Краставиците трябва да струват 6 лева, но са 8, защото и на толкова вървят (Графика)

02.03.2023 18:02 Радко Паунов
Производителите у нас продават краставиците по 4,50 - 5,00 лв. за кило, но на пазара търговците искат за тях 7 и над 7 лева. СНИМКА: “24 ЧАСА”
Производителят от Първомай Йордан Балабанов е категоричен, че не може да се бори с конкуренцията от Гърция и Турция, тъй като при тях климатът е друг и не ползват отопление за оранжериите.
Собствениците на повечето български оранжерии зарязаха напълно тази дейност заради високите енергийни разходи или работят само с малка част от капацитета си. Освен това се наблюдава масово преминаване от традиционните домати и краставици към други ранни зеленчуци, които не изискват толкова много разходи, а печалбата е почти същата. СНИМКА: "24 ЧАСА"

Себестойността на кило била 4-5 лв. за българска, малко по-малко за турска. Но тъй като пазарът поемал цени от 7 и нагоре лева, никой не искал да пропуска приходи

Краставиците ни струват 7-8 лв., защото има кой да ги купува на тази цена, обясняват търговци от борсите в страната. Никой по цялата верига на доставки не би свалил цената, докато има пазар. Реалната себестойност на кило краставици е около 5 лв., а внос от Турция - още по-малко. Дори и да има намален внос заради земетресението, краставици има. Би следвало да се продават на дребно максимум за 6 лв. Но след като се купуват за тези пари никой не ги сваля. Шансът за поевтиняване е в края на март, когато започнат да излизат български краставици отгледани с по-евтин газ. Тези са по декемврийските цени, които бяха много високи.

“Всички краставици на нашия пазар в момента са вносни. Български няма. Или ако има, са много малко.”

Това заяви пред “24 часа” Йордан Балабанов, който държи едни от най-старите оранжерии с площ от 240 дка край Първомай. Казва, че при тези цени на газа няма как да произвежда зимни краставици.

“Как да се борим с колегите от остров Крит в Гърция и с тези в Анталия, Турция, където нямат отоплителни инсталации, тъй като климатът им е друг? Ако засадиш краставици у нас по това време, трябва да си прережеш вените. Цената не се определя от българската продукция. Това, че пише, че са родно производство,

не означава, че е вярно, обясни Балабанов.

Той ще изкара на пазара краставици през март, когато паднат разходите за отопление. И се оплаква, че няма субсидии, за разлика от гърците, които нямат нужда от отопление, но субсидии имат.

Българските фермери, които имат оранжерии, са намалили драстично производството и това е причината на пазара в момента то да е минимално, съответно и цените да са толкова високи.

Шефът на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов заяви преди дни в интервю за “24 часа”, че това се случва всеки февруари, но досега не е правило впечатление на пазара, защото равнищата на цените не са били толкова високи.

Колегата на Балабанов - Дамян Бялков, чиито оранжерии са в Бяла река, на няколко километра от Първомай, казва, че

цените на пазара са спекулативни

По думите му 8 лева за кило е безумие. Немалко търговци в момента се опитват да сложат и такива цени, но по-масово краставиците вървят по 7 лв. килото средно.

Според Бялков реалната цена със себестойност и печалба за производителя е около 4,50 - 5 лева за килограм.

“Оттам нататък по веригата става страшно. Търговецът, който взема краставицата от производителя, си слага 50 ст. отгоре. Оттам заминават на склад. И на сергията слагат цени каквито си искат”, гневен е той. Дебело подчертава, че в момента не гледа краставици, а е заложил на домати. Но и там положението било същото. Категоричен е, че проблемът е в надценката между производителя и крайния потребител. Според него всичко може да се урегулира,

ако се работи с документи

“От мен продукцията излиза с фактура, на която трябва да сложа ДДС. Но търговецът казва: Аз ще си намеря от друг. И така се стимулира спекулата”, посочва производителят от Бяла река.

И дава пример: “Ако днес набера 2 тона краставици, прекупвачът си слага 10 ст. и без да е вложил нито труд, нито инвестиции за оранжерия, семена и консумативи, изкарва 200 лева. Търговецът, ако вземе 500 кг и си сложи 20 ст., печели 100 лева. И така цената набъбва”, допълни Бялков. Според него нормално е крайната цена да бъде около 30 ст. над тази, която излиза от производителя. Това означава на пазара масово краставиците в момента да струват около 5,30 - 5,50 лв. за килограм. Но от 14 февруари насам цените на едро по тържищата започнаха да растат стремглаво, както за родното производство, така и на вносното (виж инфографиката).

“Ние също сме против тези безумни цени. Какво е това? От 5 лева краставицата на пазара да струва 8? Нямаме интерес от скъпа стока. Като видя такива цени,

изпадам в шок, защото бизнесът замира, категоричен е той.

И Стоян Берберов от Раковски е категоричен, че в момента в оранжериите му краставици няма. “Ще произведем чак през май. Дори на семка не сме ги пуснали. Абсурд е при тези разходи да го правим”, твърди той.

А разходите наистина са непосилни, пояснява Дамян Бялков. По думите му

още през есента трябва да се подсигурят с горива,

ако искат да изкарат зимна продукция. Той самият в края на октомври намерил пелети за над 600 лева за тон. Набавил 25 тона. За транспорт обаче му поискали 35 лева на тон.

“Това е единият фактор. Другият е електрическата енергия. В моята оранжерия имам 3 циркулационни помпи, всяка по 3,6 киловолта, и работят денонощно. Има и вентилационна система, два хидрофора доставят вода”, посочва производителят. Но все пак

е успял да се побере в рамките на 4,50 - 5,00 лв. за килограм

и затова пак повтаря, че цена от 8 лева на пазара е чиста спекула.

Абсурдното в момента е, че цени над 7 лева за килограм краставици се искат и от търговци, които предлагат вносни краставици, а цената, на която се декларира този внос, е значително по-ниска.

На 14 февруари средната цена на внесените от Турция и Гърция краставици е била 3,80 лв. за килограм и въпреки повишението след това

в първия ден на март тя беше с около 1 лев по-ниска

от средната за родното производство - средно по 4,60 лв.

Според Владимир Иванов това положение постепенно ще се регулира от средата на март, както е ставало и в други години. В навечерието на Великден цените на доматите, краставиците и другото оранжерийно производство

постепенно ще се понижат

заради засиления внос от съседите, където вече ще започне да излиза продукцията от открити площи.

Производители: Това, което е сега по сергиите, е отглеждано през ноември и декември, когато газът беше скъп

Газът поевтиня, но едва през януари и февруари. А краставиците, които в момента са по сергиите, са отглеждани в оранжериите през ноември и декември, когато цената на синьото гориво бе значително по-висока, гласи оправданието на оранжерийни производители от Югозападна България.

“В момента на пазара има много малко български краставици. Много колеги се отказаха от засаждането им през зимата заради високите цени на енергоносителите за отопление. Повечето

засяха краставици скоро, когато вече започва затопляне на времето

В същото време не може да се говори за спекула с цените при пазарна икономика. Една стока струва толкова, за колкото може да се продаде. След като има купувачи на цена от 8 лв., значи толкова струва”. Това коментира Пламен Сапунджиев, собственик на оранжерии в Кресна, един от най-големите производители в Югозапада.

Според него купувачите не си дават сметка, че стоката, която днес е на пазара, е отглеждана през месеците ноември и декември, когато цената на природния газ беше по-висока. А миналата зима

цената на енергията за отопление на оранжериите е била 10 пъти по-ниска

В оранжерията температурата трябва да се поддържа денонощно 16-18 градуса, ако се отглеждат краставици. При отглеждането на домати температурата може да е с около 2 градуса по-ниска. Това на пръв поглед не е много, но за една оранжерия от 30 дка това са 70 хил. кубика, които трябва да се затоплят с два градуса повече и разликата в цената вече е значително по-висока, обяснява производителят.

Сапунджиев е категоричен, че скоро цените ще паднат, защото ще започне да излиза българската реколта. От засяването до брането на краставиците периодът е 60-65 дни. В края на март - началото на април ще е готова и реколтата, която се отглежда без отопление.

Впрочем на 1 март средната цена на краставиците, произведени в родни оранжерии, е с около 40 ст. за килограм по-ниска, а

понижение не е имало от много време насам

“Пазарът регулира цените. Щом търговецът може да продаде килограм за 8 лв., защо да сваля цената? Ако не може, тогава ще падне на 7, на 6 лв. Сега на борсите килограм краставици е около 5-6 лв. В края на март цената ще падне с 3 лв., а през лятото килограмът ще е 1,50 лв.”, прогнозира Сапунджиев.

Топлото време в началото на зимата докара други беди на родните оранжерийни производители. Тогава времето се задържа в продължение на няколко седмици с ненормално високи за този сезон температури и това доведе до разрастване на колониите от основни вредители. Което от своя страна

ги накара да харчат повече за препарати

При отглеждането на краставици и домати винаги има няколко седмици в началото на зимата, когато температурите трябва да са нулеви, защото това помага за измирането на поколението на инсектите, а тази зима това не се е случило.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>