Има терен за строежа на нова съдебна палата във Варна

09.03.2023 16:04 Надежда Алексиева

Всички административни пречки, които пречеха да се подсигури терен за изграждане на нова съдебна сграда в град Варна, вече са преодолени.
Това е в резултат от издадени заповеди на областния управител на Варна Марио Смърков за изземване на 26 обекта държавни имоти, разположени върху терен, известен като бившата „Циркова площадка„ спечелени чрез няколко съдебни дела.

Процедурите са приключили имотът е предоставен безвъзмездно за управление на Висшия съдебен съвет с цел изграждане на съдебна сграда в град Варна, в която да извършват дейността си всички съдебни институции - съдилища и прокуратури.

Инициативата е наложена от битовите условия на работа на съдебните институции и юридическата общност в град Варна. Нито една съдебна институция в морската столица не се помещава в сграда, проектирана и строена за осъществяването на правосъдна дейност, припомнят от областна администрация.

Такова е положението от създаването на съдебната власт в града вече над 140 години. Липсват достатъчно на брой съдебни зали, в нито един съд във Варна няма зала, която може да побере повече от 30 посетители, едновременно, без това да им създава дискомфорт. Битовите условия на работа в сградите не отговарят на нормативните изисквания за магистрати, служителите, адвокатурата, охраната, конвоиращата дейност и гражданите.

Особено тежък е този проблем в Окръжния съд, в който от 67 съдии има общо три помещения - по едно за всяко едно отделение, пригодени за съдебни зали, в които може нормално да се правораздава.

Средно на година в тях се разглеждат над 7000
дела. Често се разглеждат дела с висок обществен интерес и с голям брой участници в съдебния процес.
Производствата са дълги и често продължават в повече от един заседателен ден, което блокира работата на останалите съдии и забавя други дела.

Справянето е с цената на много компромиси и лични усилия.

Апелативния съд във Варна разполага с една съдебна зала , в която 21 съдии разглеждат въззивни дела от 6 окръжни съдилища. Средно на година в тази единствена зала се разглеждат около 2 хиляди дела.

Критично е положението в Районен съд –Варна. Институцията е разположена в бивше общежитие, сградата е с огромна цепнатина и няма как да бъде укрепена.

Средно на година в тези условия 55 съдии разглеждат около 30 хил. дела.

Административен съд – Варна се намира в етаж от административна сграда. Разполага с 4 зали, като средно на година разглежда над 3 300 дела. Работните помещения са без достъп до свеж въздух и слънчева светлина.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>