Всички срещу Гешев или Гешев срещу всички в “завладяната” (по Гешев) държава?

17.03.2023 22:00
Иван Гешев
Цветан Василев
Красимир Каменов
Тони Иванов
Дилиян Георгиев
Димитър Стоянов

Как ще завърши мача прокуратурата, как ще разиграват топката политиците - по това ще разберем дали този път се случи нещо сериозно, или всички гледаме кино с пуканки (по Къро)

Разкрита мащабна престъпна група или взривяване на предстоящите избори? Това ли е нашата държава, “завладяна” - според описанието на Иван Гешев, от митични разбойници, през настоящи политици до бизнесмени бегълци и любимци на всяка власт?

Въпроси, които тотално обърканата публика си задава втори ден след безпрецедентните разкрития на прокуратурата.

Всички герои се преплитат в почти 15 сюжетни линии и българите се питат дали някога ще разберат истината.

А тези, които я знаят, най-вероятно ще продължават да я използват не в името на справедливостта, а в полза на личните си интереси. Институциите ще воюват помежду си - видя се още в първата реакция на МВР, което не знае за записите, разлюлели държавата. Политиците също реагираха по начин, който е най-удобен за предизборните им позиции. И докато това не спре, само бандитите у нас ще живеят спокойно.

Така най-кратко може да се обобщи чувството, което остави брифингът на държавното обвинение, продължил точно час и 6 минути. И реакциите след това.

“Презентацията” на слайдове и звукозаписи свърши, а топката бе пратена в две полета - на прокуратурата, службите и МВР, за да довършат започнатото докрай, и на терена на следващите депутати, където всъщност я прати самият Иван Гешев.

Защото те ще са тези, които трябва да финализират сагата с механизма за разследване на главния прокурор.

Фактите

Двама сравнително неизвестни са обвинени за притежание на дрога - Дилиян Георгиев и Тони Иванов. Разследване за данъчни престъпления и пране на пари с неясни участници. Записки, намерени в домовете на Георгиев и Иванов за пари, списък за отстрелване на магистрати, поздравителни бележки. И записи на флашки с поне 15 криминални, политически и бизнес сюжети.

Но с основно действащо лице Красимир Каменов-Къро

Затяга ли се обръчът около небезвестния ъндърграунд герой?

Потърпете малко, лаконично отговаря човек от службите на въпрос ще има ли обвинение Къро. Срещу него вече има защитен свидетел. Твърде вероятно е да е същият, записал разговорите и събирал флашки. 

Оказа се вярно, че пресконференцията на Гешев е трябвало да се проведе преди седмица, но излезли много доказателства, които трябвало да се обработят.

На повечето от записите, пуснати от държавното обвинение, говори Къро с приближени. За Красимир Каменов се знае, че от години живее в ЮАР. Не е известно някога да е бил арестуван, обвиняван и съден за престъпления. Сега се твърди, че е в основата на заговор срещу държавни институции заедно с Цецо от Белград (всички медии разпознават подсъдимия за източването на КТБ Цветан Василев), журналистът от Бърд.бг Димитър Стоянов (какво твърди той - виж в карето долу.), арестанта Дилиян Георгиев, който вече е осъждан, напусналия страната Тони Иванов, румънеца Овидиу Семенеску, но и много други.

Името на Красимир Каменов-Къро не за първи път попада в записи, разпространени

от прокуратурата Първият беше през март 2020 г., няколко месеца след старта на разследването срещу Васил Божков, който вече се бе установил в Дубай. В записите тогава най-богатият българин говори с бившите си съдружници - братята Цветомир и Боян Найденови. Обсъждат подялба на бизнеса.

Живели сте под похлупак. Никой не е смеел да ви каже гък. Ето Къро идва вчера и ми вика: “Що не ме остави да ги омаам?”, казва Божков. На друго място посочва, че Къро може да инвестира в хазарта.

За разлика от сега обаче записите тогава бяха специални разузнавателни средства,

направени по наказателен процес, с разрешение на съдия и годни за доказване на престъпления. Минаха повече от 3 години и не е ясно какво се случва с разследването. Лицето Къро не е обвиняем по делото.

Между другото, изнасянето на информация по разследвания е една от критиките на опонентите на ръководството на прокуратурата и е една от точките в проектите за промени в законодателството от последните 2 години. 

Сега настоящите флашки с главен герой Къро ще бъдат отделени от основното производство за пране на пари и данъчни престъпления и наркотици. За да започне друго - за търговия с влияние.

Вече стана ясно, че разговорите на Къро не са записани по реда на специалните разузнавателни средства, но по съдържащата се в тях информация могат да се извършат необходимите проверки по новото дело.

Мафията атакува институциите в държавата

Това е основното послание, изведено от прокурорите, след като показаха находките от домовете на двамата обвиняеми.

“Цецо от Белград” е една от основните сюжетни линии в разкритията. Не му съобщават цялото име, но, както казва главният прокурор - никой не се съмнява кой е той.

За него става дума няколко пъти в записите, както и в бележката, намерена в дома на Дилиян Георгиев.

Имаме неограничено финансиране от Цецо от Белград за Гешев. Той поема лобистите от Щатите, пише в напечатан текст с неясен произход, подписан от Митко С., вероятно Димитър Стоянов от сайта Бърд.бг.

Ако някой е забравил - Цветан Василев е подсъдим задочно за източването на КТБ. Избяга от страната преди 10 г. и оттогава живее в Белград. Той и Васил Божков (който също присъства в записите - Дилиян Георгиев разказва в ресторант, че Влади Горанов е вземал парите от Черепа и пита къде ги е носил)

неведнъж са посочвани като основните врагове на главния прокурор

Още повече че като редови прокурор именно Гешев ръководеше разследването за КТБ. 

Пак от жилището на Дилиян Георгиев е иззета бележка с крупни суми и списък с финансови институции. Една от тях е ВТБ - руската банка, попаднала под санкциите на САЩ, която в миналото беше съдружник с Цветан Василев в КТБ. И Гешев посочи тази връзка в четвъртък.

В записите от флашките сега Цецо от Белград присъства два пъти в разговорите - веднъж е казал, че американците са свършили повече работа от Кьовеши за борбата с корупцията у нас. Втори път Дилиян Георгиев говори с Къро и изпуска репликата: Цецо ми звъня вчера от Белград, на първи чакат някой да им каже какво трябва да направят, да им обясни, и така. И все пак е от първо лице, щото оня е посредник. Не става ясно кои събития визира.

Но на няколко пъти участниците говорят точно за Иван Гешев, който явно е №1 в списъка с “вредителите за уволнение”,

както е озаглавено изброяването на магистрати от вече закритото спецправосъдие.

В различен състав петимата от разговорите обсъждат как главният прокурор е бил в САЩ и дали е видял Байдън, как американците казали на Бойко, че ще попадне в следващия списък “Магнитски”, ако не смени Гешев, той пък бил на крачка да арестува лидера на ГЕРБ. Един от записите е посветен на това как евродепутат ще внесе сигнал срещу Гешев под давлението на събеседниците от флашките.

И той е готов тоя тъпанар. Това е, няма как да го спасят вече. Има, до изборите има 2 месеца. До 2 април охооо, докато остане той. А и няма да позволят, казва мъж, за когото прокуратурата посочва, че е Красимир Каменов-Къро.

Случайно или не, в записите освен Къро и Цецо от Белград присъства и “Бобока”. Не става ясно кой от братята - Атанас или Пламен. Би могло да се предположи, че е Пламен Бобоков - също клиент на прокуратурата, който неведнъж е изразявал позицията си против Иван Гешев. Но и това е хипотеза.

За “Бобока” говори съгражданинът му от Русе Дилиян Георгиев, когато става дума, че ще търси информация за фабрика на Христо Лачев. Обещава, че “Бобока” ще му каже, защото с Лачев били комшии в Априлци. За “Бобока” говори и гласът, за който прокуратурата твърди, че е на Къро. Става дума за техен човек в Цюрих, за когото събеседникът му - мъжът с променения глас, казва, че е Бобоков.

Именно споменаването на бизнесмена стана повод Гешев да напомни една популярна снимка на “България Днес” отпреди време. На нея се вижда как

лидерът на ДБ Христо Иванов се качва в джипа на Пламен Бобоков,

паркиран зад парламента. После политикът обясни, че двамата обсъждали културен проект. Христо Иванов попита реторично дали е щял да е на площад “Народно събрание”, ако говори нещо тайно.

Не е Бобоков, а Овидиу. Бобоков е много по-слаб в това отношение. Нашите връзки там са много по-големи в Швейцария. Те скриват американците, брат. Ти ще разбереш по-натам какво сме направили на тия нещастници, реди в слушалката Каменов.

А румънецът с френски паспорт Овидиу Семенеску, посочен с имената му от прокуратурата, е издирван от 2019 г. по дело за изнудването на Делян Пеевски и Ахмед Доган. Другите по делото, които лежаха в ареста и сключиха споразумения, са Дилиян Георгиев и Дорин Йордаке, който също е посочен в записите само с първото си име.

Дотук враговете на Гешев, за които става дума в записите, са разследвани от прокуратурата.

Но списъкът не приключва с тях. Случайно или не, намесени са партии, както и

лидерите им Общото между тях е, че искат да се приемат законите, с които да се ограничи властта на главния прокурор. Това са Кирил Петков и Асен Василев от “Продължаваме промяната”, за които говорят участниците: Е, тия са малоумни, казвам ти - “Промяната”. Каквото кажеш, това ще направят. Не са мои хора, ама са много... в друг свят живеят тези хора.

Преди месеци, докато беше премиер, Петков занесе един списък в прокуратурата с имена на хора, които според него трябвало да бъдат разследвани. Той отнесе шеги след признанието на говорителя на кабинета му Лена Бориславова, че списъкът бил направен по гугъл. Именно Къро обаче беше в този списък. 

Но в записите става дума и за Бойко Борисов, чиято партия ГЕРБ първо отказа да гласува пакета от закони за Гешев в 48-ия парламент, но увери, че ще го направи в следващия. По признанията на Борисов - след срещи в американското посолство, където настоявали за това.

В един от записите, направен в китайския ресторант на бул. “Атанас Далчев” до писта за картинг в “Студентския град”, участниците коментират:

В момента Гешев е на една крачка да задържи Бойко - Мислиш ли?

- Защо Бойко го е предложил за разменна монета срещу американците? Ама те не искат Гешев, се чува в един от записите, разпространени от прокуратурата.

Защо прокуратурата пусна този диалог? Това ли е всичко, което са открили, или са отбрани моменти? И не е ли това предупреждение, че на Гешев няма да му мигне окото да задържи, ако трябва, и лидера на ГЕРБ.

След всички 15 записа обвинител №1 заключи:

Срастване на институции, криминална престъпност, мутри и други хора от всякакви прослойки в защита на нелегитимни цели и интереси. Става дума за това, което някои наричат завладяна държава. Целта е да продължаваме да живеем по начина, по който живеем, а пътят към ада е постлан с добри намерения.

И макар пресконференцията да остави повече въпроси, отколкото даде отговори, наивно е да се смята, че държавното обвинение пусна тези разговори от едното притеснение, че след изборите народните представители ще гласуват механизма за разследване на главния прокурор и съдебния контрол върху отказите на прокуратурата.

Едва ли някой се съмнява, че независимо как обвинението се е сдобило с тези телефонни разговори, те са автентични. И че бандитите имат свои хора и в парламента, и в съда, и в прокуратурата, и в полицията, и в бизнеса. Всъщност голяма част от тях отдавна имат свой бизнес.

Затова и много хора трудно заспиват тези дни, смутени дали техните имена няма да изскочат от някоя флашка

А такива, които през годините са поддържали контакти с Къро, със сигурност има. Тази пресконференция е предупреждение и към тях.

Гешев хвърли камъни и в градината на правосъдния министър Крум Зарков, питайки го къде се пишат законопроектите, визирайки явно текстовете за разследването на главния прокурор. Зарков, без емоции, твърдо е решен да вкара в парламента промените в НПК и съдебния закон за съдията, който ще разследва главния прокурор.

Хубавото на Зарков е, че чува критиките и е склонен да коригира предложенията си. Сега механизмът търпи втора корекция, след като веднъж вече беше пренаписан след Венецианската комисия.

Най-очевидният извод обаче е, че след години на корупция на всички етажи в държавата,

на незачитане на законите, на срастване на политика и капитали бандитите са придобили “специални права” - да кадруват, да купуват избори, да разместват полицаи и магистрати като пешки и въобще - безнаказано да правят в държавата това, което решат. Защото са над закона. Ето това чуват в поредната порция записи нормалните българи. Или поне тези, които още имат нерви да ги слушат.

А ако митичният Къро е бил толкова опасен, защо досега не е бил обвиняем?

Защо сега, а не по-рано, обикновено питат медиите. Тогава не съм бил главен прокурор, е отговорът на Гешев.

В публиката остава плахата надежда, че този път може да стане чудо - компетентни прокурори и полицаи да имат достатъчно и най-вече годни доказателства, които съдът да приеме. И никой да не се съмнява, че просто един бандит е нагазил в територията на друг, който още повече от него е завладял “завладяната държава”.

Иначе ще остане неприятното усещане, че всички пак сме били на кино. Или, както казва Къро на свой събеседник: Вземи си пуканки и гледай...

Димитър Стоянов: Няма заговор, Гешев е изплискал легена

Журналистът Димитър Стоянов от Бърд.бг. е едно от основните действащи лица в сюжета на прокуратурата със заговора срещу държавата. От негово име е написана бележката с “неограниченото финансиране от Цецо от Белград”, той коментира с Къро и приближените му актуални теми от политическия живот, говори за интервю, което ще направи с Дилиян Георгиев, и разкритията, които ще има в него. Във фейсбук Стоянов отговори иронично. 

“Гешев съвсем е изплискал легена! Разпространява манипулирани записи, в които няма данни за извършено престъпление. Това му е модел на поведение. Трима не много умни възпитаници на “Симеоново” опитаха да направят внушения, че има заговор срещу него. Няма заговор. От години повтарям, че Гешев е дъното на дъната за държавното обвинение и според мен мястото му е в затвора, защото е корумпиран”, написа Стоянов. Според него разследващите си отмъщават заради негова публикация с разкрития, че Ружа Игнатова е убита по поръчка на Таки (бивш партньор на Красимир Каменов-Къро - бел. авт.).

Димитър Стоянов потвърждава, че на записите е неговият глас, както и думити си от записите, че Гешев спира всичко. В публикацията си във фейсбук уточнява, че става дума за пачките и кюлчетата, Барселона, асфалта, “Булгартабак”, КТБ и други.

Стоянов хвърля светлина и върху други теми от записите - как в чужбина има разследване срещу Гешев и свидетели, които са дали показания за “него, Пепи Еврото, “Делта гард” и обкръжението им”.

“Нямам съмнение, че иззетите вещи от дома му са подхвърлени! Писмата, за които Гешев внушава, че са писани от мен, вероятно са писани в някой кабинет в ГДНП. И какъв заговор срещу Гешев се говори, при условие че Дилиян Георгиев е задържан за наркотици (вероятно подхвърлени в дома му)? Какво, планирал е да надруса дo смърт Гешев ли?”, продължава с иронията Димитър Стоянов.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>