Варненският сът отказа да ектрадира украинец, разследван в родината си

08.03.2023 15:56 Надежда Алексиева

Варненският Окръжен съд отказа да екстрадира украинския гражданин Игор Е. в родината му. Той е разследван там за участие във въоръжена престъпна група с цел нападение, отвличане, упражняване на физическо насилие над отделни лица и отнемане на чуждо имущество.

Мъжът е бил уличен в деянията още през септември 2021 г.

Малиновският районен съд в Одеса е постановил задържането му под стража, тъй като лицето се отклонило от наказателно преследване и се укрило. На 27 февруари тази година, 30-годишният мъж беше задържан във Варна. Той е получил у нас право на временна закрила, но не е искал и не му е предоставено убежище.

Защитата на украинския гражданин поиска мъжът да не бъде предаван, тъй като истинската причина да бъде издирван била да участва във военните действия, а той бил пацифист и не желаел това.

В залата са изложени твърдения, че в Турция спрямо Игор Е. е било водено разследване за шпионаж в полза на Русия, заради което при евентуално негово връщане в Украйна, той щял да бъде подложен на репресия.

Защитата поиска от съда събиране на информация за разследването в Турция, както и информация от украинските власти дали наказателното производство не е прекратено.

    Игор Е. заяви, че не желае доброволно да бъде екстрадиран. Нямал нищо общо с престъпленията, за които е издирван и единствената цел била да бъде изпратен на фронта.

Според Закона за екстрадицията, исканията за задържане и предаване на молещи държави се изследват от българския съд за наличие на двойна наказуемост.
Българската държава и съд не могат да се намесват относно основателността на наказателното обвинение, заради което се иска предаването на едно лице в чужда държава.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>