Костадин Коев: МБАЛ-Велинград няма да се продава

27.02.2023 09:21
Кметът на Велинград Костадин Коев СНИМКА: Архив
Д-р Данчо Гурдев

МБАЛ-Велинград няма да бъде продавана. Това каза пред БТВ кметът на града Костадин Коев.

По негово искане миналата седмица бе отстранен управителят на болницата д-р Данчо Гурдев. Мотивите на Коев бяха, че Гурдев "харчи безконтролно пари, без да се допита до общинарите" и сред примерите за това бе, че е направен ремонт на кухнята на много по-високи от пазарните цени.

"Не е направен такъв ремонт, независимо от всички твърдения. Направен е козметичен ремонт - шпакловка  и замяна на кухненските шкафове", увери обаче Гурдев.

Закупени са противопожарна инсталация, скъпоструваща клинична апаратура, направен е ремонт на кухненския блок, климатична инсталация, системи за видеонаблюдение. Повечето от тези неща са направени по спешност и неотложност, но за тези неща си има закон. всичко това можеше да стане по реда, настоя пък кметът.

Кметът каза за част от подобренията, но на него явно не са му ясни много неща. Всички тези подобрения са различни дългосрочни материални активи, не е един актив, отвърна Гурдев. Според него финансовото състояние на болницата е позволило това.

На персонала вътре му трябваше лъч надежда. Той го видя в мое лице и започна да работи. Месец април приходите бяха двойно по-малки отколкото са към днешна дата, това позволи увеличаване на заплатите и закупуване на апаратура, мотивира се Гурдев.

"Кметът е емоционален понеже най-вероятно е притиснат. Този човек до декември 2022 г. демонстрираше, че иска да работим заедно за добро общинско здравеопазване. Аз хвърлих всички усилия, но декември, когато леченото заведение започна да се развива, набрахме персонал - 17 лекари и 15 медицински сестри от Пловдив, София, Пазарджик, д-р Паунов, общински съветник, който е шеф на ДКЦ-то на метри от болницата, поиска уволнението ми като извънредна точка. То не мина. Януари, директорът на частна болница Тодор Ушев, който е брат и на висш магистрат Георги Ушев, поиска отчет на болницата за негово ползване. В правния отдел разгледахме това негово искане и възникнаха въпроси дали става въпрос за конфликт на интереси", разказа д-р Гурдев.

Кметът на Велинград обаче не отговори на въпроса как е възможно частно и общинско лечебно заведение да се водят на един и същи адрес и да работят едно до друго.

Миналата седмица медиците излязоха на протест в подкрепа на д-р Грудев. Те нахлуха в кабинета на кмета.

Медиците защитаваха и предишния управител. Освобождаването на Данчо Грудев не означава, че общинската болница ще бъде продавана. Ще има болница и ще се запазят медицинските стандарти, настоя кметът на Велинград. 

Други от Здраве

100 нови случая на заразяване с коронавирус, един е починал

Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 100, сочат данните на Единния информационен портал, цитирани от БТА. Направени са 2439 теста, което означава

СЗО: Над 1000 са нападенията срещу болници в Украйна при руската инвазия

Световната здравна организация (СЗО) съобщи днес, че е регистрирала 1004 нападения срещу здравни заведения в Украйна по време на руската инвазия - най-големият брой

Рекорден брой деца, ухапани от кърлежи в София

Рекорден брой деца, ухапани от кърлежи през последните дни. За това сигнализират педиатри в София. В едно от столичните лечебни заведения е било доведено 4-годишно дете

Компания на Мъск поставя мозъчни импланти на хора

Компанията на Илън Мъск "Нюралинк" (Neuralink) е получила разрешение от Агенцията на САЩ по храните и лекарствата да започне клинични изследвания, включващи поставянето на мозъчни импланти на хора

108 нови случая на коронавирус, починали са петима

Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 108, сочат данните на Единния информационен портал. Направени са 2364 теста, което означава

>