"Ендевър" - сериалът за твърде умния детектив от Оксфорд, с последен 9-и сезон

22.03.2023 08:56
Ендевър Морз (вляво) и Фред Търздей в кадър от филма

"Класно начало" - така филмовите критици във Великобритания определиха първия епизод от 9-ия последен сезон на международно признатата британска детективска драма „Ендевър“.

Първата серия, наречена "Прелюдия", вече бе излъчена премиерно в Обединеното кралство, а у нас 9-ият сезон на телевизионната поредица тръгва на 3 април от 21,00 ч по Epic Drama.

Всъщност това е краят на началото на Ендевър и окончателната му трансформация в Морз – такъв, какъвто е в сериала „Инспектор Морз“ от 1980 г.

„Финалът на тази предистория на "Инспектор Морз" имаше проблеми, които най-сетне трябваше да разреши и го направи със стил,“ пише в. "Гардиън". „От брилянтно мъчителните моменти до вълнуващия край той остана верен на себе си.“

"Ендевър" е вече 10 години на малкия екран, но всъщност започва като филм - предистория на този първи сериал, излъчван от 1987 до 1993 г., който нареди Ендевър Морз сред най-популярните тв детективи на всички времена, сравним с Мис Марпъл и Уилям Мърдок например.

Сериалът „Ендевър“ започва през 2012 г. като самостоятелен тв филм, но е толкова успешен –

с над 8 млн. зрители само във Великобритания

– че продуцентският екип трансформира формулата в поредица, чиито почитатели растат непрекъснато. Последният 9-и сезон довежда броя епизоди с филмова продължителност до общо 36.

Великолепният Шон Евънс, който е в главната роля и е режисьор на някои от епизодите в сериала, разказва, че не е гледал епизоди от „Инспектор Морз“ от 80-те години на миналия век - това е сериалът, предшестващ „Ендевър“, защото не искал по никакъв начин версията на актьора Джон Тоу да повлияе на неговия герой. Вместо това прочита книгите, което му дава повече свобода в превъплъщението.

Наскоро актьорът Роджър Алам коментира двете финални сцени между неговия персонаж Фред Търздей и Морз, наричайки ги "ужасно емоционални". Всъщност най-запознатите знаят, че в сериала „Инспектор Морз“ (1987 – 1993 г.) Търздей не присъства и дори не се споменава от Морз в продължение на над 33 епизода.

Причината за този дълбок разрив ще бъде разкрита най-сетне във финалния епизод на 9-ия сезон, коойто е планиран за 17 април от 21,00 часа.

Динамичният детективски тандем Ендевър и Търздей е известен със своята екранна химия, но не много зрители знаят, че актьорите са

играли колеги детективи и преди

- във великолепната британска криминална драма на Би Би Си Ashes to Ashes (сезон втори), излъчена през 2008 г.

В последната трилогия за младия Морз героите Ендевър и Търздей са в нова ера на промени както в професионален, така и в личен план. Случващ се през пролетта на 1972 г., първият епизод на 9-ия сезон отново е режисиран от Шон Еванс.

Синът на Фред Търздей Сам се завръща от Северна Ирландия след службата си в британската армия, а Ендевър и Фред трябва да разследват два необясними смъртни случая, свързани с един оркестър.

Завръщането на Ендевър в Castle Gate съвпада с още едно завръщане у дома - това на

прочутия Оксфордски концертен оркестър

Воден от известния композитор сър Александър Лермонтов, оркестърът се качва на сцената, за да изпълни дебютно прословутата Девета симфония и както предрича суеверието - по примера на великите - тя може да му е последната.

Във втората част с оригинално заглавие Uniform минават две седмици, откакто са открити телата на Андрю Люис и Мики Флъд, а полицията не е близо до разкриването на случая. Ендевър подозира връзка между изчезването на жена и предишния й работодател, но друг случай с изчезнал изисква вниманието му.

Този път това е художник, чиято работа краси кориците на поредица криминални романи. По-внимателно вглеждане в тях разкрива неочаквана връзка с друг случай, който Ендевър отчаяно иска да разреши. За още по-голямо затруднение на тандема Ендевър - Търздей актьорският състав на детективския сериал Jolly For Short е в града, за да заснеме последната серия…

Шокиращо откритие сочи към зловеща конспирация, включително сред висшите ешелони на Оксфорд и извън него. Разкритията костват много и заплашват да попречат на Ендевър да разреши случай.

В последният епизод на сериала – с оригинално заглавие Exeunt – се получават редица известия за смърт чрез Oxford Mail, всяко с отличително, загадъчно послание. Ендевър е решен да разгадае пъзела, което го отвежда до поредица от погребения, и в крайна сметка го сблъсква с идеята за собствената му смъртност.

Междувременно миналото на Търздей заплашва най-сетне да го настигне. Той е принуден да прибегне до отчаяни мерки, за да защити онези, които обича най-много. В полицейския участък екипът тръгва по различни пътища, но какво означава това за Ендевър и Търздей?

Деветият сезон на "Ендевър" започва с трите епизода с филмова продължителност (Prelude, Uniform, Exeunt) от 21,00 часа на 3, 10 и 17 април по Epic Drama.

Други от Оживление

Телешки скалопини с богат винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Георги Георгиев, който подрежда с кауза София

“Да подредим града с Георги Георгиев” - ето така общува със софиянци председателят на СОС Георги Георгиев. Той направи подкаст, в който разказва за всичко - от това как да помогнем на децата със

Силвия Лулчева и Васил Бинев участват във втория филм на Яна Титова – “Диада”

В главната роля във втория филм на Яна Титова - “Диада”, е 19-годишната актриса Маргарита Стойкова, позната от сериала “Татковци”. Тя играе Дида, която е на 16 години и живее в малък град

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан, съобщи АФП. Да се работи в киноиндустрията е мечта, която все по-често се превръща в кошмар във Франция

Евелин Костова на 30: Влизам в новото ниво с много мечти, малко планове и с верни приятели

Актрисата Евелин Костова отпразнува 30-годишнината си, обградена от любимите си хора. За това сподели самата тя в инстаграм профила си, като сподели снимки със семейството си

>