Ярки цветове, аромати и лампи – новата мода в интериора

11.03.2023 06:00 Милена Вълкова
Bubbles Outline Rug от Sonya Winner Rug Studio СНИМКИ: Press Loft
Сет от чаши от муранско стъкло от Grace Sisters
Цветен радиатор Idraulico от Viadurini Radiators
Шкафчета Poppy red Blush от Mustard
Огледало от Seletti

Тренд е стилът The Joy Edit, който дава свобода да добавяме позитивно настроение

Ограниченията покрай пандемията от COVID-19 промениха разбиранията за комфорт и функционалност, провокирайки желание за промени. И се родиха много нови тенденции, като някои препоръчваха интериори и декорация в неутрални спокойни тонове – като противовес на страховете. А други подканяха към дръзки и по-разчупени решения.

Оформлението в един дом е като огледало на характера, но и отразява желанията и мечтите. И никога не е късно или излишно да се внесе още радост в обстановката чрез цвят, детайли, текстури. Още повече че идва пролет, а с нея се задава и още един интересен стил – The Joy Edit, даващ свобода да добавим позитивно настроение.

Цветовете в действие

Въздействието на всеки цвят отдавна е формулирано от психолозите, като за най-жизнерадостни се смятат жълтото, оранжевото, червеното. А най-лесната промяна в интериора може да се направи именно чрез цветовете. Голям ефект ще има създаването на ярка акцентна стена, като изборът на тон трябва да е строго индивидуален – да е такъв, при мисълта за който се изпитва радост и се провокира усмивка. Понякога се иска смелост за подобна стъпка, но винаги остава възможността за следваща промяна. При такъв подход е важно да се намери балансът, за да не се отиде в друга крайност, като например еклектика. Затова доброто предварително обмисляне е задължително, като най-стилно би изглеждала ярка стена, изпъкваща на фона на по-сдържани цветове.

Възможна е игра и с мебелите, като примамлива изглежда идеята външният им вид да бъде сменен чрез боядисване, например с тебеширена боя. Акцентите може да са в текстила и дори в аксесоари като статуетки, вази и други. А за впечатляващ и радостен цвят може да бъде избран и модерният за 2023-а Viva Magenta.

Щастливи зони без “смартдиктатори”

Сега е точният момент и за леко пренареждане, за да може да се обособи любимо кътче за всеки обитател. Тази “щастлива” зона би могла да включва предпочитаната масичка за кафе, удобния фотьойл, поставката за списания, а защо не и да е мястото за ръчна работа и за материалите за хобито. Най-важни са удобствата, функционалността и усещането, че всичко е точно по вкуса. Създаването на такъв кът или просто преподреждане може да се окаже и драстична промяна след години на рутина в разположението на мебелите в помещението. А както е известно, новото също създава позитивни емоции и генерира надежди и очаквания.

Без електронни устройства животът вече е почти невъзможен и все по-често си даваме сметка, че има нужда дори за малко да избягаме от тях. Затова е добра идея този кът да е мястото, където да се насладим например на истинските книги.

Разнообразие от текстури

Всички са виждали интериори изцяло в бяло, които не изглеждат монотонно, а интригуват. Причината е в използването на различни текстури. Това е умел подход, когато целта е да има повече настроение в декорацията, но стопаните не са любители на ярките тонове. Декоративни възглавници от букле, вълна, с ресни или килими с релефни детайли са добър вариант за внасяне на интрига и създаване на удоволствие от допира.

Предмети и мебели от ратан, ракита и бамбук също променят обстановката.

Настроение и с лампи, растения, аромати

Дори един детайл може да промени излъчването на пространството, а домът дава много възможности за това. Осветлението има важна роля за цялостното възприемане и затова дизайнът му е отличен обект за експерименти. Радост в интериора може да се добави с помощта на закачлива форма на абажура, плафона, дори крушките. Както и с групи осветителни тела, включително чрез нотка артистичност в опората им според вида – висящи, стоящи, настолни. Материалът за изработката също е от значение, като трябва да се прецени дали да се търси ясен контраст с останалите елементи в интериора, или напротив, ще се предпочете хармония с вече споменатия “щастлив” кът.

Присъствието на растения в закрити пространства бе сериозно преосмислено по време на пандемията. То вече е много по-ценно и важно, включително за емоционалното състояние на обитателите. Доказано е, че грижата за растенията помага за редуциране на стреса, провокира повече вглеждане в собственото състояние, носи удовлетвореност и естетическа наслада. Подборът на зеленина обаче трябва да бъде съобразен освен с начина на отглеждане, също с непосредственото въздействие върху човека. Разбира се, изборът на красиви саксии и кашпи носи допълнителна радост, включително когато са изработени ръчно или са реставрирани.

Подобни позитивни усещания разпръскват приятните миризми, което е доказано чрез успеха на ароматерапията. И това е важна причина за използването на подходящи и обичани аромати в дома, които да добавят усещане за радост.

Още идеи за интериора четете в новия брой на сп. “Идеален дом”.

Други от Новина в снимка

Васко Василев се срещна с крал Чарлз III

Световноизвестният ни цигулар Васко Василев се срещна лично с крал Чарлз III в Кралската опера „Ковънт гардън". Това сподели самият той в своя фейбук профил

Кибици люпят семки на "Витошка" в столицата, коментират как шофьорите паркират назад

Екстравагантен флашмоб предизвика новата организация на движение на столичните булеварди "Патриарх Евтимий" и "Витоша", част от която е въвеждането на косо паркиране назад по "Витошка"

Гледките на 4-те сезона: Водопад "Врачанска Скакля"

Ивайло Тодоров ни изпраща кадър на водопад "Врачанска Скакля", заснет на 10 май тази година. Снимката му вече е на страниците на "24 часа" и така участва в новия ни читателски фотоконкурс "Гледките

Марк Зукърбърг показа трите си дъщери (Снимка)

Марк Зукърбърг посрещна 40-ия си рожден ден в компанията на децата и съпругата си. По повода той и Присила Чан споделиха в Инстаграм снимки, на които се виждат трите им дъщерички, Аурелия

Кметът на София ни намигна с Иванчо

Кога българинът може всичко, знае художникът на "24 часа" Ивайло Нинов Васил Терзиев, кметът на София, демонстрира свежо чувство за хумор, обличайки тишъртка с култов виц на Малкия Иванчо

>