До 10 години в мини "Марица изток" да има 4000 мегавата мощности от ВЕИ, колкото 2 АЕЦ

17.03.2023 16:41 Ваньо Стоилов
Министър Росен Христов в Раднево Снимка: Ваньо Стоилов

Виртуална фотоволтаична централа с участието на миньори, енергетици и хора от района е сред идеите за бъдещето на държавното дружество

Днес в мини "Марица-изток" в Раднево служебният министър на енергетиката Росен Христов обсъди с ръководители от дружеството и представители на синдикатите възможностите за бъдещото развитие на държавното въгледобивно дружество. След срещата, преди да отпътува за подобен разговор и в държавната ТЕЦ "Марица-изток 2", той сподели пред "24 часа":

"Днес в мини "Марица-изток" в Раднево обсъдихме няколко проекта за инвестиции и развитие на региона на базата на зелените технологии. Целта ни е да има алтернатива за предприятията и работниците от района, макар всички да сме убедени, че животът на въглищните централи и мините трябва да бъде максимално дълъг. Засега се нахвърлят идеи, които ще бъдат обсъдени и анализирани. Някои ще отпаднат, ще има и нови.

Трябват ни дългосрочна стратегия, бизнес план за бъдещето на мините, които ще изработим. Нужен ни е и териториално устройствен план, цялостно виждане за тези нeколкостотин квадратни километра, които обхваща теренът на мини "Марица изток", и какви трансформации ще настъпят тук. Намерението е да живеем по-добре и в по-чиста околна среда, без за нарушаваме стандарта на живот на местните хора и да заплашваме работните им места.

Сега тук има сериозно неразбиране, нездравословна паника от затваряне на мощности, породени от ангажименти на предишното правителство. Напротив, трябва да се гледа в бъдещето и местната общност да подкрепя плановете за бъдещи инвестиции. Ето някои от идеите за тях:

В следващите 10 години върху 30-40 хиляди декара в мините, които ще бъдат рекултивирани, да се изградят централи с възстановяеми енергийни източници с мощност 4 гигавата (4 хиляди мегавата). Тези терени са активи на държавното дружество, които в момента не се ползват. Макар да са задължени според концесионния договор, мините не са рекултивирали тези терени поради липса на пари. Рекултивацията на един декар земя струва до 7-8 хиляди лева, а продажната цена на най-добрата земеделска земя в Добруджа е 3 хиляди лева. Т.е. няма сметка земята да се рекултивира и след това да се продава.

Идеалният вариант би бил, ако се намерят частни инвеститори, които да финансират тази рекултивация, тъй като държавните мини не могат. Разбира се, това трябва да бъдат фирми не само със свободни пари за рекултивацията, но и с опит в областта на фотоволтаиците, за да изградят след това и експлоатират новите централи с възстановяеми енергийни източници за определен период от време, при това да го направят бързо. Това са смислени, но тежки изисквания. И заради цената на тока това сега е икономически неизгодно и кандидати и заявки при нас няма, макар че все още има няколко големи инвеститори, които са настроени позитивно към идеята. Но истината е, че поне засега никой не е пожелал да види конкретни терени в района на мините, върху които да постави фотоволтаици.

За самите мини се предвижда да изградят своя централа с ВЕИ и мощност 150 мегавата, но пак с условието, че се търси инвеститор, който да поеме първоначалните разходи и след това да му се плаща разсрочено от печалбата на тока, който мините ще добият и продават. Ще кажете, че дружеството може да получи повече пари, ако се увеличи цената на въглищата. Да, но това ще рефлектира по-нататък по веригата чак до крайните потребители, които ще получат по-скъпо електричество. Аз, като министър, гледам целия процес, е не просто едно предприятие или едни хора да са по-добре за сметка на други.

Вече има поръчка от Министерството на енергетиката и БЕХ за изграждането на първи 1000 мегавата мощност от ВЕИ в района на мини "Марица изток" и работна група работи над това. Целта е с електричеството да се захранва бъдещият индустриален парк на Раднево.

Съществува и идея за изграждането на виртуална фотоволтаична централа. Това означава върху покривите на къщите в района, който сега са неизползваем актив, при съгласие на собствениците им да бъдат поставени фотоволтаици - все едно за сметка на държавата или от частен инвеститор. Тези собственици на къщи, които могат да бъдат миньори, енергетици или просто хора, които живеят тук, да получават наем или част от печалбата при продажбата на тока - това ще бъдат допълнителни приходи за тях. Разбира се, засега това е само идея, тя може да отпадне по административни или технически причини, но съм сигурен, че ще се появят нови идеи. Важното е да се мисли креативно и отговорно, защото вземането на едно решение всъщност е поемане на отговорност.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>