МВР търси очевидци на удар, погубил цяло семейство и още 2-ма (Обзор)

13.03.2023 22:30
Купчина ламарини остана след жестокия удар между двете коли на пътя между Пазарджик и Пловдив.

Жена загуби цялото си семейство в катастрофата край Пазарджик, при която загинаха петима, а починалият брат - известен пловдивски патриот, остави полусирак момче на 12 години.

От МВР търсят очевидци на катастрофата около с. Мало Конаре, за да разберат как точно е станала, тъй като няма свидетели и не се знае кой е влязъл в насрещното, за да изпреварва. И от двете коли липсва спирачен път.

Секретарят на клуб “Традиция” в Пловдив Милен Атанасов и родителите му Ваня и Сашо са трима от загиналите. Те са се возили във “Форд Фокус”, който пътувал в посока Пловдив. Зад волана бил Атанасов.

Тримата ще бъдат погребани в сряда в гробищния парк на “Рогошко шосе” в Пловдив, съобщиха техни колеги.

Зад волана на другата кола - “Шкода Октавия”, бил 64-годишният Стоян Терзиев, който е загинал също на място.

“Засекли са му пътя и ударът е бил жесток”,

разказа своята версия за катастрофата пред “24 часа” кметицата на първомайското село Драгойново Надка Митева. Тя обясни, че Терзиев има семейна вила в селото, а иначе с майка си живеел в Кърджали. Той е пътувал в посока Пазарджик.

Самият Терзиев имал голям син, който от години живеел в САЩ и трябвало да се върне в близките дни. “Беше дошъл в Драгойново да подрязва асмите и да се готви за посрещането на сина си”, допълни Митева. Тя е покрусена от поредната кървава катастрофа, която взе пет жертви. Загинала е и 52-годишна жена, която е пътувала в колата на Стоян.

Още по-голяма е трагедията за пловдивчанката Мария Атанасова, която загуби цялото си семейство. Освен брат Милен на място е загинал 71-годишният баща Сашо, а по-късно и майка Ваня, която е на 66 г.

“Загубата за мен е огромна... 3 човешки живота... 3-ма близки, 3-ма любими! Светъл път! Почивайте в мир!”, написа тя в социалните мрежи.

“Милен беше много енергичен и всеотдаен човек. Последно събирахме пари за една наша колежка, която беше онкоболна. Милен беше от първите, които се отзоваха”, разказа пред “24 часа” бившият общински съветник Златко Конов, който членува в другия патриотичен клуб - “Родолюбие”.

По думите му председателят на “Традиция” в Пловдив Димитър Спасов е съкрушен от черната вест.

Атанасов се занимавал с търговия на дребно

По душа бил голям патриот. Затова членувал и в “Традиция”. Клубът участва във възстановки на исторически събития на официални празници.

“Загубихме невероятен колега. От 6 г. е член на клуб “Традиция”, а преди 4 г. стана секретар на организацията. Енергичен, горящ в работата си беше Милен”, съкрушен е Димитър Спасов. По думите му Атанасов бил човек с разностранни интереси.

Бил е съдия по борба, интересувал се от музика и изкуство.

Милен е работил в голяма куриерска фирма, после бил дистрибутор на кафе, напоследък се занимавал и с търговия.

“Трагедията е огромна. Цяло семейство си отиде”, добавя шефът на “Традиция”. Според него в неделя семейството се е прибирало към Пловдив, тъй като единият от родителите на Милен имал къща в едно от пазарджишките села. Фамилията често отскачала там в уикендите.

“Този участък е много опасен. Откакто ремонтираха пътя Пловдив - Пазарджик, поставиха мантинели. Така Милен не е имал възможност да избегне челния сблъсък и да навлезе в банкета, тъй като преградите не са му позволили”, коментира Спасов.

Той твърди, че 44-годишният Атанасов бил съобразителен шофьор. “Возил ме е и съм виждал, че изобщо не кара сприхаво”, допълни шефът на “Традиция”.

Категоричен е, че на погребението ще се облекат в униформи, за да изпратят Милен и родителите му като истински патриоти.

В стабилно състояние в пазарджишката болница бяха в понеделник двамата ранени от зловещия удар. В хирургично отделение са 29-годишна жена и 48-годишен мъж, возили се в двете ударили се челно коли.

И двамата са с мозъчно сътресение, няма опасност за живота им, но остават под наблюдение.

За да разберат повече детайли за инцидента, от МВР търсят хора, пътували в неделя в интервала 15,50 - 16,10 ч в участъка между селата Мало Конаре и Говедаре. Челният удар е станал на 200 метра след кръговото на пътя Пазарджик-Пловдив до ханче “Луда Яна” и едноименния плувен комплекс.

Полицията се надява евентуални свидетели да изяснят причината

за катастрофата. На този етап не е ясно коя от двете коли - “Форд Фокус” или “Шкода Октавия”, е навлязла в платното на другата. И двата автомобила са с пловдивска регистрация.

Предварителните данни сочат, че и двамата шофьори трябва да са карали с над 100 километра в час, защото липсва спирачен път. Предполага се, че причина за катастрофата е неправилна маневра на единия от водачите, който е тръгнал да изпреварва.

Разследването тепърва ще установи причините, след като бъдат разпитани оцелелите.

“Ние минахме малко след 16 ч и наистина гледката

беше ужасна - бялата кола беше на шосето, черната се беше врязала в мантинелата

и цялата предна част беше нагъната на хармоника. Ударът е бил толкова зверски, че нито регистрационните номера си личаха, нито марките на автомобилите.

Пристигнаха една пожарна, три линейки и две патрулки. Пожарникарите се опитваха да разрежат ламарините. Гледката беше ужасна”, сподели очевидец.

“Заради честите пътни инциденти и бясно каране предпочитам да минавам по магистралата за Пловдив, за да не попадна на някой луд в насрещното”, коментира пазарджиклия, който всеки ден пътува между двата града.

Наблюдаващ прокурор на разследването на катастрофата е Стефан Янев, който в деня на трагедията беше на мястото заедно с окръжния прокурор на Пазарджик Албена Кузманова.

Днес на оглед се очаква да пристигне и Диана Русинова, експерт в Европейския център за транспортни политики.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>