Артист от Цирк Дю Солей с трупа за въздушна акробатика в Бургас (Снимки, видео)

12.03.2023 15:25 Тони Щилиянова
Алекасндър Борисенко иска да популяризира въздушната акробатика в България. Снимки: Авторът
В шоу-спектакъла взеха участие и деца, които показаха изключителни умения.
Красотата на въздушния танц очарова публиката.
Баланс, гъвкавост и смелост са едни от качествата, които се изискват от въздушните акробати.
Красота и феерия излъчваха танцьорите от трупата на Борисенко.

Невероятните танцьори на Александър Борисенко мечтаят за голяма сцена

Артист от популярния френски Цирк Дю Солей, участвал в представления заедно с българина Енчо Кирязов, създаде трупа за въздушна акробатика в Бургас.

Александър Борисенко от Беларус тренира малки и големи в известен спортен клуб, в който се обучават каратеките на световната шампинока по ката сенсей Гергана Апостолова-Костова.

"Вече 6 месеца тренираме усилено и се стараем да надградим уменията си. Благодарим на Гергана, която бе отворена за нови изживявания и ни осигури място, на което да се развиваме. Очакваме с нетърпение да се изявим на голяма сцена и се надяваме да станем интересни за директорите на театрите, защото можем да предложим атрактивни спектакли", казва Александър Борисенко.

Дълго време той е спортист по скокове на батут, стига до олимпиада, но заради травма прекратява спортната си кариера. В продължение на няколко години е  част от трупата на Цирк Дю Солей, изпълнявайки екипни акробатични номера. Работил е и в Тайван, Малайзия, Япония, Китай.

В България го води любовта. Съпругата му е бургазлийка и го подкрепя в начинанията му. В продължение на 4 години Александър развива скокове на батут в Габрово, но връщайки се в морския град решава да създаде цирково студио, в което да  се обучават въздушни акробати.

Александър Борисенко казва, че у нас все още твърде малко хора са запознати с въздушната акробатика, докато в чужбина вече има световно по тази дисциплина.

За да промотира красотата на въздушния танц, трупата на Борисенко зарадва почитателите на това изкуство с камерен спектакъл, посветен на Деня на жената. В него невероятни умения показаха не само грациозни девойки, но и деца на различна възраст, които смело танцуваха по воалите високо над притихналата публика.

 Въздушната акробатика e едно от най-популярните циркови изкуства, практикувани по цял свят. Занимaнията по въздушна акробатика на воали изискват висока степен на сила, гъвкавост, баланс и най-вече кураж, тъй като танцът се изпълнява на различни височини, без допълнително обезопасяване. Изпълнителят се предпазва от падане единствено увивайки частите на тялото си около воала, разказва треньорът на цирковата трупа.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>