Нова система за локация лови фалшиви обаждания на бургаския център 112

07.03.2023 21:33 Тони Щилиянова
СНИМКА: АРХИВ

Иновативна система за разширена мобилна локация е внедрена в регионалния център 112 в Бургас. Тя позволява на служителите на спешния телефон да установят с голяма точност местонахождението на подаващия сигнала.

Това стана ясно на среща в областната администрация, на която представители на различни институции анализираха с областния управител проф. Мария Нейкова готовността и взаимодействието между службите за реакция при кризисни ситуации.

“Внедрената нова система за разширена мобилна локация е особено полезна за установяване на фалшиви обаждания, които тормозят работата ни”, обясни директорът на центъра Наталия Миткова.

Друго нововъведение е от полза за хора със здравословни проблеми. Става дума за приложение за мобилни телефони за хора с говорни и слухови проблеми, което се прилага в регионалния спешен център.

Там успешно се използва и системата за спешни повиквания, внедрена в автомобилите, допълни Наталия Миткова.

Един от най-големите проблеми обаче е липсата на актуализирана адресна карта на област Бургас. Заради липсващите нови адреси и имена на променените улици, липсата на осветление по малките населени места и на адресни обозначения много често аварийните служби са затруднени да стигнат до точното място.

Фалшивите сигнали и несвойствените дейности като лов на влечуги, земноводни, изхвърлени на брега делфини, сваляне на котки от дървета и сгради допълнително натоварвали екипите.

Отбелязано бе доброто ниво на взаимодействие между аварийните служби и институциите, но за подобряване на координацията ще трябва да се актуализират част от общинските наредби.

“Целта е превенцията и подобряване на координацията, а не да вървим след събитията, защото обществото очаква от службите добро взаимодействие при възникнали спешни ситуации и кризи”, коментира областният управител Мария Нейкова.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>