Апелативният съд във Варна потвърди: Пияният без книжка, причинил смърт на пътя, остава в ареста

14.03.2023 14:32 Ваньо Стоилов

Варненският апелативен съд потвърди задържането под стража на водач, шофирал без свидетелство за правоуправление и след употреба на алкохол, който причинил катастрофа със загинал човек край Търговище, съобщиха от съда. Най-тежката мярка за неотклонение е била постановена от Търговищкия окръжен съд.

Производството във Варна бе инициирано въз основа на жалба на обвиняемия.

Стоян Я. е неправоспособен водач и никога не е имал шофьорска книжка. Многократно са му налагани санкции за нарушения на правилата за движение по пътищата, включително за управление на МПС без свидетелство за правоуправление. Осъждан е няколко пъти, включително с лишаване от свобода.

43-годишният мъж предизвикал транспортното произшествие на 1 март малко преди 22 ч. на пътя София – Варна недалеч от разклона за село Алваново. Изпреварил е друго превозно средство, като се е движел с несъобразена скорост и е навлязъл в насрещното платно, където се удря челно в пътуващ срещу него в посока Варна автомобил. Вследствие на катастрофата е настъпила смъртта на водача на другия автомобил - мъж на 49 години от Търговище. Установено е, че Стоян Я. е шофирал в пияно състояние– с 0,95 промила алкохол в кръвта. Привлечен е бил към наказателна отговорност за това, че е предизвикал ПТП със смъртен резултат при евентуален умисъл.

Представителят на прокуратурата каза, че повдигнатото обвинение е за тежко умишлено престъпление. Презумпцията на закона в този случай, както и фактите по делото – бил е наказван 11 пъти за нарушения на пътя - сочат за реална опасността от укриване или извършване на престъпление.

Защитата смята, че целите на закона могат да се постигнат и с втората по тежест мярка за неотклонение – домашен арест с електронна гривна за наблюдение. По този начин обвиняемият не би могъл да шофира, да извърши друго престъпление или да възпрепятства разследването, каза адвокатът.

Съставът на Апелативен съд – Варна прие жалбата за неоснователна. От събраните доказателства у съда може да възникне изискваното от закона съмнение за съпричастност на обвиняемия, но не към умишлено причинено транспортно произшествие, а като престъпление по непредпазливост. Такова деяние също се наказва с лишаване от свобода – между 3 и 15 години. Въззивната инстанция не намери за реална опасността лицето да се укрие – мъжът има семейство и постоянно местоживеене. Съществува обаче опасност да извърши престъпление, при това против транспорта. Обвиняемият е осъждан и реабилитиран.

Съдът не пренебрегна факта, че той е многократно наказван по административен ред – 11 пъти, 7 от които за управление на МПС без необходимото свидетелство. Още повече, че нито едно от наказателните постановления не е било заплатено от санкционирания. Той не е изпълнил наложените наказания, но за сметка на това е продължил да нарушава правилата за движение по пътищата.

Драстичното неглижиране на правилата за движение по пътищата само по себе си води до извода, че е реална опасността да извърши престъпление против транспорта, смята съдът. Така Апелативният съд мотивира отказа си да измени мярката за неотклонение на задържания Стоян Я. и потвърди като правилно и съобразено със закона определението на Търговищкия окръжен съд.

Съдебният акт от днес е окончателен и не подлежи на обжалване. 

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>