4,50 лева струвал килограм домати при фермера, в магазина обаче още ги има и за 5 лева (Обзор)

10.03.2023 22:05 Деляна Къркеланова
Зам.-министърът на земеделието Тодор Джиков прогнозира, че доматите могат да поскъпнат с 200% и заради водата за напояване.

Спешно отпускат пари, за да помогнат с водата за напояване, поскъпнала от 17 до 300%

След високите цени на краставиците, които стигнаха 7 лева за килограм, се задава нова скъпотия, но този път с доматите.

Цената им при фермерите вече стигала 4-4,50 лв. за килограм заради големите разходи за отопление на оранжериите. Производителите трябва сами да се справят с цените на ток и газ, които драстично се вдигнаха още миналата година. Зам.-министърът на земеделието Тодор Джиков прогнозира, че доматите могат да поскъпнат с 200% и заради водата за напояване. По магазините обаче все още може да се намерят за 5 лева.

“Цената на водата се е вдигнала от 17 до 30% за доставяната по гравитачен начин,

а тази, която се вади с електрически помпи, е поскъпнала с до 300%, обясни той за “24 часа”. За никого не е тайна, че в Европа над 60 - 70% от оранжериите не заредиха продукция заради цената на отоплението и разходите, които биха направили за производство, посочи Джиков.

Според него оранжерийните производители в момента изпитват изключително сериозни затруднения.

Той заедно със земеделския министър Явор Гечев работели над механизъм, който да подпомогне земеделците и да им покаже, че не са оставени сами.

“Няма да позволим на земеделските ни производители да бъдат неконкурентни на пазара с тази цена на водата. До понеделник по мое настояване и на министър Гечев дружеството “Напоителни системи” ще ни предостави данни какво е количеството вода, което е продадено на производители за напояване през миналата година. Ще искаме и информация какъв ще е обемът за тази година и каква е разликата в цената заради поскъпването. Ще намерим начин да компенсираме производителите, като това е временна мярка, трябва да се мисли в перспектива за по-дългосрочна политика”, обясни Джиков.

Според него поскъпване се очаква не само за доматите, но и за всички продукти, за които е нужно напояване.

Джиков в момента проверявал много интересен казус в област Разград. Там “Напоителни системи” платили 385 хил. лв. само за ток през миналата година. Фактурирани са 626 хил. лв., от държавата е дадена компенсация от 244 хил. лв. и са платени 385 хил. лева. В същото време обаче земеделските производители получили вода за 161 хил. лв., което означавало, че дружеството само там е натрупало 220 хил. лв., без да се изчисляват разходи за гориво, осигуровки, ремонт и ежедневни поддържки.

Получава се огромен дисбаланс между приходите и реално направените разходи, посочи Джиков.

“Напоителни системи” притежават 30 собствени веца, които осигуряват ток за дружеството, а излишъкът се продавал. При нужда се подавала вода за напояване и за производство на електроенергия. Заради нормативни промени централите обаче били спрени, защото се намират на реки.

Ако вецовете работели сега, с печалбата от тях дружеството можело да осигурява безплатна вода за напояване, твърди Джиков.

Проблем в “Напоителни системи” според него било и неефективното управление на финансовия ресурс

Заради това в момента дружеството не можело да съществува самостоятелно и трябвало да бъде финансирано от държавата.

“Надявам се след изборите да може да се състави редовно правителство, което на всяка цена трябва да вземе решение какво да прави и как ще продължи субсидирането на фирмата”, добави зам.-министърът на земеделието.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>