"Хъшове" и "Животът е прекрасен" на Морфов остават, но само с постановки засега (Обзор)

01.03.2023 22:01
Сцена от "Хъшове" СНИМКА: НАРОДЕН ТЕАТЪР
Елена Петрова разговаря с Валери Йорданов на протеста пред Народния театър на 1 март 2023 г.
Камен Донев и Рени Врангова в постановката "Животът е прекрасен" СНИМКА: НАРОДЕН ТЕАТЪР

Вял протест пред Народния театър в защита на режисьора

“Хъшове” и “Животът е прекрасен” - двете представления на Александър Морфов, които се играят през този сезон, остават на сцената на Народния театър, въпреки че режисьорът им бе дисциплинарно уволнен на 28 февруари.

Този административен акт разбуни духовете сред актьорите и част от тях два дни излизат на протест пред красивата сграда на театъра. На 1 март обаче там се събраха едва 40-ина души, сред които актьорите Валери Йорданов - един от организаторите на демонстрацията, Мариус Донкин, Никола Додов, Иван Петрушинов, Милен Миланов, дори и Къци Вапцаров. Актрисата Елена Петрова и бившият служебен министър Велислав Минеков се оказаха случайно там.

Часове преди това от НТ “Иван Вазов” пуснаха специално изявление, след като съдбата на постановките бе една от най-обсъжданите теми сред актьорите.

С пиесата “Хъшове” започват преди повече от един век

– през 1904 г., представленията на Народния театър. Пак с нея през 1954 г. се чества 50-годишнината му. През юбилейния стотен сезон (2004–2005) безсмъртното произведение на Вазов отново е на сцената му, вече в адаптация и постановка на Александър Морфов. Точно този спектакъл бе върнат и в сегашния театрален сезон с идването на директора Васил Василев в Народния след конкурс през април миналата година. Нещо повече, за да го спечели, той обяви пред изпитващото жури, че задължително условие в концепцията му е връщането на Морфов в Народния.

След административното решение за уволнение датите, предвидени за 3-часовия спектакъл “Хъшове”, засега са 19 март и 7 април.

18 април е единствената дата в момента, на която може да бъде видяно и другото представление на Морфов - “Животът е прекрасен”. Само преди 2 седмици - на 22 февруари, то беше възродено на сцената на Народния театър и с него бяха отбелязани 100 години от рождението на режисьорката и театрален педагог Юлия Огнянова. Двамата с Морфов са автори на превода на пиесата “Самоубиецът” на Николай Ердман, по която е създаден “Животът е прекрасен”.

Режисьорът я поставя за първи път през 2012 г. в Народния, но след напускането му и тя слиза преди време от афиша.

Заедно със заповедта за дисциплинарно освобождаване от административния пост “главен режисьор” - впрочем

позиция, създадена специално за Морфов

от директора Василев, режисьорът е подписал договори за творческите си ангажименти и именно според тях представленията му остават в репертоара, обясняват от Народния театър в специалното изявление.

Пак там посочват и мотивите за уволнението, според които той не е съумял да намери диалог с колегите си и да се ангажира трайно с ръководните процеси в институцията, съгласно предоставената му позиция. За сметка на това непрекъснато провокираше конфронтации с различни членове на трупата, осъществявайки непрестанен натиск, отправяйки нападки и обиди към актьори и ръководство, пише още в изявлението.

Според публичната позиция на НТ “Иван Вазов” най-престижната ни културна институция е била подложена на системен натиск с тенденциозно провокирани конфликти през последните 4 месеца. В нея се твърди, че саботирането на новото ръководство и персоналните атаки към директора Васил Василев са имали за цел неговото отстраняване, за да се извърши служебно политическо назначение от бившия министър Велислав Минеков.

След оставката на пиарката Велислава Кръстева и отстраняването на Морфов Диана Добрева и Явор Гърдев остават щатни режисьори на Народния театър “Иван Вазов”.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>