Чукът по Паметника на Съветската армия проправи пътя за премахването му (Обзор)

24.02.2023 22:00 Павлета Давидова
Счупеният надпис е опасен за минаващите, обяви Столичната община.

Ударът от чука, с който мъж на 61 г. откърти част от плочата с надпис “От признателния български народ на Съветската армия освободителка” от Паметника на Съветската армия, отекна 24 часа по-късно. И май е на път да ускори решаването на 30-годишния спор за съдбата му. Вандалският акт, както го определя законодателството ни, бе извършен в Деня на защитника на отечеството - под това име в Русия се чества някогашният Ден на Съветската армия. И в навечерието на вчерашната първа годишнина от войната в Украйна.

“Нещо толкова правилно в случая е трябвало да бъде свършено още преди година”,

обяви Бойко Борисов вчера. И поръча на общинските съветници от ГЕРБ да се обединят с “Демократична България” в инициативата им за демонтаж на паметника. “Докато нямаше война, светът бе доста колеблив. Сега е тотално различно всичко. Стотици хиляди са загинали, разрушени са градовете. Това е варварска агресия, а не освободителна война, както опитва да го нарече Путин”, заяви Борисов. Като първа задача постави махането на благодарствената плоча, определяйки го като морален акт предвид случващото се в Украйна.

Часове след призива му Столичната община съобщи, че 

ще връчи на областния управител предписание за премахване на плочите с надписа.

Те били опасни за минаващите граждани заради недобре закрепени елементи на фронталната част. Земята е собственост на София, докато монументът - на държавата, и за него отговаря областният управител Митко Михайлов.

През 2020 г. общинари от ДБ внесоха докладна с предложение да се възложи на кмета Йорданка Фандъкова да поиска от държавата преместването на монумента. Действия не последваха. Борисов пък обясни, че научил в петък сутринта от съветника от ГЕРБ Димитър Вучев за идеята на дясната коалиция. Експремиерът настоя, че вината монументът още да е там не е на Фандъкова - бездействали са Министерството на културата и областният.

Първото решение за премахване на паметника СОС взема още през 1993 г. (доминиран тогава от СДС), но то не среща обществена подкрепа. Самият скулптор Любомир Далчев предлага да се премести извън центъра. Сега

има 2 варианта,

обясни за “24 часа” кметът на район “Сердика” Трайчо Трайков, на чиято територия е монументът. Първият, който той ще използва, е да внесе предложение в СОС за деактуване на паметника - общината да придобие собственост върху него, а не само върху земята, и да реши бъдещето му. Вторият вариант е с решение на СОС да се изиска от собственика да махне монумента.

ГЕРБ разполагат с 27 от всички 61 съветници, ДБ имат 11, но с тях може да гласуват независимите Методи Лалов и Борис Бонев, и така демонтажът може да се задвижи.

ГЕРБ оправдаха забавянето от 2020-а с ковид кризата, а и изчаквали “всичко да мине по каналния ред”. Но “от 12 месеца ситуацията е различна и ние се присъединяваме към призива на колегите от ДБ”, каза Вучев. Борисов пък припомни за създадения при управлението му Музей на социзкуството, приютил много паметници.

“Паметниците са историята на България и тя трябва да се пази”, реагира Корнелия Нинова. По-добре да се търсят обединителни каузи, препоръча тя.

Човекът с чука пък се оказа преводач от немски. “Не съжалявам и не се срамувам”, каза Светлозар Раянов пред Нова тв. Боял се обаче за сигурността си, прочел много крайни коментари. Тече разследване, още не е ясно ще му повдигнат ли обвинение.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>