Ето какви са ползите от тренировката на велоергометър

16.03.2023 13:37 24 часа Пловдив онлайн
Снимка: Pixabay

Велоергометрите са кардио уреди за статично колоездене, т.е. симулират карането на колело и са предназначени за трениране и поддържане на физическа активност основно в домашни условия.

Всички велоергометри са с по-нисък до среден разход на енергия, тоест покачването на пулса при трениране е по-бавно и умерено. Полезни за поддържането на сърдечно-съдовото здраве при хора с по-едра конструкция, свръхтегло или без предишен спортен опит.

Какво трябва да знаем за ползите от този тип фитнес тренировки?

Подобно на колоезденето, на чиято основа стъпва, тренировката на велоергометър влиза в списъка на индивидуалните спортове с най-голямо изгаряне на калории, а ползите от практикуването му могат да се усетят и от начинаещи, и от професионалисти. Редовното трениране развива издръжливост, без да се натоварват ставите, което го прави подходящ за рехабилитация и физиотерапия или за хора, които имат трудности при продължително спортуване, посочват специалистите от Sporten sklad. 

Както при всяко кардио упражнение, и статичното каране на колело помага за повече тренираност на човешкото тяло. Ползите от тренировките на велоергометър могат да се определят по следния начин:

Не на последно място, в списъка на ползите от кардио тренировките на велоергометър е и т.нар. ефект на еуфория (“runner’s high”) след увеличената секреция на хормони, като кортизол, адреналин и ендорфини, а след тях и на допамин и серотони. Този, ненамерил все още научно обяснение, прилив на емоции намалява усещането за умора и болка и карат трениращият да се чувства значително по-добре. Именно този ефект води и до спортните постижения по принцип. 

Видове велоергометри за тренировки с полза

Най-общо, велоергометрите се поделят по два критерия – в зависимост от начина на работа и конструкцията (т.е. контролът на натоварването) и според формата им. Всички модели, без значение от вида, предлагат базови функции като определяне на нива на съпротива (съпротивление) и режим за програмиране. 

Според контрола се делят на:

Според формата си, уредите биват или в класическия изправен вид, познат от колоезденето, или хоризонтални (легнали), при които педалите са пред колоездача.

Има и трета група велоергометри – т.нар. спининг байкове, които са специално разработени за интензивно натоварване и се доближават максимално до естественото колоездене, а някои модели предполагат използването им само със специални вело обувки. 

Как се избира велоергометър?

Изборът много напомня на избора на велосипед. Трябва да се отчетат няколко фактора - колко често ще се използва, от колко души и колко дълго. Задължително условие е да се съобразят височината на трениращия и конструкцията на краката му, както и да се спазят изискванията за товароносимост.

За по-голям комфорт, респективно по-големи ползи от тренировката е добре да се съобрази качеството и ергономичността на седалката и допълнителните електронни функции. 

Кои тренировки на велоергометри са с най-голям ефект?

Удобството от безопасността на ползването им прави тези фитнес уреди задължителен елемент от всяка тренировъчна програма. Скорошно проучване на Американския колеж по спортна медицина сочи, че ползите от половин часово каране се измерват с до около 250 изгорени калории.

Като изключително ефикасни се определят комплексите в съчетание на ергометри със силови упражнения, тези за издръжливост и високо-интензивните интервални (HIIT) тренировки, където определящи са интензивността, продължителността и начинът на изпълнение на упражненията.

Преди да се пристъпи към тренажора, задължително трябва да се регулира и напасне височината и разположението на седалката и на кормилото, така че при завъртането на педалите в най-отдалечената им част, кракът да е изправен, натискът да се извършва от напречния свод на ходилото му без напрежение.

Важно е да се определи и най-оптималното съпротивление на педалите. За целта могат да се ползват и готовите програми на уреда. Колкото по-голямо е съпротивлението, толкова по-ефективно се горят мазнините, а издръжливостта се увеличава. Бърз тест за това е при завъртането на педалите да се усеща напрежение в мускулите на бедрата и на прасците. 

Всяка тренировка на велоергометър започва със кратка серия загряващи стречинг упражнения и приключва с разтоварващи, които целят успокояването на сърдения ритъм и отпускане на мускулите. 

За да има полза, минималната продължителност на тренировката трябва да е между 30 и 60 минути, а интензивността – пет пъти седмично. 

Единственото противопоказание за тренировките със статични велосипеди е за хора с артрозни изменения и травми на колената.

Други от Спорт

Стефан Стоянов ще води "Ботев"(Пд) до края на сезона

Стефан Стоянов ще води "Ботев" (Пловдив) в оставащите три мача от първенството на Еfbet лига, съобщиха от клуба.  Днес  той направи първа тренировка начело на "канарчетата"

"Ботев" (Пд) играе 2 мача с гръцкия "Арис" в памет на Тоско Бозаджийски

"Ботев" (Пловдив) уреди 2 приятелски срещи с гръцкия гранд "Арис" (Солун). Двата "жълто-черни" отбора ще играят в памет на Тоско Бозаджийски. Големият привърженик на "канарчетата" загина

"Ботев" (Пд) загуби с 1:2 от "Арда" за "сбогом" с Бруно Балтазар

"Арда" победи с 2:1 "Ботев" (Пд) в Кърджали среща от 33-ия кръг на Първа лига. Домакините успяха да обърнат резултата, след като преди почивката изоставаха в резултата

Пловдивчанинът Димитър Кузманов отпадна на квалификациите от турнира "Ролан Гарос"

Димитър Кузманов отпадна в първия кръг на квалификациите на Откритото първенство на Франция по тенис за мъже и жени „Ролан Гарос". Пловдивчанинът отстъпи с 3:6

Бойко Борисов стана шампион по футбол при ветераните, тигрите биха с 5:3 "Ботев" (Снимки)

Воденият от Бойко Борисов тим на "Витоша" (Бистрица) стана шампион на България по футбол при ветераните. Във финалния двубой, игран пред над 1000 зрители на новоизградения стадион в Пловдив

>