Компютър, управляван с поглед, помага на хора с физически и интелектуални дефицити

28.02.2023 20:06 Тони Щилиянова
Експертът на община Бургас Красимир Червенков (правият) показва как се използва устройството.
Кметът на Бургас Димитър Николов

Засега системата се предлага само от общинската
администрация в Бургас и може да я ползва всеки с предварително подадена заявка

Дългите опашки, проблемите с разбирането от страна на чиновниците и тромавите процедури натоварват всички. Но в пъти повече са “неприятни” за хората с увреждания. А улеснението им изглежда не толкова трудно и скъпо.

Поне това опитват да покажат в Бургас, където общината внедри системата eye tracke. Тя управлява компютър с поглед и дава възможност за лесен достъп до администрацията на хора със силно намалена подвижност или с когнитивни проблеми.

Освен това е и начин да се стимулира използването на електронни услуги, вместо да се чака пред гишетата на дълги опашки. Устройството е достъпно за всеки гражданин с увреждания, който иска да ползва електронните услуги на местната администрация, както и на други институции като НОИ и НАП например.

“Община Бургас, която е отворена за новите технологии и иновации в бита, е единствена в страната, въвела системата еye tracke. Устройството първо се калибрира (характеристиките му се синхронизират персонално с човека, който го ползва) за всеки потребител, след което той с поглед, вместо с мишка или клавиатура, сърфира в мрежата и ползва определени електронни услуги”, обяснява Красимир Червенков, експерт “Стратегическо планиране, дигитализация, устойчиво градско развитие” в общината.

Засега за извършване на подобна услуга се ползва таблет, който общината осигури преди време, като

идеята е скоро системата да може да се прилага и към мобилни телефони

Основната цел е да се създаде достъпна виртуална и информационна среда за хора с физически, сетивни и интелектуални дефицити. За да ползват системата за управление на компютър с поглед, потребителите трябва да заявят своето намерение няколко часа по-рано.

“Можем да предоставим устройството или в сградата на общината, или в някой от осемте общински фронтофиса в града”, казва Красимир Червенков.

За използване на системата не се изискват никакви специални умения, а ако все пак човек се затруднява, до него винаги има общински служител, който го напътства.

След като системата се калибрира за конкретния човек, той трябва да фокусира погледа си върху курсура на мишката, за да го насочи към съответния сайт. Използва се виртуална клавиатура, чрез която могат да се попълват различни документи, обяснява Красимир Червенков.

Той е основният двигател за внедряването на системата, а един от мотиваторите му става бившият общински съветник Милен Петров, който страда от тежка мускулна дистрофия.

“Радвам се, че тази система вече е внедрена. Все още не съм я пробвал, но съвсем скоро ще го направя, още повече че

заради прогресиращото ми заболяване вече не мога да пиша на компютър

Още докато бях в общинския съвет през 2015 г., говорихме за внедряването на подобно устройство. То може да помогне много и за кандидатстване за работа на хора с увреждания.

Възможно е да бъде закупено от собственици на компании, които не се притесняват да наемат хора с увреждания. Много от нас искат да работят”, каза пред “24 часа” бившият общински съветник.

Докато е в местния парламент, Милен Петров успява да прокара промени в няколко наредби, които улесняват живота на хората с увреждания.

“Има още какво да се направи, но е факт, че община Бургас и особено град Бургас е с най-достъпна среда в цяла България, казвам го от личен опит”, допълва Петров.

Мотивацията на Красимир Червенков също е на хората с увреждания да се помага за максималната им социализация, и то чрез използване на модерни помощни технически средства.

Системата еye tracke има 4 основни приложения,

като най-важното е да се ползва от хора със здравословни проблеми, които не могат сами да пишат на компютър.

Второто приложение е насочено към общинската администрация - да се тества общинският сайт, приложенията, тъй като при някои от тях се появявали проблеми, когато се работи с помощни технически средства.

Трето приложение залага много на обратната връзка с потенциалните работодатели.

“Имаме намерение да запознаем първо тях със системата - да седнат, за изпробват устройството и да се убедят, че няма проблем да наемат хора с увреждания, които да го ползват в работата си”, обяснява общинският експерт по дигитализация и устойчиво градско развитие.

Четвъртото направление, в което може да се ползва нововъведението, е с изследователска цел.
“Самите разработчици на еye tracke са създали изкуствен интелект, който следи погледа на потребителя през цялото време. Разликата с броячите в интернет е, че при тях трябва да кликнеш, докато тук е достатъчен само поглед.

“Хората не се замислят, но като се зареди даден сайт, нещо привлича вниманието им и те несъзнателно го поглеждат.

Системата управление с поглед използва точно това”, обяснява Красимир Червенков. И добавя, че е нужно да се направи извадка от по няколко души от различни сфери или такива със и без увреждания.

След като те за определен период разглеждат сайта на общината, приложението събира информация - кой раздел са погледнали, и след това по статистиката се правят изводи кое е най-привлекателно и кое най-малко търсено.

“По този начин можем да си подобряваме услугите”, категоричен е общинският експерт. По негови проучвания подобен метод все още сравнително малко се прилагал и в световен мащаб.

“Доколкото знам, една от световните компании за онлайн търговия предвиждаше да пусне в продажба таблет, който е оборудван с еye tracke. Тяхната идея е по този начин да си събират информация за маркетинга. Ние ще направим подобно изследване през лятото”, казва Красимир Червенков, който има натрупан солиден национален и международен опит като стажант към Европейския парламент и към американски програми за професионален обмен.

“Точно със средства от САЩ е финансиран проектът за внедряване на системата еye tracke”,

уточнява Красимир. С изцяло външно финансиране са закупени и останалите 7 технически средства в помощ на хората с увреждания, внедрени в морската община.

Сред умните джаджи е смартпен - химикалка с камера, която, след като се свърже с телефон или компютър, може да прави аудиозаписи на компютър, преносима камера три в едно, която освен като обикновена се ползва и като видеоувеличител и при осъществяване на видеоконферентни разговори според Красимир Червенков.

В момента той и екип специалисти разработват приложение, което от началото на април ще бъде достъпно на сайта на община Бургас.

Там подробно ще бъдат описани помощно-технически средства, които могат да ползват хората с увреждания, за административните услуги на общината или на други институции.

Порталът ще носи името “Равни възможности да хората с трайни увреждания”.

Опитваме се да въвеждаме смартрешения във все повече сфери за улеснението на гражданите и бизнеса, коментира кметът Димитър Николов.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>