Ученици от Пловдив ще стават асистенти на стоматолози и авиационни техници

02.03.2023 15:21 Румен Златански
Ученици от гимназията по механотехника в Пловдив по време на обучение

Пазарът и нуждата от кадри все по-активно налагат въвеждане на нови специалности в обучението на учениците в Пловдив и областта. 

Регионалното управление на образованието предложи в държавния план-прием за учебната 2023/2024 г. да бъде въведена новата специалност “Асистент на лекаря по дентална медицина”. 

Средно училище  “Цар Симеон Велики” обяви за първи път прием по нея. До този момент

само в три области - Благоевград, Бургас и Враца, се подготвят

такива кадри.  В пловдивското училище в най-скоро време ще оборудват  стоматологични кабинети, които ще позволят оформянето на учебен център. Подписан е и договор с Дентален център II, създаден като наследник на поликлиниката на Факултета по дентална медицина към Медицинския университет - Пловдив. В момента това е най-голямото специализирано лечебно заведение за доболнична дентална медицина в града  и региона.

  Пловдивска област разполага с най-много зъболекари на глава от населението. Според последните данни от НСИ в региона те са 18,8 на 10 хиляди души. За сравнение: в страната са 11 на 10 хиляди. Обаче

зъболекарите изпитват сериозен проблем с набирането на помощници

Кризата с недостига на медицински сестри е сериозна от години  и затова стоматолозите се ориентират към търсеното на  асистенти. Именно те поискаха да бъде  създадена такава специалност в средното училище.  

“Решихме да разкрием тази специалност, тъй като в региона има голяма нужда от такива кадри.  Недостиг изпитват и в Пазарджик, и Хасково. Смятаме, че ще привлечем ученици и оттам. Направили сме проучване, разговаряли сме със стоматолози,  които имат нужда именно от такива помощници”, обясни директорът на училището Руси Баташки.  Амбицията му е в първата паралелка през новата учебна година да бъдат приети 26 ученици - колкото е максималната бройка.

Асистентът на лекаря по дентална медицина може да работи в амбулатории (индивидуални и групови практики) за първична или специализирана дентално-медицинска помощ, в дентални или медико-дентални центрове. Той подпомага дейността на лекаря по дентална медицина при провеждане на профилактични мероприятия, в лечебния процес и през възстановителния период.

Руси Баташки е категоричен, че изискванията на обществото в бъдеще все по-ясно ще налагат какви специалности да бъдат разкривани в училищата. Това ще бъде много полезно и за младите хора, за да се ориентират по-добре за професионалното си развитие.

“Наясно сме, че повечето ученици смятат да се насочат в търсене на работа в чужбина. За нас ще бъде добре на първо време

да задържим поне 30% от тези, които завършат

образованието си”,  каза още директорът на училище “Цар  Симеон Велики”. 

“Такива кадри са много нужни в този момент. Особено когато извършваме сложни и тежки манипулации. Когато сме с ръкавици, напоени с кръв, не можем да пипаме нищо и се нуждаем от асистенти, които да ни подготвят и подават инструментите, с които работим. Те могат да помагат и на пациентите”, каза денталният лекар д-р Мария Матеева. Самата тя е работила като асистент в Германия и знае колко ценена е тази професия там.

От новата учебна година в Пловдив ще се възобнови и приемът в специалност “Ремонт на летателни апарати” в Професионалната гимназия по механотехника “Проф. Цветан Лазаров”. Професията авиационен техник ще се изучава   по искане на Френско-българската търговска и индустриална камара, заявила нужда от подготвени специалисти. Кадрите са нужни на компания, която се намира в Индустриална зона “Марица”, и единствена у нас произвежда части за  европейския самолетостроител “Еърбъс”.

“Тази специалност се е изучавала доста време в нашето училище, но

е била закрита. Сега ще я възстановим”,

заяви директорът на гимназията Анета Чилингирова. Тя поясни, че интересът към нея от страна на работодателите е голям. Преговорите са започнали още преди пандемията от COVID. С нейното избухване обаче са били прекратени. 

“След като се възстанови нормалният ритъм на живот, отново възобновихме разговорите. От фирмата ни заявиха, че заради предстоящото разширяване на производството си имат нужда от специалисти и искат да работим заедно и да ги подготвим. Надяваме се с разкриването на паралелката да направим максималния прием от 26 деца.

Обучението ще бъде дуално

и част от него ще се провежда и на базата на компанията”, добави Анета Чилингирова.  Предстои да бъдат оборудвани кабинети за обучение на учениците. Ще се използва опитът на учители от гимназията, които са преподавали ремонт на авиационна техника, преди специалността да бъде закрита.

“Разширяваме производството и имаме нужда от кадри. Затова се обърнахме към гимназията по механотехника, която има традиции в подготовката на кадри”, заяви Елина Стоянова, отговаряща за връзки с обществеността във фирмата.  Децата ще имат ментор  в последните две години на обучението си и ще получават възнаграждение. След това ще държат изпит. Перспективите пред развитието на авиационната техника са големи с увеличаването на дейността на летище Пловдив и снабдяването на военната авиобаза “Граф Игнатиево” с изтребители F16.

Специалността “Агроекология” е сред най-търсените в Професионалната гимназия по селско стопанство в Садово, която на 15 май ще отбележи 150 години от създаването си.

“Учениците изучават при нас не само  основните специални предмети -растениевъдство и земеделска техника, но и

обработка на земята с щадящи средства”,

обясни директорът Димитър Йорданов. Освен от Пловдивска там се обучават и деца от Старозагорска област. Проблемът с чистотата на храните, които консумираме, ще става в бъдеще все по-важен и поради тази причина ще се нуждаем от подготвени кадри, категорични са специалистите от Пловдив и региона.

“Стремим се да привличаме все повече млади хора към земеделието. Не е  лесно, но успяваме”, заяви директорът. Той поясни, че по спечелен проект по програмата “Еразъм” учениците от гимназията

карат практика във ферми в Германия и Италия

На 2 април 20 ученици например заминават на практика в Италия.

Част от възпитаниците на гимназията, след като завършат, остават на работа в Испания, Франция и Гърция.

Други продължават образованието си в Аграрния университет в Пловдив. Някои от тези, които са работили в чужбина, после се връщат у нас, но на този етап малцина са започнали собствен бизнес в България. 

133 STEM паралелки ще има от септември

6000 ученици ще се обучават в 236 професионални паралелки през новата учебна година в Пловдив и региона. Това обявиха от областната управа, след като беше утвърден държавният план-прием за профилираните гимназии. 

От посочените 236 паралелки 133  са STEM, а учениците ще са с 300 повече спрямо предходната година.

Дуална система на обучение ще има в 17 паралелки. 13 от тях са в Пловдив, две в Асеновград и по една в Садово и Първомай.

Шефката на Регионалния инспекторат по образование Антоанета Пакова каза, че разпределението е изготвено въз основа на постъпилите предложения от директори на училища. То е съгласувано и с кметовете на общините.

Заместник областният управител Даниела Николова посочи, че младите хора трябва да се насочват към специалности, които ще им позволят успешно да се реализират на пазара на труда.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>