Ученици от Бургас изработиха еко мартеници - от рециклирана хартия и със семенца

01.03.2023 13:37 Тони Щилиянова
Участниците в еко проекта подаваха мартеници със семенца благотворително.
Към всяка мартеничка, изработена от рециклирана хартия, има прикрепено семенце, което може да бъде посадено.
Участници в проекта "Българските шевици - мост между поколенията" също се включиха в благотворителния мартенски базар.

Продават ги благотворително, за да купят книги за читалище

Мартеници със семенца, изработени от рециклирана хартия, са може би едни от най-еко украшенията за 1 март, които могат да се купят в Бургас. Продават ги ученици и то благотворително.

Еко мартениците са изработени от възпитаници на иновативното ОУ „Александър Георгиев Коджакафалията“, обединени в проекта „Рециклирай с кауза“. Всяка мартеничка има семенце, залепено с еко лепило от мляко. Лепилото е безвредно и се правят по собствена рецепта. Семенцето може да бъде засадено и отгледано до красиво цвете.

Нетрадиционните украшения се радваха на голям интерес сред ученици, родители и учители по време на благотворителния мартенски базар днес и само за броени часове бяха събрани 274 лева. Те ще бъдат дарени на бургаското читалище „Асен Златаров 1940“.

„Нашата кауза е по-екологичен свят, повече зеленина в градски и извънградски условия. Ние сме училище, в което хартията се събира разделно и после цялото количество се рециклира, като се превръща в красиви сувенири - книгоразделители и мартенички, или STEM помагала за по-малките ученици. За да затворим кръговрата на хартията планираме със събраните средства да закупим нови книги за читалището“, разказват участници в проекта.

Те сами рециклират хартията като я блиндират до хомогенна смес, после я изсипват в рамка, подсушават и гладят. Цялата магия се случва в един от специализираните кабинети в училището.

Уникалният проект, чийто ментори са старши учителят по Природни науки Грета Стоянова и Таня Сребрева, старши учител по Информационни технологии, спечели 1-во място в тазгодишния национален конкурс „Млад благотворител“ на фондация „Благотворител“. А в знак на приемственост грамотите и медалите за победителите ще бъдат изработени от участниците в друг отличен проект на иновативното училище – „Българските шевици-мост между поколенията", който спечели трето място в миналогодишния конкурс на фондацията.

Сръчните участнички в проекта събраха над 1500 лв. по време на няколко благотворителни базара, на които предлагаха красиви мартеници, великденски и коледни сувенири с избродирани шевици. С парите закупиха настолни игри и консумативи, които лично занесоха на младежи без родителска грижа в защитено жилище в поморийското село Бата. Задено с тях бяха и баби от тракийското дружество «Лазо Лазов» в Средец, които показаха как се бродират шевици.

Целта на проекта, който все още продължава, е да насърчи общуването между поколенията - възрастните хора да се чувстват полезни и да предадат древния занаят везбарство на деца, лишени от родителски грижи, като по този начин помогнат за тяхната социализация.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>