Радев иска помощ от чужди служби за бежанците, за да влезем в Шенген (Обзор)

15.03.2023 21:30 Весела Бачева
Румен Радев и Клаус Йоханис се поклониха пред паметника на Незнайния войн в София.

Службите на държавите от т.нар. Балкански маршрут на бежанците да създадат в България международен център, който да се бори с трафика на мигранти.

Това предлага България на ЕС, съобщи президентът Румен Радев след среща с румънския си колега Клаус Йоханис, който бе на посещение в София в сряда.

Този център ще организира съвместни акции и ще улесни обмена на информация. “Не само ние тук да хващаме хората, които транзитират нелегални мигранти, но да удряме именно финансовите и организационни центрове на нелегалния трафик”, обясни Радев. Според него

организаторите не са у нас, а в държави на север и запад

от България, а ако не получим подкрепа, трудно ще се справим. Затова и той очаква България да получи финансова и техническа помощ от ЕС, както и жива сила.

България и Румъния са готови да бъдат приети в Шенген, категорични са президентите Радев и Йоханис. През декември миналата година Съветът по правосъдие и вътрешни работи отхвърли присъединяването на двете страни към Шенген след вето на Австрия и Нидерландия, която е само против България.

Месец по-късно австрийският канцлер Карл Нехамер бе на посещение в България и Румен Радев го заведе заедно да инспектират границата с Турция. А гостът обеща да лобира пред ЕК за повече пари за опазване на границата ни.

Отговаряме на условията “перфектно”, но

темите за Шенген и мигрантите се смесват изкуствено

от някои евролидери, обясни румънският президент след срещата си с Радев вчера.

“Шенген е пространство на свободно придвижване и се отнася до правото на европейския гражданин да се придвижва свободно в страните на ЕС. Нелегалната миграция е нещо съвсем различно - хора, които незаконно влизат в ЕС и се опитват да преминат от територията на една държава в друга. Борбата с нея се прави с ограничаването на правата на някои лица, които не трябва да бъдат в съюза, респективно онези, които са заловени там, да бъдат управлявани правилно и твърдо”, каза Клаус Йоханис. Според него двата въпроса се смесват по политически причини и това е грешка.

Румен Радев също посочи, че Шенген не трябва да се използва за решаване на вътрешнополитически въпроси в някои от страните в ЕС.

Румъния и България са готови да участват във всички програми за разрешаването на тези въпроси, но само ако в замяна им е признато правото да станат част от Шенген, декларираха президентите.

Те подписаха декларация за стратегическо партньорство с общи цели двете държави да влязат в Шенген и ОИСР.

Румъния вече е вторият по големина търговски партньор на България

след Германия, подчерта Радев. А по брой на туристи северната ни съседка е на първо място.

Президентът даде заявка скоро да бъде подписан меморандум между София и Букурещ за

изграждане на трети мост над река Дунав

между Русе и Гюргево. Настоя и за по-добра енергийна свързаност чрез изграждане на водноелектрически централи между двете страни.

Йоханис и Радев осъдиха войната на Русия в Украйна и призоваха за прекратяване на кръвопролитията там.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>