Прокуратурата екстрадира българка по молба на САЩ

22.03.2023 17:25
Прокуратурата СНИМКА: Архив

Днес, 22.03.2023 г., в Прокуратурата на Република България се получи писмо от Департамента по правосъдие на САЩ, с което се изказва благодарност за ползотворното сътрудничество с българската прокуратура. Също така прокуратурата е информирана, че българската гражданка И.Д. е пристигнала на територията на САЩ във връзка с процедура по изпълнение от ВКП и СГП на молба за екстрадирането й.

На 24.03.2021 г. във ВКП е образувана преписка по повод молба за екстрадиция от съдебните власти на САЩ по отношение на българската гражданка И.Д., получена по дипломатически път. Към преписката е приложено копие на нота на Посолството на САЩ в София и придружаващи документи, съгласно чл. 8 до 10 от Договора за екстрадиция между правителството на Република България и правителството на САЩ (в сила от 21 май 2009 г.).

Приложени са резюме на фактите по делото, което се води в САЩ, процедурната история на производството, както и обвиненията срещу българската гражданка И.Д., която е издирвана с цел наказателно преследване за „конспирация за извършване на измама с електронни средства“ и за „конспирация с цел пране на пари“ – престъпления по Глава 18 от Кодекса на САЩ. Обвиненията, по които се иска екстрадицията, са въз основа на чл. 3, т. 8 и т. 9 от Договора за екстрадиция между правителството на Република България и правителството на САЩ. Към молбата е приложена и заповед за арест, издадена на 24.09.2020 г. от съдия в Окръжен съд на САЩ за Южния окръг на Ню Йорк.

На 08.06.2021 г. във ВКП, отдел „Международен“, постъпва писмо от МВР-ДМОС, с което се изпращат документи във връзка със задържането на И. Д., въз основа на издирването й с червен бюлетин от 31.05.2021 г. по искане на съдебните власти на САЩ. На 08.06.2021 г. българската гражданка е задържана за срок от 24 часа по реда на чл. 72, ал. 1, т. 6 от ЗМВР.

На основание изложената фактическа обстановка прокурор от ВКП издава постановление за задържане на И.Д. за срок до 72 часа, като преписката е изпратена на градския прокурор на СГП за осъществяване на процедура по реда на чл. 14, ал. 4 т. 1- 4 от Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест /ЗЕЕЗА/.

На 10.06.2021 г. СГП внася в СГС искане за постановяване на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо И.Д. На 11.06.2021 г. съдът постановява задържането на И.Д.

На 15.06.2021 г. СГП внася в СГС искането на САЩ за екстрадиране на И.Д. за разглеждане по същество.

На 01.12.2021 г. с решение на СГС допуска екстрадиция на И.Д. във връзка с искане на САЩ за предаването й с цел наказателно преследване по дело на Окръжен съд на САЩ Южен окръг на Ню Йорк по внесен обвинителен акт, издаден на 24.09.2020 г., с обвинения за конспирация за извършване на измама с електронни средства и конспирация с цел пране на пари.

Обвиненията спрямо И.Д. са за това, че в периода от 2014 г. до 2019 г. в Южен окръг на Ню Йорк и на други места, заедно с други лица, умишлено и съзнателно са се събрали и измислили план за измами за получаване на пари и имущество под фалшив и измамен претекст, като са изпращали по електронен път, радио и тв комуникации различен вид съобщения за продажба на криптовалута, известна като „УанКойн“, давали са неверни твърдения и са представяли неверни изявления, за да набират хора по целия свят, които да инвестират в „УанКойн“. Второто обвинение е за пране на пари, като са извършвани транзакции на имущество, за което лицата са знаели, че е предмет на незаконна дейност по повод измами, с цел да укрият имуществото, придобито от тази им дейност.

Прието е, че описаната деятелност на И.Д. може да се квалифицира като престъпление по чл. 321, ал. 3 във връзка с ал. 2 от българския НК, участие в организирана престъпна група, създадена с цел извършване на измами и пране на пари, а също така и сдружение с цел изпиране на пари, придобити от престъпна дейност.

Решението на СГС е обжалвано от защитата на И.Д. пред Софийски апелативен съд, който на 02.02.2023 г. е потвърдил решението на СГС за предаване на българската гражданка на съдебните власти на САЩ.

На основание на влезлия в сила съдебен акт българските и американските власти са договорили предаването на И. Д. на 20.03.2023 г.

В 02,50 часа на 20.03.2023 г. служители на Главна дирекция „Охрана“ при Министерство на правосъдието са предали И.Д. на упълномощени служители на компетентните власти на САЩ. Предаването е осъществено на ГКПП „Аерогара София“.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>