Бургас ще има Студентски град, трети университет с филиал край морето

02.03.2023 19:05 Тони Щилиянова
Бургас все повече се утвърждава като университетски град - вече има държавен и частен вуз, както и 3 филиала на национални висши училища.
ДИМИТЪР НИКОЛОВ

След утвърдилите се вече филиали на Националната художествена академия и на Софийския университет “Св. Климент Охридски” тази есен в Бургас стъпва още едно национално висше училище - Минно-геоложкият университет “Св. Иван Рилски” (МГУ).

Общината започва проучване за създаване на Студентски град. Общинският съвет даде единодушна подкрепа на докладната записка на кмета Димитър Николов в Бургас да бъде разкрит новият филиал. Решението на местния парламент идва

след разговори с представители на местния бизнес и ректора

на университета Ивайло Копрев за осигуряване на висококвалифицирани кадри с инженерна подготовка.
В Югоизточния регион, който се отличава с икономическа и бизнес активност, има недостиг на такива кадри - и в предприятията, и в държавната и общинската администрация.

От друга страна, действащите в Бургас висши училища имат друг профил и оставят непокрити тези кадрови ниши. Специалностите, които филиалът планира да разкрие, не дублират съществуващи във висшите училища на региона.

Предложението е в бургаския филиал на МГУ да се обучават студенти в квалификационна степен “бакалавър” в професионалните направления “Електротехника, електроника и автоматика” и “Проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми”, информират от общината.

“Това е още една крачка в политиката на града за привличане на висши учебни заведения и задържане на младите хора на наша територия. Не е лесно, но си заслужава усилията да им предоставим този шанс”, коментира кметът Димитър Николов.

И допълни, че в момента се прави мащабно проучване за изграждане на нов кампус с общежитие за студентите от всички университетски филиали. Така в Бургас ще се обособи Студентски град с необходимите удобства. Но и към момента

общината може да предложи сграда за  най-новия филиал

- този на МГУ, както и финансиране за издръжката му.

“Скоро говорих с ректора на Националната художествена академия и той заяви, че на филиала в Бургас вече не е нужна финансовата подкрепа от общината, защото приходите им са достатъчни да се самоиздържат”, коментира още кметът Николов.

Откриването на филиал на Минно-геоложкия университет “Св. Иван Рилски” в Бургас е в синхрон със Закона за висшето образование, Стратегията за развитие на висшето образование в България за периода 2021-2030 г., Националната карта на висшето образование и Плана за интегрирано развитие на община Бургас 2021-2027 г.

Университетът е единственото висше училище в страната, което осигурява образование в областта на проучването, добива и преработката на минерални и енергийни суровини. Подготвя инженери по геоложки, минни и електромеханични специалности, провежда фундаментални и приложни научни изследвания, припомнят от вуза.

Първият филиал на Софийския университет “Св. Климент Охридски” извън столицата пък ще отвори врати в Бургас през септември. Той ще се помещава в новопостроения конгресен център до Морската гара в зоната за обществен достъп в пристанището. 

В него ще бъдат приети 90 студенти по 2 специалности

- “Музикално и танцово изкуство” и “Религия и теология”.

Ще се издават дипломи за бакалавър и магистър, а обучението ще се води в редовна и задочна форма. За помещенията на Морската гара кметството ще плаща наем на държавната фирма “Пристанищна инфраструктура”. Осигурен е достъп до бургаските храмове “Св. Иван Рилски” и “Св. Атанасий” и до студиа в сградата на бившия Младежки дом в центъра на града.

За студентите общината е осигурила и стаи в общежитията на другия държавен университет “Проф. Асен Златаров”. Очакванията са с откриването на филиала на Софийския университет да се осигурят кадри за туризма, включително и поклонническия, както и в сферата на културата.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>