Още IT компании ще инвестират в Бургас, 40 вече разкриха 2000 работни места

21.03.2023 17:02 Тони Щилиянова
Димитър Николов (вдясно) разговаря с представители на високотехнолигични компании.

Морският град прави първия по рода си фестивал на дигиталните номади през юни

Първият по рода си фестивал на дигиталните номади, фрийленсъри и IT специалисти - Remotion Fest Burgas, ще събере през юни хора от цял свят, обяви кметът Димитър Николов по време на среща на ученици и студенти с работодатели от високотехнологичния сектор.

Тя бе организирана от Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии, която обединява едни от най-големите български и международни компании в сферата на изнесените бизнес услуги и технологиите.

Мениджъри на 18 такива компании разясниха подробно на младата аудитория какви кадри търсят и какво предлагат. Голяма част от участниците бяха от първия випуск, завършващ тази година Професионалната гимназия за компютърно програмиране и иновации, създадена преди 5 г.

Кметът Николов припомни, че допреди няколко години в Бургас са работели едва 250 души от сектора на изнесените бизнес услуги и технологии, а днес в града оперират над 40 компании от бранша с над 2000 служители.

“Не бива всичко да се случва в София, децентрализацията трябва да продължи. По време на ковид изолацията по естествен начин се развиха хоум офис процесите.

Сега много хора работят от Бургас за компании извън града и страната. Тук дойдоха и останаха много IT специалисти от Украйна, Русия и Беларус.
Всичко това показва по-голям и недоразвит потенциал на Бургас, върху който трябва да продължим да работим заедно”, допълни бургаският кмет.

От Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии очертаха развитието на локални екосистеми извън столицата като приоритет, в който ще продължат да инвестират.

“Бургас е общината, с която работим най-добре и лесно през последните години. Отлично комуникираме и с местните университети и училища.

Градът има още по-големи възможности да привлича млади проактивни хора”, каза председателят на асоциацията Илия Кръстев. И той, и кметът Димитър Николов призоваха младежите да изберат българските компании и да останат в родината си.

Според последни данни на асоциацията размерът на технологичния сектор и индустрията на изнесените услуги възлиза на 4,225 млрд. евро и формира 5,9 % от годишния БВП на България, а прогнозата към 2025 г. е той да достигне 9%.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>