Гневен, Гешев предупреди политици и олигарси, че трудно ще го свалят. Емоционален, без имена (Видео)

24.02.2023 23:00
Иван Гешев

Петте “новогодишно-президентски” минути на главния прокурор в ютюб

Иван Гешев се обърна към народа като президент в новогодишно послание, за да предупреди политиците и олигарсите, че ще им е трудно да го свалят.

Това в едно изречение е посланието от изненадващата петминутна изява на главния прокурор в ютюб канала на ръководената от него институция.

Необичайното обръщение, започващо със “Скъпи сънародници...”, бе в деня, когато светът отбеляза една година от войната в Украйна.

Защо го направи? Кого всъщност предупреди? Кой го изнерви? Има ли сили да се противопостави, ако все пак партиите решат да му отрежат главата? И знае ли нещо, което за българите е тайна?

Подобни въпроси се появиха след посланието на главния прокурор. В него той

не обяви директна война на политиците, но даде да се разбере, че ще се бори докрай

на опитите прокуратурата да бъде подчинена.

За първи път обвинител стана главен прокурор на 18 декември 2019 г. и откакто е начело, демонстрира, че е костелив орех и не му пука особено. И петте минути са поредният знак в тази посока.

До момента нито един главен прокурор в най-новата ни история не е правил подобно обръщение, адресирано не само към народа, но и към политиците и олигарсите.

От началото на своя мандат съм подложен на силен и несправедлив натиск от страна на политически кръгове, олигарси и зависими от тях медии, засегнати от работата ни, която е в интерес на хората. Атаки има ежедневно както от вътрешни, така и от външни източници, работещи срещу националните ни интереси и европейските ни ценности. Организираната престъпност, чувствайки се пряко застрашена, се опитва да отслаби действията ни, като внушава неистини и откровени лъжи с цел да манипулира обществото.

Колкото повече наближават поредните избори и особено след новия списък “Магнитски”, все по-често се чува, че политиците са готови да свалят Гешев, въпреки че трудно парламент в тази ситуация може да избере нов Висш съдебен съвет, който пък да намери нов главен прокурор.

Една от възможностите по подобно развитие на ситуацията е заместник на Гешев да довърши мандата му, което означава по-малко от 4 години.

Дори в публичното пространство се завъртя името на младия правосъден министър Крум Зарков, който освен подходящ за поста бил и новият любимец на американците.

Точно по американската линия се чува пропукване в иначе приличните отношения между Гешев и Бойко Борисов.

Лидерът на ГЕРБ в едно нервно телевизионно интервю не се притесни да преброи колко пъти е бил в американското посолство в последно време, но и даде обещание, че ще има механизъм за разследване на главния прокурор.

И то по модела, който даде служебният министър Зарков. Затова и лявата надежда бе завъртяна скоростно.

Какво ще се случи, ако механизмът в този му вид бъде приет? Първо Гешев ще го атакува в Конституционния съд.

Не е изключено, това да стори и Върховният касационен съд, който също не е съгласен с някои от предложенията. Особено прокурорските откази да минават през съдебен контрол, което всъщност е доста по-важен текст от механизма за разследване на главния прокурор. Това означава, че всеки път, когато се откаже образуване на дело от прокуратурата, съдът да преценява дали е било правилно.

Ако все пак проектът мине през цедката на КС,

което е малко вероятно, следват още неизвестни. Първо, дали ще се намери съдия, който да се съгласи да стане прокурор, който да разследва главния.

После, ще има ли сигнали, по които той ще работи, или шефът на Наказателната колегия на ВКС ще бъде залят от доноси. И как точно ще преценява кои са основателни? Някак почти невъзможно изглежда че да се стигне до предпоследната фаза - временно отстраняване на главния прокурор от поста, докато тече разследването срещу него.

А и хич не е ясно как този ВСС, който избра Гешев, ще си позволи дори временно да го отстрани.

Въобще да не отваряме дума за самия ВСС, чиято парламентарна квота трябва да се избере с конституционно мнозинство - 160 депутати.

Така че Гешев съзнава, че е в по-добрата позиция.

На пръв поглед изглежда, че търпи загуби, които започнаха с необяснимото нахлуване на прокуратурата в президентството и революцията с вдигнатия юмрук на Румен Радев.

Затова и му взеха Бюрото за защита на свидетелите, което критиците му приемаха като личната му гвардия.

После затвориха най-милото му - Специализираната прокуратура, която в края на юли миналата година беше закрита.

Гешев понесе двата удара, но и не спря да повтаря, че след закриването на специализираното правосъдие се е увеличила престъпността.

Факт е, че действително през последните месеци почти липсват разработки срещу престъпни групи и олигарси.

Институциите в страната ни са нестабилни, а българите плащат високата цена на политическата, икономическата и конституционната криза. Тясно партийните цели и личното благополучие все по-често се поставят пред интересите на народа ни. Пред престижа и суверенитета на Отечеството, за които са платили с кръвта си и живота си дедите ни. Преди честта и достойнството ни като нация. Днес единствено съдебната власт, част от която е и прокуратурата, остава гарант за сигурността на гражданите. Ние сме последната крепост на правовия ред и демокрацията!

Самият Гешев се държи като политик, който иска да чуе всички мнения. По-рядко е в кабинета си, отколкото на срещи с хора, жертва на престъпления, студенти и ученици, които искат да знаят какво се случва в държавата, с магистрати в провинцията, на които се опитва да вдъхне кураж. Не отказва, а и сам провокира срещи в парламента, за да покаже слабостта на депутатите и техните действия в парламента.

Именно затова атаките срещу нас се засилват! Въпреки това прокуратурата, спазвайки и защитавайки Конституцията и законите на страната, води и ще продължи да води битка. В защита на националната сигурност и правата на всеки български гражданин, в името на всеки един от нас, независимо от етническата му принадлежност, убеждения, политически възгледи или религия", добави той в петте си минути и обясни патриотичните си мотиви:

Точно затова днес не мога и нямам право да мълча, когато виждам, че прокуратурата се превръща в разменна монета при спорове между политическите партии и техните лидери. Това е опасно, защото нарушава основните конституционни принципи за разделение на властите и независимост на съдебната система, в частност на прокуратурата. Опасно е, защото именно те са вододелът между демократичната държава и едноличната власт, а оттук крачката до засягане правата на българските граждани и репресии, които познаваме от историята, е много малка. Нека отново върнем истинския смисъл в думите отечество, татковина, дълг, чест, достойнство, независимост. Изборите идват и си отиват, но хората и Родината остават.

 

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>