьора на сектор А, сложени са над 100 лампи и в следващите дни ще бъдат направени всичките общо 200.

Пред завършване е козирката на централната трибуна. Асфалтират се паркинги.

На 31 март трябва да е готово спортното съоръжение,

заради което лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска оставката на кмета Здравко Димитров. Откакто Зико разбра, че няма да получи втори мандат, работата по стадиона върви с невиждани темпове.

Теренът е напълно готов и още на 18 март футболистите проведоха на него тренировка преди дербито с “Локомотив”. Това стана след 9 години и 3 месеца отсъствие, откакто съоръжението беше съборено и започна изграждането му от нула.

Първоначално с него се зае тогавашният шеф на КТБ и на клуба Цветан Василев, който взе стадиона на концесия. И обеща да инвестира над 20 млн. лева. Успя да изгради на груб бетон само трибуните и изостави обекта през 2014 г. при фалита на банката.

Години наред стадионът буренясваше недовършен

Работата по него се възобнови чак през лятото на 2019 г., когато тогавашното правителство отпусна 25 млн. лева за него и 12 млн. лева за стадиона на “Локомотив” (Пловдив).

Изграждането на “Христо Ботев”, известен още като Колежа, се оказа обаче най-големият проблем на Здравко Димитров. Намесата на феновете в строителството оскъпи значително обекта, тъй като те поискаха промяна на проекта и целият стадион да бъде покрит с козирка.

Така нужните средства набъбнаха до 58 млн. лева. Наложи се общината да изтегли 12 млн. лева заем и да дофинансира с още 16 млн. Отделно даде и 2 млн. за седалки.

Запалянковците бяха вечно недоволни. Правиха протести с плакати “Колежа или смърт!”, искаха оставки. Периодично влизаха в конфликт и с изпълнителя на обекта - транспортния бос Илиян Василев, като го обвиниха за забавеното строителство и в некачествена работа.

Не беше пощаден и зам.-кметът по строителството Пламен Райчев, който след заплахи от страна на фенове се оттегли от обекта.

  Успоредно строителят Илия Филипов извади работниците и техниката от обекта на 1 март, тъй като не беше получил възлагателно писмо от общината за усвояването на 5,3 млн. лева за тази година. Те са част от въпросните 16 млн., които ще му се плащат в продължение на три години.

Той заплаши, че при тази ситуация стадионът няма да бъде завършен. Два дни по-късно обаче промени решението си.

“Аз съм ботевист и няма да оставя клуба на произвола”, заяви Филипов. Запалянковците му отвърнаха, че се връщал на обекта, за да усвои парите.

Навръх 3 март строителите започнаха да работят и не са спирали оттогава

“Плочките в баните ни се напукаха, а усещането е за земетресение от 4-а степен по Рихтер”, негодуваха живеещи в блоковете около Колежа. Те се оплакаха, че цял месец са подложени на тормоз от строителите.

“Започват в 7 сутринта и продължават до 22. Всеки ден - няма събота, няма неделя. Трамбоват с машини и силата е толкова голяма, че в апартаментите ни непрекъснато тресе. Чаши и чинии дрънчат в шкафовете постоянно”, заяви Наташа Димитрова, която живее на метри от стадиона.

Тя и хората наоколо казват, че искат да проявят разбиране, но не издържат.

“Пловдив няма сграда на операта, няма концертна зала, но за сметка на това има стадион за 58 млн. лева. Обидно е за града”, изригна Димитрова.

“Това е нормален строителен процес. Какво предлагат? Трябва да се изтърпи, такава е технологията”, отвърна Атанас Чилингиров, който отговаря от община Пловдив за обекта.

Стадионът става красавец,

категоричен е кметът Здравко Димитров, който периодично ходи да инспектира. И припомни, че още тогава е призовал феновете да имат малко търпение.

“Всичко ще си дойде на мястото. И двата стадиона вървят добре. Това, което се случва в Пловдив, няма аналог. Кой друг град строи два стадиона наведнъж”, попита Зико.

Запознати твърдят, че той често информирал бившия си лидер за напредъка на строежа. И не изключват, че в крайна сметка завършването на стадиона може да ги сдобри.

Строитeлят Илиян Филипов твърдо уверява, че Колежа ще е готов в края на месеца. През април трябва да получи лиценз, който дава право на него да се играят мачове от българското първенство.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>